czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
yeetti
Nowy
Nowy

Re: czy dobrze myslę? w swoim projekcie?

Post autor: yeetti »

et voila ;)

Kod: Zaznacz cały

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<title>Tytul</title>

<style type="text/css">
      * { margin: 0; padding: 0; border: 0; }
      body { height: 100%; background: blue; }            

#tlo { position:absolute; top: 0; left: 0;
	display: block;
	width:100%;
height:100%;
	text-align:center;
	z-index:0; background: transparent;}

.tlo1 {position:relative;
	float: left;
	width:50%;
	margin-left:0;
	margin-right:-1em;
	text-align:right;
	z-index:0; background: blue; }
      .tlo2 { position:relative;
	float: right;
	width:50%;
	margin-left:-1em;
	margin-right:0;
	text-align:left;
	z-index:0; background: red; }
      #conteneur { position:absolute;
top:0;
left:0;
	background:transparent;
}
#gorny { height: 300px; width: 800px; margin: 0 auto; background: yellow; } 
#okno { 	background:#6666cc;
margin-top:0;
	width:800px;
	z-index:2;
	border:none #000;
	overflow:hidden;
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
}
   </style>
</head>
<body>
<div id="tlo">
<div class="tlo1"></div>
<div class="tlo2"></div>

<div id="conteneur">
<div id="okno">
<div id="gorny">
gora<br />
gora<br />
gora<br />
gora<br />
gora<br />
gora<br />
gora<br />
gora<br />

</div>
dolny<br />
dolny<br />
dolny<br />
dolny<br />
dolny<br />
dolny<br />
dolny<br />
dolny<br />
   </div>
</div>
</div>
</body>
</html>
jesli jeszcze ktos sie czepi, ze kod niechlujny, to wspomne, ze xhtml strict w naglowku potrzebny tu jak dziura w moscie, bo co tym mozna udowodnic przy pustej stronie ?mistrzostwo w3c nie zrobi strony - trzeba jeszcze czegos.
/oczywiscie strona sie validuje/

mam nadzieje, ze zdolalem Was przekonac, ze nie IE jest siodmym zlem tego swiata i wcale nie bardzo potrzebuje ani hackow generalnych css, ani tym bardziej w js
Ambicje Ci się skończyły na zrobieniu sztywnego layoutu zarówno na szerokość jak i wysokość. O ile szerokość to rozumie (w końcu trzeba było pokazać te tła) o tyle nie rozumie wysokości. Z chęcią zaglądnę do tego wątku bo nadal czekam na kod w Twoim wykonaniu wg zwykłych kryteriów czyli brak problemów z IE, strona wypełniająca całą przestrzeń, dwa tła, zgodnie ze standardami i rzecz jasna pozwalająca na publikowanie treści (czytaj: rozciąga się w pionie).
Jak do tego nie zastosujesz ani jednego hacka to będzie przyjemnie bardzo Smile W końcu ktoś nam pokaże jak to się robi Smile
ale mi robisz radoche :)

pozdrawiam szczerze
i serdecznie jak kolegow z placu boju
i takze bede sledzil watek, bo narobilem sie przy jakims glupim layoucie, ktory nie interesuje nawet projektodawcy - mam mimo wszystko nadzieje na rehabilitacje ?? :)
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 9:14 pm przez yeetti, łącznie zmieniany 1 raz.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

A weź dodaj jeszcze trochę treści. Np. na http://lipsum.com/ wygeneruj sobie tak z 10 akapitów i wklej.
yeetti
Nowy
Nowy

nie no mam do czynienia z chorymi :)
narabalem textu jak malpa kitu, ale w dolnym polu i co ? i nic bo tak ma dzialac
narabalem podobnie w gornym i co ? wysokosc sie zmienila nie zmieniajac nic z funkcjonalnosci layoutu

chyba nikt nie jest az tak chory zeby podzielic strone w poziomie na pol i nawalic textu jak malpa kitu w gornym polu wysokim na 300px ??
jesli jednak to z latwoscia mozna ten layer zablokowac i dac mu scrolla ;), albo znalezc lepsze rozwiazanie

chocby przez usuniecie atrybutu marginesu auto

#gorny { height: 300px; width: 800px; margin: 0 auto; background: yellow; } 
odziedziczonego z kodu gorylek - i dokladajac

overflow:hidden;
...tylko po co na milosc boska ;)
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 9:40 pm przez yeetti, łącznie zmieniany 1 raz.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

a co? mam powiedzieć że jest dobrze skoro nie jest?

