[CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
[CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
Witam,
Mam takie pytanie, od niedawna zajmuję się robieniem stronki, raz widziałem że scrollbar na jakieś stronie był graficzny, Jak mogę zrobić własny styl suwaka ? Nie tylko kolory (to umiem) ale własne graficzki. ??
Pozdrawiam
Paweł
Mam takie pytanie, od niedawna zajmuję się robieniem stronki, raz widziałem że scrollbar na jakieś stronie był graficzny, Jak mogę zrobić własny styl suwaka ? Nie tylko kolory (to umiem) ale własne graficzki. ??
Pozdrawiam
Paweł
Re: [CSS][Pytanie] Scrollbar jako własna grafika
chyba chodzi Ci o przezroczystosc scrolla? jesli tak to tresc wstawiasz w diva z jakims tlem i ustawiasz id:
a w body ustawiasz
ale to dziala tylko pod ie
Kod: Zaznacz cały
#tresc {
filter: chroma(color=kolor_ktory_ma_byc_przezroczysty_na_scollu);
}Kod: Zaznacz cały
scrollbar-face-color: ten_sam_kolor_co_wyzej;
Ostatnio zmieniony śr lut 02, 2005 8:44 pm przez Asit, łącznie zmieniany 1 raz.
nie chodzi mi o to żeby tam wsadziś np swoją szczałkę i suwak, własny robiony w programie graficznym
jesli znajdziesz taka strone to przeslij link..
to właśnie przykłądowa stronka którą teraz znalazłem, nie za rewelacyjna ale o to mniej więcej chodzi
http://test.nofrills.de/public/divscroll/stest_dw.htm
http://test.nofrills.de/public/divscroll/stest_dw.htm
mysle ze naprawde latwiejszym rozwiazaniem bedzie zastosowanie tego co ja Ci dalem.. robisz rysunek zeby pasowal pod scroll i potem dajesz ten obrazek jako background-align: right; w tym divie i ustawiasz scroll na przezroczyste tam gdzie chcesz ( czyli np na scroll-arrow-color)...
to co jest na tej stronie to jest js.. jesli chcesz to kopiowac i sie w tym bawic to Widok / Źródło.. ja osobiscie mowie ze to jest nie oplacalne.. ten skrypt jest o wiele za duzy
to co jest na tej stronie to jest js.. jesli chcesz to kopiowac i sie w tym bawic to Widok / Źródło.. ja osobiscie mowie ze to jest nie oplacalne.. ten skrypt jest o wiele za duzy
To nie jest żadnym standardem, to wewnętrzne rozszerzenie i, jak powiedziałeś, będzie działać tylko pod IE. Akurat ta część forum jest miejscem najmniej odpowiednim do pisania o czymś takimAsit pisze:chyba chodzi Ci o przezroczystosc scrolla? jesli tak to tresc wstawiasz w diva z jakims tlem i ustawiasz id:a w body ustawiaszKod: Zaznacz cały
#tresc { filter: chroma(color=kolor_ktory_ma_byc_przezroczysty_na_scollu); }ale to dziala tylko pod ieKod: Zaznacz cały
scrollbar-face-color: ten_sam_kolor_co_wyzej;
musialem mu jakos odpowiedziec 
a problem poprawnej lokalizacji tego temat zostawiam juz elicie rzadzacej
a problem poprawnej lokalizacji tego temat zostawiam juz elicie rzadzacej
Da się obecnie jakoś wymusić, żeby suwak wyglądał w określony sposób i działał w każdej przeglądarce? Wiem, że kiedyś działało to tylko w IE, ale tą stronę z przykładu otwarłem z FF i mi też działa w obecnej wersji.