[www] zapytanko.pl strona serwisu SMS

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
zapytanko

[www] zapytanko.pl strona serwisu SMS

Post autor: zapytanko »

http://www.zapytanko.pl

Zapytanko.pl to strona serwisu SMS odpowiadającego na wszystkie możliwe pytania. Zasadniczą różnicą jest to, że nie odpowiadają boty, a ludzie. Wszystko polega na wysłaniu SMS-a z pytaniem, np. "O której odjeżdża najbliższy pociąg z Wawy do Lublina?" albo "Czy pojęcie 'ace ventura' ma jakieś znaczenie? :)" pod numer 71666 (możliwości jest nieskończenie wiele). :)

Proszę o ocenę zarówno grafiki, jak i pomysłu na dodatkowe elementy strony, takie jak np. 6 ostatnich pytań.

Z góry dziękuję za opinie.
Wszystkie są dla nas bardzo ważne :)

Pozdrawiam,
Łukasz Góralski,
Zapytanko.pl
rafalfilipkowski
Nowy
Nowy

Re: [www] zapytanko.pl strona serwisu SMS

Post autor: rafalfilipkowski »

Nowy sposób na zarabianie w sieci? Wydaje mi się że na stronie głównej powinna zostać umieszczona informacja ile kosztuje wysłanie sms, a nie gdzieś w zakamarkach. Design całkiem, całkiem, nad skryptem także musieliście się pewnie namęczyć :)
LivingHatred
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: LivingHatred »

Przeczytaj sobie dokładnie Prawo Telekomunikacyjne, a najlepiej zadzwoń do UKE - bardzo miły w obejściu urząd. Mówię poważnie.

Bo teraz to wam można narobic kłopotów jednym pismem.

A design? Rzeczywiście bardzo przyjemny :)
zapytanko

Zapytanko.pl jest jak najbardziej legalnym biznesem, o co Ci chodzi LivingHatred? Jeśli nie chcesz pisać tutaj to zapraszam na PW lub mail lukaszg(at)zapytanko.pl

Informacja o koszcie SMS-a jest na stronie głównej, wyświetla się w banerze flash pośrodku strony, jest w FAQ i regulaminie, a więc nie ukrywamy kosztu SMS-a, który wynosi 1,22 z VAT (1zł netto).

Swoją drogą tak, to jest nowy sposób zarabiania pieniędzy, ale jakże przyjemny i pomocny, np. stoimy sobie na przystanku w obcym mieście, patrzymy a tam brak rozkładu (zdarza się często), chcemy się dowiedzieć jakie wyniki lotto, wynik meczu lub nawet jak zagadać do fajnej dziewczyny. Piszemy SMS pod 71666 i pytamy :)
rafalfilipkowski
Nowy
Nowy

Mówisz, że jest, za szybko przeglądałem dlatego nie zauważyłem. Ciekawi mnie czy dane pobieracie z innych baz czy sami swoją stworzyliście, pewnie sami. Ale u mnie w takim zadupiu jak Hrubieszów raczej bym nie znalazł kiedy odjeżdża bus do Zamościa :d

Pozdrawiam
LivingHatred
Nowy
Nowy
Kontakt:

Poszło na priv :)
zapytanko

Bazę pytań? Czy dane np. encyklopedyczne?

Jeśli chodzi o pytania, to jasne, że sami, a skąd mielibyśmy brać ;) Pytania, które czytacie na stronie są to pytania zadane przez użytkowników serwisu począwszy od grudnia 2008 roku (czyli od wtedy, kiedy powstał na dobre serwis SMS 71666). Ostatnio wprowadziliśmy funkcję 6 ostatnich pytań, wcześniej wybierane były tylko najlepsze pytania w danym dniu. Oczywiście nie wprowadzamy do bazy pytań i odpowiedzi zawierających dane osobowe, treści niezgodnych z prawem (niektórzy zadają pytania związane z popełnianiem przestępstw a na takie pytania nie odpowiadamy, więc nie ma sensu umieszczać ich publicznie).

Jeśli chodzi o dane (źródła) to oczywiście korzystamy z Internetu, ale także z książkowych oraz z pomocy ekspertów.

