Witam
Mam nadzieję, że nie piszę w złym dziale ale żaden nie wydawał się odpowiedni do tego tematu.
Razem ze znajomym zamierzam wkrótce założyć radio internetowe grające muzykę metalową. Problem pojawia się przy prawach autorskich, ponieważ o ile mi wiadomo aby móc puszczać muzykę w radio należy mieć zgodę od ZAiKS-u, której opłacenie wiąże się z wysokimi kosztami. Słyszałem jednak, że można obejść to zamawiając miejsce na zagranicznym serwerze.
Jest to możliwe? Jeśli tak, to wiąże się to z jakimiś innymi kosztami za prawa do puszczania muzyki?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Radio internetowe a prawo...
Re: Radio internetowe a prawo...
gratuluję rozeznania w temacie - to, że internetowe nie znaczy że webmasterzy i programiści z tego forum ci pomogą (chociaż wiedza wiecej na ten temat niż np na forum C++).
moja rada wydaj 100zł idz do radcy prawnego i po problemie
moja rada wydaj 100zł idz do radcy prawnego i po problemie
Re: Radio internetowe a prawo...
Jeżeli masz radio nie musisz płacić nic ZAiKSowi jeżeli osoby słuchające twoje radio to "rodzina i przyjaciele" większość osób prowadzących radio kupuje serwer max 25 slotów i zabardzo go nie rozpowszechnia .. Chyba że chcesz założyć radio i na każdej audycji minimum 40 osób to niestety trzeba płacić minimum 100zł. A tyle uzbierać na takim radiu to nie problem .
Pozdrawiam. Neos
Pozdrawiam. Neos