Pytanie o mySQL

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
artifact
Nowy
Nowy

Pytanie o mySQL

Post autor: artifact »

Witam
Chciałem się dowiedzieć w jaki sposób można do bazy danych dodać np. plik graficzny i w jaki sposób go potem wyświetlić.
Nie siedzę w bazach więc pytanie może się wydać trochę durnowate :oops:
wixor
Przelotem
Przelotem

Re: Pytanie o mySQL

Post autor: wixor »

Też w bazach nie siedzę, ale z tego co wiem, to w mySQL jest rodzaj pola BLOB - czyli Binary Large OBject. Przechowuje on właśnie pliki. Trzeba więc stworzyć tabelę z takim polem a później coś do niego wgrać. Nie jestem tylko pewien, czy wgrywanie jest metodą tradycyjną (UPDATE), czy jest jakies odobne polecenie.
artifact
Nowy
Nowy

No właśnie też doszedłem do tego, że potrzebuję wykorzystać pole rodzaju BLOB ale za cholerę nie wiem jak tam wsadzić grafikę.
:cry:
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

http://www.phpbuilder.com/columns/florian19991014.php3

to było na początek.

Kod w powyzszym artykule nie jest do konca dobry. Troche mu brakuje. Jednak wszystko mozesz znalezc w komentarzach do tekstu, jezeli dalej nie bedzie cos gralo to napisz.
artifact
Nowy
Nowy

O dzięki wielkie. Właśnie nie mogłem znaleźć żadnego artykułu na ten temat. Teraz sobie poczytam :) Dzięki raz jeszcze.
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: barthek »

nie wiem na jakim jestes serwerze, ale zanim bedziesz wsadzal grafike czy jakikolwiek inny plik do bazy danych zapytaj pierw swojego admina o pozwolenie. z doswiadczenia wiem ze wielu zabrania wsadzania plikow do bazy, poniewaz to zapycha serva ....
one_eddie
Nowy
Nowy

Post autor: one_eddie »

a nie mogl bys przechowywac w bazie adresow do plikow a same pliki byly by normalnie przechowywane ?
wixor
Przelotem
Przelotem

Post autor: wixor »

na podstawie działania majpehapeadmina:
zahexuj plik (tzn. plik o treści "0123" zamień na 0x30313233 albo 0x33323130, nie wiem dokładnie) i użyj tego hex-stringa do sformułowania zapytania:[sql]INSERT INTO tabela VALUES (0x32165654616164446546);[/sql]
ODPOWIEDZ