po tym układzie można wnioskować że autor chce mieć dużo tekstu w dolnym polu a w górnym header. Cały czas dążę do tego aby była taka możliwość. Wrzuciłem na dole dużo tekstu. Baaaardzo dużo. I co? to co mieści się na ekranie to jest widoczne. A co z resztą? A jak wywaliłem overflow: hidden to śliczny czerwony kolorek jest... dopóki nie zacznę przewijać...
nie no mam do czynienia z chorymi
tak, wiem. Jestem chory. Nawet najmniejszego błędu się czepiam, wszystko testuję w najróżniejszych konfiguracjach. Ale uważam to za moją zaletę...
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

jesli jeszcze ktos sie czepi, ze kod niechlujny, to wspomne, ze xhtml strict w naglowku potrzebny tu jak dziura w moscie, bo co tym mozna udowodnic przy pustej stronie ?mistrzostwo w3c nie zrobi strony - trzeba jeszcze czegos.
/oczywiscie strona sie validuje/

mam nadzieje, ze zdolalem Was przekonac, ze nie IE jest siodmym zlem tego swiata i wcale nie bardzo potrzebuje ani hackow generalnych css, ani tym bardziej w js
Nom, validować się validuje ale nie chodzi. Ani w IE ani w FF. Mam nadzieje że teraz się przekonałeś że to wcale nie takie proste.
I apropo tematu: IE to zło. Każdy webmaster Ci to powie.
i takze bede sledzil watek, bo narobilem sie przy jakims glupim layoucie, ktory nie interesuje nawet projektodawcy - mam mimo wszystko nadzieje na rehabilitacje ??
Tu chodzi o zadany problem yeetti a nie samego pomysłodawce. Kiedyś może się przydać. Od tego jest forum wiesz ? Rehabilitacji nadal nie ma bo layout dalej sztywny jak by mu ktoś w zadek kołek wsadził a nie w tym sęk był. Zobacz jak działa ten "parszywy z JS" który napisałem. Dowal mu tak 5x tyle treści co w nim jest i zobacz jak się ten zachowa a jak się zachowuje Twój.
narabalem textu jak malpa kitu, ale w dolnym polu i co ? i nic bo tak ma dzialac
narabalem podobnie w gornym i co ? wysokosc sie zmienila nie zmieniajac nic z funkcjonalnosci layoutu
W IE owszem. Tylko witryna się znowu nie przewija :-) I w ten sposób skoro IE pozostało tylko 44% rynku, olałeś pozostałe 56%. Żeby było jeszcze śmieszniej. W IE 6 które jak twierdzisz posiadasz również się nie przewija więc olałeś 100% rynku :-)
chyba nikt nie jest az tak chory zeby podzielic strone w poziomie na pol i nawalic textu jak malpa kitu w gornym polu wysokim na 300px ??
Ty na prawdę nie rozumiesz języka polskiego ? Dodaj do dolnego jak się lepiej poczujesz. Witryna się nie rozciąga, nie przewija. Treść pozostaje niedostępna dla użytkownika.
Jest milion stron których treść nie mieści się na ekranie. Więc nie mów że to nic takiego.
jesli jednak to z latwoscia mozna ten layer zablokowac i dac mu scrolla, albo znalezc lepsze rozwiazanie
Więc proszę zrób to, chcę to zobaczyć, czegoś się nauczyć. Po to jest forum i jeżeli masz czas i chęci to proszę o kod i Michał czuje chyba to samo. Pamiętaj tylko że tło musi się rozciągnąć i mówimy tu i 2 odrębnych tłach.

Jeżeli nie chcesz i uważasz że nie warto to miej na uwadze to że już znasz kolejny problem z którym IE sobie nie radzi. Poza tym problem który kiedyś będzie pewnie trzeba rozwiązać do jakiegoś Twojego elastycznego layoutu :-) Te 2 tła są belką w oku z którą trzeba sobie poradzić. Samo rozciągnięcie strony na 100% i więcej w wypadku wypełnienia treścią to dziecinada.
To żeby tła oba powędrowały z nim :-) To jest sztuka. Faux columns tu nie zastosuje się niestety więc sprawa nie jest taka prosta.
yeetti
Nowy
Nowy

Michal, to se testuj swoje :)
bo jakos z tym nie bardzo, za to chetnie pomagasz innym

a wracajac do tematu - nie bede testowal z olbrzymia iloscia textu bo mi to niepotrzebne ale dodaj sobie wartosc "overflow: auto" w layerze "okno" i jak ci sie nie bedzie podobalo z paskiem przewijania to popoc sie kolego nad tym sam - bula z maslem dla ciebie skoro taki z ciebie prefekcjonista ;)

gorylek dziala w trzech przegladarkach - sztywny na duza ilosc textu bez scrolla - ok

jak masz kupe textu i robisz taki layer to musisz sie z problemami - i jak nie chcesz latac javascriptem to wystarczy ten sztywny layer powiekszyc na wysokosc
, lub pobawic sie marginesami

zakladam, ze w twoim ukladzie dodanie wewnetrznych layerow nie zmieni funkcjonalnosci, ale ten javascript to nie jest czyste rozwiazanie
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