PS @LivingHatred Dzięki za wiadomość!
A tak do wszystkich, to nic ciekawego nie znalazł, tylko mu się chyba wydawało :P
LivingHatred
Nowy
Nowy
Kontakt:

zapytanko pisze: A tak do wszystkich, to nic ciekawego nie znalazł, tylko mu się chyba wydawało :P
Nie wydawało. Twoja argumentacja miałaby sens, gdybyście napisali "odpowiemy na każdego SMS'a". Pisząc "odpowiemy na każde pytanie", wprowadzacie potencjalnego klienta w błąd. :P
I nie chodzi tu o pytania "z kosmosu", lecz typu "której odjeżdża ostatni bus z Zagórza do Sanoka".

Ale po sprawdzeniu jak odpowiedzieliście na pytania, które Wam zadałem, a które nie były proste, przyznam publicznie - wygląda to nieźle.
zapytanko

Mam nadzieję, że nie wątpisz w to, że potrafimy odpowiedzieć na pytanie typu o której odjeżdża... na takie (każde) pytanie na pewno odpowiemy :P
LivingHatred
Nowy
Nowy
Kontakt:

Pytanie: "O której odjeżdża ostatni bus z Brzeszcz do Pszczyny?"

Otrzymałem odpowiedź: "Prosimy o sprecyzowanie, najlepiej nazwa firmy przewozowej i ewentualny region, województwo."

Jasne... Bo to mamy więcej niż jedną Pszczynę w Polsce i kilkanaście Brzeszcz!

Skąd mam wiedziec co to za firma??? Bus to bus! Na tej trasie jeżdżą trzy firmy. Nie wiem która jedzie jako ostatnia.

I co? Nie odpowiedzieliście na pytanie. Na SMS'a owszem, próbując mnie naciągnąc na wysłanie kolejnego sms'a za 1zł. Ale na pytanie nie odpowiedzieliście...
I nie odpowiecie, bo ani na Pless.pl, gdzie są rozkłady jazdy w Powiecie Pszczyńskim, ani nigdzie w internecie nie ma rozkładu jazdy busów Pszczyna-Brzeszcze.

Szkoda gadac... Dla mnie koniec tematu, bo to nie miejsce na pogaduszki, zwłaszcza SMS'wowe za 1zł.
zapytanko

Właśnie zapytałem odpowiadacza, pomylił z tym regionem i województwem i przeprasza. Mamy duży ruch i niektórzy pytają właśnie o miejscowości, których jest w Polsce kilka, prosimy o wyrozumiałość.

Praktycznie nigdy nie spotkaliśmy się z przypadkiem, w którym nie moglibyśmy znaleźć takiej informacji, a odpowiadamy na tysiące podobnych pytań, więc doświadczenie mamy dosyć duże i na dodatek wszystkie pytania o której odjeżdża itp. traktujemy priorytetowo.

Zapraszam ponownie z innym pytaniem. Tym razem, miejmy nadzieję będzie odpowiednie źródło. Nie jesteśmy w stanie czasem udzielić odpowiedzi, ponieważ, jak już pisałem korzystamy z ogólnodostępnych źródeł.
LivingHatred
Nowy
Nowy
Kontakt:

zapytanko pisze:Nie jesteśmy w stanie czasem udzielić odpowiedzi, ponieważ, jak już pisałem korzystamy z ogólnodostępnych źródeł.
Przypominam, czego się czepiam: "Odpowiemy na każde pytanie".
Usługa jest generalnie ok, ale...
rafalfilipkowski
Nowy
Nowy

Jak rekiny polarne polują na foki? W jaki sposób produkujemy kwas solny w żołądku? Na te proste pytania odpowiedzi nie uzyskamy, bo naukowcy sami nie wiedzą :)
zapytanko

Właśnie dlatego o tym pisałem.
Nie będziemy przecież prowadzić przecież badań, żeby odpowiedzieć na SMS-a :-D
Wracając do odpowiedzi na każde pytanie, po dłuższym zastanowieniu już wiem jak to lepiej wytłumaczyć.
A więc "odpowiemy na każde pytanie" to nasz slogan, tekst reklamowy, a wszystkie warunki korzystania z usługi są w regulaminie.
Reklamy typu "Notebook Asus F3F-AP075 to idealnie dopasowane do Twoich potrzeb centrum cyfrowej rozrywki." też jest stwierdzeniem nie do końca prawdziwym, bowiem tak samo nie da się odpowiedzieć na 100% dobrze na każde możliwe pytanie, jak i kupić notebooka idealnie dopasowanego do naszych potrzeb :)

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Pozdrawiam,
Łukasz Góralski,
Zapytanko.pl
ODPOWIEDZ