Witam, od pewnego czasu zastanawiam się jak zrobić dwa efekty. Pierwszym z nich jest obrót tekstu o 360 lub chociaż o 180 stopni z zachowaniem perspektywy.
Zrobiłem coś podobnego rozbijając tekst na krzywe, ale niestety nie jest to efekt jaki chciałem uzyskać.
Druga rzecz to animacja obiektu po zamkniętej ścieżce. Jak zrobić aby obiekt obiegał całą ścieżkę i żeby animacja się zapętlała? Zawsze wybiera on najkrótszą drogę do punktu docelowego i w żaden sposób nie udaje mi się uzyskać pełnej animacji np. po okręgu.
Podaje przykłady z którymi się męczę: http://folgryf.pl/przyklad01.htm
Efekt obracania tekstu i animacja po zamkniętej ścieżce
Re: Efekt obracania tekstu i animacja po zamkniętej ścieżce
Co do tej ścieżki, to najprościej chyba dodać ujęcie kluczowe i ustawić ręcznie obiekt w odpowiednim miejscu, co sprawi, że do tego miejsca nie będzie krótszej drogi, np.
w timeline masz 20 klatek, 1. 5. 10 .15. 20. to ujęcia kluczowe, obiekt w każdej z nich rozstawiasz jak na zegarku na godzinie 12, 3, 6, 9, 12, czyli drogę dzielisz na 4 odcinki i już nie będzie problemu z przeskakiwaniem - pamiętaj, żeby wszystko się ładnie zapętliło, na samym końcu pracy zamieniasz klatkę nr 19 na ujęcie kluczowe, a 20. usuwasz (1. i 20. klatka były takie same - obiekt na godzinie 12)
A odnośnie obracania tego tekstu, to możesz zastosować podobną metodę - wstaw gdzieś ujęcie kluczowe i pokaż flashowi jak ma ten tekst wyginać. Masz już obrót o 90 stopni, żeby dostać 180 podwój długość animacji, skopiuj pierwszą klatkę do ostatniej i dodaj jakieś ujęcia kluczowe.
w timeline masz 20 klatek, 1. 5. 10 .15. 20. to ujęcia kluczowe, obiekt w każdej z nich rozstawiasz jak na zegarku na godzinie 12, 3, 6, 9, 12, czyli drogę dzielisz na 4 odcinki i już nie będzie problemu z przeskakiwaniem - pamiętaj, żeby wszystko się ładnie zapętliło, na samym końcu pracy zamieniasz klatkę nr 19 na ujęcie kluczowe, a 20. usuwasz (1. i 20. klatka były takie same - obiekt na godzinie 12)
A odnośnie obracania tego tekstu, to możesz zastosować podobną metodę - wstaw gdzieś ujęcie kluczowe i pokaż flashowi jak ma ten tekst wyginać. Masz już obrót o 90 stopni, żeby dostać 180 podwój długość animacji, skopiuj pierwszą klatkę do ostatniej i dodaj jakieś ujęcia kluczowe.
1. Zrób w ścieżce mikroskopijną przerwę.
2. Było na forum poszukaj o perspektywie itp
2. Było na forum poszukaj o perspektywie itp
Dzięki, animacja po okręgu już działa jak trzeba:) Niestety z drugą rzeczą nie mogę sobie poradzić. Animacja którą zrobiłem (90 stopni) nie wygląda jak powinna, grafika się "psuje" co jeszcze bardziej widać przy zwiększeniu kąta. Szukałem na forum ale nic podobnego nie znalazłem.