To teraz już mogę odesłać do linku w moim podpisie. Nadeszła na to pora. Teraz jest to wymierzone w konkretną osobę... Bym dodał więcej ale jak już mówiłem - to nie ma sensu

A poza tym mam. Z jedną wadą. Jednolity kolor wygląda dobrze ale tło obrazkowe nie będzie się przewijać - jakby było background-attachment: fixed.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
  "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">
	<head>
		<meta http-equiv="Content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" />

<title> [tytuł strony] </title>

<style type="text/css">
			html, body {
				margin: 0;
				padding: 0;
				height: 100%;
				background-color: #00bf00;
				min-width: 800px;
				overflow: hidden;
			}

.content {
				position:absolute;
				top: 0;
				left: 0;
				overflow: auto;
			}

#tlo_l{
				position: absolute;
				left: 0;
				width: 50%;
				background-color: #ff8040;
			}
			#tlo_r{
				position: absolute;
				right: 0;
				width: 50%;
				background-color: #804040;
			}
			#page{
				margin: 0px auto;
				width: 800px;
				background-color: #f0fff0;
			}
		</style>

</head>
	<body>
		<div class="content">
			<div id="tlo_l"></div>
			<div id="tlo_r"></div>
		</div>
		<div class="content">
			<div id="page">
				tresc<br />
				tresc<br />
				tresc<br />
				tresc<br />
				tresc<br />
				tresc<br />
				tresc<br />
				tresc<br />
				tresc<br />
				tresc<br />
			</div>
		</div>
	</body>
</html>
Działa w IE 5.5+, Operze, Firefoxie, przechodzi walidację...

PS.
Michal, to se testuj swoje
bo jakos z tym nie bardzo, za to chetnie pomagasz innym
jak bymnie testował to nie było by w moich postach dopisków typu
EDIT

Wszystko było dobrze... do czsu odpalenia IE6...
Może się z tym później pobawię ale na razie nie mam chęci ani czasu aby tego potwora okiełznać
yeetti
Nowy
Nowy

gratuluje Michal :)
dodatkowe layery w srodku nic nie zmienia ?

/ja juz ze swoim nie bede sie bawil, bo chwilowo scrolla mam na srodkowym polu a wysiudanie go na bok strony zabraloby znow nieco czasu/

gorylek ;) ;) ;)
Więc proszę zrób to, chcę to zobaczyć, czegoś się nauczyć. Po to jest forum i jeżeli masz czas i chęci to proszę o kod i Michał czuje chyba to samo. Pamiętaj tylko że tło musi się rozciągnąć i mówimy tu i 2 odrębnych tłach.

Jeżeli nie chcesz i uważasz że nie warto to miej na uwadze to że już znasz kolejny problem z którym IE sobie nie radzi. Poza tym problem który kiedyś będzie pewnie trzeba rozwiązać do jakiegoś Twojego elastycznego layoutu Smile Te 2 tła są belką w oku z którą trzeba sobie poradzić. Samo rozciągnięcie strony na 100% i więcej w wypadku wypełnienia treścią to dziecinada.
To żeby tła oba powędrowały z nim Smile To jest sztuka. Faux columns tu nie zastosuje się niestety więc sprawa nie jest taka prosta.
voila ;) ;) ;) - co prawda nie ja dokonczylem sprawe - jeszcze raz dzieki Michal - oszczedziles mi grzebania w kodzie :)
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 10:26 pm przez yeetti, łącznie zmieniany 1 raz.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

w środku możesz robić co tylko chcesz... ale wiadomo że zawsze może coś nieprzewidywalnego wyskoczyć. Ogólnie to dzieje się to samo co w layoucie tego typu:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
  "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">
	<head>
		<meta http-equiv="Content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" />

<title> [tytuł strony] </title>

<style type="text/css">
			html, body {
				margin: 0;
				padding: 0;
				background-color: #00bf00;
			}
			#page{
				margin: 0px auto;
				width: 800px;
				background-color: #f0fff0;
			}
		</style>

