[Pytanie] Jednakowy wygląd strony w każdej przeglądarce

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
Nuzi
Kontakt:

Re: [Pytanie] Jednakowy wygląd strony w każdej przeglądarce

Post autor: Nuzi »

z tego co rozumiem to strony sypią się na IE u mnie jest ten problem ze sypie się pod Operą
http://www.roni.dolsat.pl/nowatech/strona1/
Soul
Nowy
Nowy

Post autor: Soul »

Firefox, Mozilla, Netscape - nie widac menu a gorna czesc newsow podchodzi pod top. [prawidlowa reakcja przegladarek na #navcontainer { float: left; }

Opera - widac menu, ale centralnie przed topem.

IE 6 - dziala a nie powinno... [ps. ladnie zrobione lacze do autor]

IE 5.5 - nie centruje [nie rozumie #container {margin: 0 auto;}]
Powtarzam więc: pisząc pod przeglądarki daleko nie zajdziemy. Piszmy pod STANDARDY.
Piszmy pod uzytkowanikow koncowych, pod odbiorcow... a daleko zajdziemy.

Zyjemy niestety w czasach, w ktorych swoj prymat wiedziec uposledzony IE i nic na to poradzic nie mozemy.
Wlasciwie mozemy i to robimy stosujac tricki, aby go oszukac... cale mnostwo trickow, ktore de facto sa zgodne ze standardami. :wink:
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Post autor: Marcin Kalisz »

Tak czytam to co tu piszecie i nasuwa mi się kilka pytań... nie jestem jakims specem od www. Kilka stron co prawda stworzyłem, ale raczej nie wiem zbyt wiele o wspominanych tu standardach. Stąd moja prośba: może jakiś link lub adres strony, gdzie poczytam o nich właśnie? Ostatecznie może być po angielsku. Jestem na etapie prób stworzenia strony, która będzie wyswietlać się "normalnie" w większości przeglądarek.

Ewentualnie będę wdzięczny za kilka słów wstępu do tych standardów. Wbrew temu co tu wyczytałem jedynie w IE wszystko działa mi jak należy :?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Indroman pisze:Ewentualnie będę wdzięczny za kilka słów wstępu do tych standardów. Wbrew temu co tu wyczytałem jedynie w IE wszystko działa mi jak należy :?
Jeśli pod inną przeglądarką niż IE działa ci nie tak jak chcesz, to znaczy w 99% przypadków, że błąd jest po twojej stronie niestety.

Zwykle opłaca się pooglądać kod w jakimś DOM Browserze, żeby zrozumieć co i jak się dokładnie dzieje (np. w mozilli Tools->Web development->DOM inspector)

Linki do specyfikacji:
(X)HTML - http://www.w3.org/MarkUp/#recommendations
CSS - http://www.w3.org/Style/CSS/#specs
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Od siebie mogę polecić dział WebStandards z WI oraz stronę projektu Standardów Sieciowych.
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Post autor: Marcin Kalisz »

Dzięki chłopaki... w międzyczasie poszperałem w internecie i znalazłem co nieco. Problem miałem przede wszystkim z wyśrodkowaniem tabeli względem strony w Firefoxie, ale zlikwidowałem to robiąc stronkę na stylach. Wywaliłem w diabły koncepcję tworzenia w oparciu o tabele. Zabawne bo stworzenie czegoś ciekawego na podstawie Div'ów jest dużo prostsze, wygodniejsze i daje więcej możliwości. Dobrze, że nie tworzyłem stron od iluś tam lat - przerzucenie się na style zajęło mi niecały tydzien :)

Chociaż mam jedno pytanie - nigdy nie robiłem galerii zdjęć tak by thumbs'y wyswietlane były np. w trzech pionowych kolumnach. Wiecie może jak zrobić coś takiego w CSS? Pewnie doszedłbym do tego gdybym przysiedział, ale tym razem wolę zapytać :)
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Jednym ze sposobów uzyskania takiego efektu jest wstawienie trzech sąsiadujących ze sobą w poziomie div'ów (nadaj wszystkim atrybuty float o wartości left lub right) i umieszczenie w nich grafik. Jednakże, jak dla mnie, najlepszy, najprostszy i najefektywniejszy sposób prezentowania galerii zdjęć został przedstawiony w artykule "Practical CSS Layout Tips, Tricks, & Techniques" na ALA.
ODPOWIEDZ