Jak rozpocząć przygodę z grami flash?

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
adjaz
Nowy
Nowy

Re: Jak rozpocząć przygodę z grami flash?

Post autor: adjaz »

działa/nie działa?:roll:

a co stoi na przeszkodzie napisać i samemu się przkonać:

Kod: Zaznacz cały

on (release) {
	gotoAndPlay(1);
}
i dla porównania:

mc.onRelease=function(){
gotoAndPlay(1);
}
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Zadziała w AS1 nie w AS2:

var i;
foo(5);
function foo(max) {
	while (i++ < max) {
		trace(i);
	}
}
Brak jest początkowej wartości zmiennej
Dla AS2:

var i = 0;
foo(5);
function foo(max) {
	while (i++ < max) {
		trace(i);
	}
}
A jeszcze lepiej:

var i:Number = 0;
foo(5);
function foo(max:Number):Void {
	while (i++ < max) {
		trace(i);
	}
}

AS1:

var zmienna;
zmienna = 0;
trace(typeof zmienna);
zmienna = "oj";
trace(typeof zmienna);
AS2:

var zmienna:Number;
zmienna = 0;
trace(typeof zmienna);
zmienna = "oj"; // błąd typu
trace(typeof zmienna);

AS1:

//tworzenie obiektu i metody
function OB(n) {
	this.n = n;
}
OB.prototype.wyswietlNazwe = function() {
	trace(this.n);
};
// tworzenie kopi obiektu i wywołanie metody
var myOb = new OB("obiekcik");
myOb.wyswietlNazwe();
AS2:

// tworzenie klasy i metody
class OB {
	var nazwa:String;
	function OB(n:String) {
		nazwa = n;
	}
	function wyswietlNazwe():Void {
		trace(nazwa);
	}
}
// tworzenie kopi obiektu i wywołanie metody
var myOb:OB = new OB("obiekcik");
myOb.wyswietlNazwe();
Wiele jest takich rzeczy. No i na wyższym poziomie AS2 różni się od AS1, inne pisanie klas, interfejsy, odchodzi się od prototypów itp. Doszły też operacje na bitmapach i wiele, wiele innych. Przede wszystkim musisz poznać składnię a później logikę programowania. Weź też pod uwagę, że jest i AS3, w którym może się wydawać, że wszystko zostało przewrócone do góry nogami :)
baal

Post autor: baal »

adjaz pisze:co to znaczy wymyślne?
osobiscie uważam, że AS może być albo dobry albo zły, ale wymyślny !?
Podejrzewam, że chodzi o złożoność i to, że tą samą rzecz można wykonać na kilka sposobów. Chodzi o to by dążyć do prostoty a nie nawalić tak, że potem trzeba po autorze wszystko poprawiać i szukaj potem igły w stogu siana... I super ładny projekt jest do bani jak pisany kod jest "na kolanie".

Autorowi wątku mogę tylko życzyć powodzenia i utrzymania entuzjazmu ;) To nie czasy Matthew'a Smitha kiedy grę mógł robić 1 człowiek (choć czasy były to piękne dla historii gier), a pracuje się w zespołach, stąd warto skupić się na dziedzinie, która interesuje najbardziej, a może kiedyś zostanie się ogniwem w tworzeniu jakiegoś projektu :)
Osobiście gdybym chciał się zająć grami wolałbym skierować się ku scenie moderskiej. Tam też można się popisać. Czasem, jak patrzę na moda robionego przez młodych maniaków, który bazuje na nowych modelach i stanowi właściwie nową grę nie mającą wiele wspólnego z oryginałem, to dziwię się, że komuś chciało się siedzieć x czasu tylko dla własnej satysfakcji. Choć z drugiej strony to tworzenie często jest przyjemniejsze niż samo granie ;)
McGrave pisze:W poniedziałek dysk mi padł i większość prac straciłem - łącznie z tymi, które mi zlecono :( Nie zdążyłem zrobić kopii zapasowej...
To oznacza że będę miał mało czasu, ale jeśli jest zainteresowanie to w weekend postaram się zrobić tutorial albo i tutoriale jak te gry zrobiłem. Od razu zastrzegam, że nie używałem jakichś wymyślnych skryptów (to nie było nawet potrzebne)
Może padł, a może nie. Wygląda to trochę podejrzanie. Ale że chyba każdemu w życiu zdarza się znaleźć w pechowej sytuacji, w którą z góry sami wiemy, że raczej nikt nie uwierzy, wstrzymam się z oceną tego, bo sam miałem takie niemiłe chwile i wiem jak to jest.
ODPOWIEDZ