</head>
	<body>
		<div id="page">
			tresc<br />
			tresc<br />
			tresc<br />
			tresc<br />
			tresc<br />
			tresc<br />
			tresc<br />
			tresc<br />
			tresc<br />
		</div>
	</body>
</html>
yeetti
Nowy
Nowy

jeszcze jedno - w html/body dales wartosc min-width: 800px;

min-width sprawia klopoty w niektorych przegladarkach, ale w razie czego chyba latwo da sie to zmienic ?

tak jak pisalem wczesniej ten layout sobie zachowam w podrecznej biblioteczce - dzieki za pomoc dorzuceniu scrolla do mojego jakze niedoskonalego layoutu :)
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 10:35 pm przez yeetti, łącznie zmieniany 1 raz.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Jak wspomniałem, jest wada. W związku z tym efekt nie jst do końca taki jaki miał być. Kod gorylka jest bardziej uniwersalny.
niepotrzebna pozostałość po wcześniejszych próbach... Jak już mówiłem działa w IE 5.5 i nowszych.
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 10:36 pm przez ooo_michal, łącznie zmieniany 2 razy.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Jak wspomniałem, jest wada. W związku z tym efekt nie jst do końca taki jaki miał być. Kod gorylka jest bardziej uniwersalny.
niepotrzebna pozostałość po wcześniejszych próbach... Jak już mówiłem działa w IE 5.5 i nowszych.

Zaczyna działać
Zaczyna działać

Michał, dodatkowy kontener na tła nie jest potrzebny. Overflow: auto; na content to to co brakowało. Nie pomyślałem o tym. Cóż, kod sobie zapisałem, przyda się na przyszłość a Tobie się krata piwa należy.
gorylek Wink Wink Wink
Proszę Cie Yeti, przynajmniej się nie kompromituj. Michał rozwiązał sprawę. Próbowałeś 2 razy i jeszcze udowodniłeś że tak jest najlepiej.
voila Wink Wink Wink - co prawda nie ja dokonczylem sprawe - jeszcze raz dzieki Michal - oszczedziles mi grzebania w kodzie Smile
Voila ? To nie Twoja praca. Może jednak dziecko neostrady to dobre określenie dla Ciebie. Dużo szumu i zero treści. Dzięki Michałowi się czegoś nauczyłem a nie Tobie i mam coś na przyszłość.

Michał nie oszczędził Ci grzebania w kodzie. Oszczędził Ci kompromitacji no bo przecież takie to proste było :-)
A jeżeli chciał byś coś powiedzieć na temat IE to powiem Ci tylko że layout chodzi pod IE dzięki błędnemu zachowaniu height dla IE :-) Stąd deklaracja height i min-height jednocześnie :-)

Michał, jak podasz jakiś namiar to krata piwa poleci.
Pozdrawiam no i chyba dyskusja co do samego problemu jest już zakończona :-)
yeetti
Nowy
Nowy

kod gorylka jest bardziej uniwersalny?, ale to nie jest kod czysty - w tym layoucie bez hackow i js moga byc niedoskonalosci, ale to juz tylko kwestia pracy nad szczegolami
dodalem znak zapytania, bo gdzie widzisz ta doskonalosc ? nie sprawdzalem w innych przegladarkach, ale czysty html powinien sie wyswietlac ok w wiekszosci - natomiast watpie szczerze czy javaScript da podobne wyniki ...zreszta nawet nie chce rozwazac - przezylem epoke stron z flasha i innych dziwnych wynalazkow - strony w htmlu nie musza wcale posilkowac sie takimi trickami
A jeżeli chciał byś coś powiedzieć na temat IE to powiem Ci tylko że layout chodzi pod IE dzięki błędnemu zachowaniu height dla IE Smile Stąd deklaracja height i min-height jednocześnie Smile
gorylek dopisuje, bo w trakcie pisania nie zauwazylem twojego postu:

Michal dobrze czyta i rozumie problemy - bardzo ladnie dorzucil scroll do mojego pomyslu - i chwala mu za to - natomiast dla ciebie zostaje "voila", ty nie popisales sie ani w pisaniu, ani w wypowiedziach - bez komentarzy dodatkowych na temat twoich placzy na forum na temat IE

Nie nazwe cie dzieckiem neostrady z jednej przyczyny - lubie dzieci za ich ciekawosc i elastyczny umysl !!!

