HTML przezroczystość

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
mario1990

HTML przezroczystość

Post autor: mario1990 »

Witam.Mam pytanie: Mam tło na stronie(jeden mały obrazek powielony na całej powierzchni strony) i chciałbym na stronie dodać nagłówek ale nie w formie tekstowej ale np jakieś graffiti.Lecz po załadowaniu tego graffiti białe miejsca przysłaniają tło co nie wygląda estetycznie.Na obrazku przedstawiam o co mi chodzi.Czy da się to jakoś zrobić tak jak ja chcę?Z góry dziękuje za odpowiedzi.Pozdrawiam.Link do obrazka: http://tapetosik.com/viewer.php?file=yp ... h2dlfr.jpg
!ans
Nowy
Nowy

Re: HTML przezroczystość

Post autor: !ans »

Obrazek musi mieć przeźroczyste tło i w formacie obsługującym przeźroczystość zapisany np. PNG.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: HTML przezroczystość

Post autor: gorylek »

Witam, tak jak mówił poprzednik, należy wykorzystać przeźroczysty GIF lub PNG. GIFy sa mało estetyczne, krawędzie są z deczka zapixelowane nieraz a co za tym idzie, strona traci na wyglądzie. Oczywiście mówię tutaj o sytuacji gdy tło nie jest regularne a napis nie jest jednego koloru, wtedy mocno widać poszarpane krawędzie itp itd etc.
Odpowiedzią jest PNG aczkolwiek z nim też są małe problemy. Głównym jest niestety IE. Pod IE 6 i starszymi (nie wiem jak 7 i 8 ale tam było już chyba wszystko OK), Twój plik PNG nie będzie przeźroczysty. Trzeba zastosować pewien myk dla IE.
Gdy np chcesz wstawić element, piszesz taki kod w CSS

Kod: Zaznacz cały

background: url(obrazek.png);
dla IE jednak musisz zastosować filtr:

Kod: Zaznacz cały

filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(obrazek.png);
Pisane z palca, rzuć okiem na sieć czy kod się zgadza bo mogłem zrobić jakiś błąd.
mario1990

Dziękuje

Post autor: mario1990 »

Dziękuje za pomoc.Z obrazami png jest tak jak chciałem.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