[CSS] - Problem z rozciąganiem Div-a + jak zrobić footer ?

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
sledzik

[CSS] - Problem z rozciąganiem Div-a + jak zrobić footer ?

Post autor: sledzik »

http://one.xthost.info/allegromajster/
Zrobiłem taki prosty layoutcik, zrobiłem od zera CSS ... i pupa.

otóż w DiVie "tresc" sa 3 divy (chcialem jakos zrobic by tekst nie zachodzil poza linie, a poza tym na przyszlosc nauczyc sie rozciagac 3 divy na raz).
Problem jest jaki widac - rozciaga sie sam div "tresc-content", divy "tresc-lewa" i "tresc-prawa" jakby blokuja rozciaganie sie bokow (dodam, iż background-repeat jest wpisany w nadrzędnym divie "tresc").

Co robie nie tak ??

Druga sprawa - jak zrobić footer, by zachowywal sie jak footer, tzn nie zachodził pod czy nad inne warstwy gdy treść z "tresc-content" zrobi sie zbyt długa.
BaZa92
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [CSS] - Problem z rozciąganiem Div-a + jak zrobić footer ?

Post autor: BaZa92 »

Ojojoj...
  • -Staraj się nie używać position absolute
    -Używaj parametru float
    -Zamiast stawiać divy po bokach treści użyj parametru padding lub margin
    -Aby stopka znajdowała się zawsze pod "wszystkim" użyj clear="both"
sledzik

Post autor: sledzik »

Wielkie dzieki za odpowiedz, mam tylko 1 prosbe - poprowadz mnie do jakiegos tutoriala jak zbudowac takie cos bez uzycia "position:absolute;" bo cokolwiek robie zamiast tego to jedno nachodzi na drugie :(
MobyDick
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: MobyDick »

Co masz przeciwko position absolute? ciekawe jak bez tego zrobisz nakładające się na siebie Div-y i inne sztuczki, np pojawiające sie Div-y po najechaniu myszką na określony element.
Position absolute daje całkowitą kontrolę nad pozycjonowanie elementów co do piksela, natomiast float pozwala jedynie umieszczać je obok siebie lub jeden nad drugim, co nie zawsze wystarcza. Oczywiście nie zawsze taka precyzja jest konieczna, ale warto się nauczyć korzystać z pozycjonowania absolutnego i relatywnego, bo to daje dużo więcej możliwości.
BaZa92
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: BaZa92 »

Nie mam nic przeciwko position absolute Sam często z niej korzystam. Moim zdaniem jednak przy budowie struktury strony lepiej używać float.
ODPOWIEDZ