parametr min-height nie wystepuje w kodzie Michala nigdzie - chyba ci sie przysnil - albo tak masz spaczone spojrzenie szukaniem hackow zamiast czystego kodu, ze masz jakies zwidy

zostan nieutulony w zalu z powodu niegrzecznego IE, bo normalnego kodu to ty juz nie napiszesz, wiec problemy wyswietlania pozostana ci na wieki - ja w informatyce mam nieco inna specjalizacje /multimedia/ i webmasterstwo jest tylko jednym i nienajwazniejszym aspektem - ty okreslasz sie mianem zarabiajacego programisty php/html ---no to wynika, ze powiniennes smigac - zreszta smigasz ale "po lebkach"
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 11:18 pm przez yeetti, łącznie zmieniany 1 raz.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Michal dobrze czyta i rozumie problemy - bardzo ladnie dorzucil scroll do mojego pomyslu - i chwala mu za to - natomiast ty nie popisales sie ani w pisaniu, ani w wypowiedziach - bez komentarzy dodatkowych na temat twoich placzy na forum na temat IE
Wybacz ale nadal jest to kod który idealnie spełnia swoje zadanie. Dam Ci lekcje której chyba nie odebrałeś jeszcze mimo doświadczenia o jakim mówisz. Klient ma za przeproszeniem w dupie że coś nie chodzi. Skoro płaci to ma chodzić. Nie będzie go obchodziło że to tylko drobna przypadłość.
JS zadziała na każdej nowoczesnej przeglądarce. Nawet na gniocie jakim jest IE 6 chodzi jak należy. Nie jest to czysty HTML ale jak widzisz nie zawsze się da prosto sprawę załatwić.
A na IE nie płacze tylko je krytykuje ale tego też nie rozumiesz. Dzięki takim krytykom ludzie uświadamiają sobie że korzystają z bomby z zapalnikiem. I gdyby nie takie narzekania to IE 8 domyślnie nadal partoliła by strony zamiast renderować je zgodnie ze standardami (protest środowiska sprawił że zmienili plany ale tego też oczywiście nie wiesz).

@Michał, wrzuciłem obrazek na tło żeby sprawdzić sytuacje. Rzeczywiście zachowuje się jak gdyby miało nadane właściwość fixed. Także overflow o ile się sprawdzi przy tle nieprzewijanym, o tyle w przewijanym to ślepy zaułek. Jednak lepsze to niż nic i w niektórych przypadkach się sprawdzi.

Za to Yeti coś tam skrobie (nawet pasek przewijania ma :-D) więc może da jakiś złoty środek :-) Bo na razie tylko krytykuje albo udowadnia że białe jest czarne a czarne jest białe (i co Kaczyńki, głupio Ci ? :-D).
dodalem znak zapytania, bo gdzie widzisz ta doskonalosc ?
W tym że przybrudzony JavaScript, sprawdza się w każdej sytuacji na każdej nowoczesnej przeglądarce w której user nie wyłączył JS (czyli jakieś 99% przypadków).
Jeżeli dodać ten kod do kodu Michała osiągniemy złoty środek jeżeli nie znajdzie się rozwiązanie w samym HTML/CSS. Strona wyświetli się z bugiem w postaci nieruchomego tła obrazkowego dla osób z wyłączoną obsługą JS zaś osoby z włączoną obsługą JS zobaczą prawidłowo wyświetlaną stronę.

Poczytaj;
http://perfectionorvanity.com/2007/11/0 ... avascript/

Mniej i więcej to o czym mówiłem. Sam twierdzę (i jest to poparte moimi postami na tym forum jak i w innych miejscach) że JS to zło w zasadzie jest (przy podstawach jak tutaj nie ale przy skomplikowanych skryptach) i należy liczyć się z możliwością braku jego obsługi. Jednak mowa tu o newralgicznych punktach witryny. Tło do nich nie należy. A na razie lepszego rozwiązania nie ma.
To kolejna rzecz którą powinieneś się nauczyć.
czysty html powinien sie wyswietlac ok w wiekszosci - natomiast watpie szczerze czy javaScript da podobne wyniki ...zreszta nawet nie chce rozwazac
Wymieniłem Ci przeglądarki które posiadam. Kod działa poprawnie na wszystkich.
przezylem epoke stron z flasha i innych dziwnych wynalazkow - strony w htmlu nie musza wcale posilkowac sie takimi trickami
Troszkę ograniczasz się. JS ma swoje zastosowanie (zwłaszcza AJAX ostatnimi czasy). Zaś Flash to genialna sprawa i można z nim zrobić przepiękne witryny jeżeli traktujemy flash jako ozdobnik (małe animowane elementy) i dodamy dla nich statyczną alternatywę.
Treść strony nie powinna być we flashu ani ważne jej cześći. Nie tylko ze względu na wagę pliku ale też ze względu na to że wyszukiwarki nie czytają flashy.

Cóż. Czekamy Yeti na twój pasek przewijania. Może rzeczywiście w końcu wypracujesz złoty środek. Ja spadam dokończyć jeden skrypcik kalendarza terminów i zmykam. Trzymajcie się.
ODPOWIEDZ