Mam pale pytanie. Czy webserv daje mozliwosc tworzenia bazy z poziomu lini komend?Aktualnie czytam ksiazke "Php & MySql Vademecum Profesjonalisty wyd 3" i tak w pierwszych rozdzialach o bazach danych kaza wejsc do mysql z lini polecen i wpisac np takie cos:
"> mysql -h nazwa_komputera -u ksiazkorama -p < ksiazkorama.sql"
"> mysql showtables i wyswietla mi sie cos takiego:
+-------------------------+
|Tables_in_ksiazki |
+-------------------------+
| klienci |
|ksiazki |
|pozycje zamowione |
|zamowienia |
+-------------------------|
">mysql describe ksiazki"
Czy przez webserva moge cos takiego zrobic?Jezeli tak to w jaki sposob?NIe chcialbym czytac ksiazki w inny sposob niz jest przedstawiony w ksiazce:(
Moze byc takze pokazany problem dla Xampp. Najwyzej xampp'a zainstaluje:)
[PHP] Webserw problem...
Re: [PHP] Webserw problem...
Witam,
możesz użyć interfejs tekstowy. W tym celu trzeba wykonać następujące kroki.
1. START -> URUCHOM -> wpisz CMD
2. Jeżeli domyślnie zainstalowałeś WebServ na C:/WebServ, musisz przenieść się do tej lokacji: C:/WebServ/mysql/bin
3. Jeżeli nie zmieniałeś domyślnych danych, musisz napisać mysql -u root i potwierdzić enterem. Jeżeli nie masz ustawionego hasła to przy pytaniu o hasło po prostu naciskasz ENTER.
4. Gotowe, pozostaje tylko wybrać bazę danych poleceniem use nazwa_bazy jeżeli takowej nie masz już stworzonej. Pamiętaj że w interfejsie tekstowym każde polecenie musi się kończyć średnikiem.
Pozdrawiam
Gorylek
możesz użyć interfejs tekstowy. W tym celu trzeba wykonać następujące kroki.
1. START -> URUCHOM -> wpisz CMD
2. Jeżeli domyślnie zainstalowałeś WebServ na C:/WebServ, musisz przenieść się do tej lokacji: C:/WebServ/mysql/bin
3. Jeżeli nie zmieniałeś domyślnych danych, musisz napisać mysql -u root i potwierdzić enterem. Jeżeli nie masz ustawionego hasła to przy pytaniu o hasło po prostu naciskasz ENTER.
4. Gotowe, pozostaje tylko wybrać bazę danych poleceniem use nazwa_bazy jeżeli takowej nie masz już stworzonej. Pamiętaj że w interfejsie tekstowym każde polecenie musi się kończyć średnikiem.
Pozdrawiam
Gorylek
[MySql]Blad w importowaniu bazy z pliku *.sql
ok wszystko dziala, ale mam jeszcze 1 pytanie. Mam plik baza.sql i chce ja importowac do bazy danych poprzez linie komend. W ksiazce opisuje, ze plik musi byc tam gdzie zainstalowana jest baza danych czyli u mnie jest tak:
. Teraz trzeba wpisac taka komende:
wchodze prawym na moj kumpter i wchodze w zakladke nazwa komputera..przypuscmy, ze jest to alfons234-xyz.
i pokazuje mi taki blad:
Wie ktos co jest zle?
?>[/php]
Kod: Zaznacz cały
"c:/webserv/mysql/bin"Kod: Zaznacz cały
>mysql "-h nazwa_komputera -u ksiazkorama -D ksiazki -p < ksiazkorama.sql;Kod: Zaznacz cały
wpisuje "-h alfons234-xyz -u ksiazkorama -D ksiazki -p < ksiazkorama.sql;Kod: Zaznacz cały
Smotething is wrong in your syntax obok '-h alfons234-xyz -u ksiazkorama -D ksiazki -p < ksiazkorama.sql' w lini 1.?>[/php]
Re: [PHP] Webserw problem...
Witam, jeżeli chcesz zaimportować plik SQL, robisz to w ten sposób.
Przy czym pamiętaj że nazwa pliku sql to również nazwa bazy danych jaka powstanie po jego zaimportowaniu.
PS: Operacje tą wykonujemy przed zalogowaniem do baz danych.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
mysql -u nazwa_uzytkownika -p haslo_uzytkownika plik.sqlPS: Operacje tą wykonujemy przed zalogowaniem do baz danych.
Pozdrawiam