System operacyjny
Re: System operacyjny
Kazali z tego co pamiętam zbadać linucha przed wakacjami (ale głowy niedam). Ale żeby zbadać kod oraz inne elementy linucha musieli zatrudnić specjalistów (pewnie sporo zarobili), więc zamiast zatrudniać ich do badania linucha, pracowali by nad udoskonalaniem i poprawką błędów w windowsach. A co do ich zarobku na rynku polskim to CRN jest wiarygodnym źródłem.
Osobiscie używam Xp od 6 miechów i:
Plusy
-Stabilnosc
-Mimo mitów wszystkie gry chodzą
-Świetnie obsługuje soft
etc.
Minusy
-Chyba tylko jeden Wielki Głoduch zjada mi cała pamiec
Reasumując polecam win'a xp wszytkim, którzy mają mocnego kompa!
P.s Małe pytanq. Nigdy nie miałem linuxa czy to prawda ze obsluga tego systemu jest duzo treudniejsza niz Win'a?
Plusy
-Stabilnosc
-Mimo mitów wszystkie gry chodzą
-Świetnie obsługuje soft
etc.
Minusy
-Chyba tylko jeden Wielki Głoduch zjada mi cała pamiec
Reasumując polecam win'a xp wszytkim, którzy mają mocnego kompa!
P.s Małe pytanq. Nigdy nie miałem linuxa czy to prawda ze obsluga tego systemu jest duzo treudniejsza niz Win'a?
nie prawda
Łatwa do penego momentu. Tzn. do puki nie zacznie ci brakować softu. Później to jest koszmar a nie używanie. Zwłaszc jak nie będzie go miał na płycie instalacyjne twojej dystrybucji. A stuacja będzie jeszcze gorasza jak zainstalujesz coś z RPM sciągniętego z internetu i nie będziesz mógł znaleźć gdzie to ****** wżuciło pliki wykonywalne i jaką mają nazwe...
Jedym słowem do pewnego momentu później to już zalezy od samo zaparcia...
Jedym słowem do pewnego momentu później to już zalezy od samo zaparcia...
nieprawda win xp nieobsługuje sterych gier (a takie są najlepsze, bo niema jak to pograć w mario). Może istnieją jakieś update'y ale ja takich niewidziałem (pozatym kożystam tera z ME). A co to plików RPM to jeżeli nierozpakowały się do jakiegoś katalogu na dysku to w wersji Professional XP rozpakowywuje się (przynajmniej paki różnych programów lub sciągane update'y) do katalogu:
Dysk:\Documation(plik z użytkownikami)\uzytkownik\ i tam poszukać folderu TEMP (jeżeli oto chodzi)
Dysk:\Documation(plik z użytkownikami)\uzytkownik\ i tam poszukać folderu TEMP (jeżeli oto chodzi)
RPM to pakiet instalacyjny dla Linuxa, a nie windowsa ;P
raf na chip.pl jest emulatro dosa. Pod nim można uruchamiać stare gierki. Zresztą wejdź na www.klasykagier.prv.pl (chyba tak jak nie to pomiędzy klasyka a gry trzeba dać "-") mi tam wszytskie działają.
eee....w mario nie grałem na kompie przegrałem to na pegasusie to mi zbrzydło..;] A co do Wina xp to nie moge narzekac ani jednego zwisu....tylko przy moim sprzecie trzeba troche poczekac niczym ruszy ta okienkowa lokomotywa...ale mimo to na 10 ma umnie 8...reszta to drobne mankamenty czasami za bardze chce pomoc i moja klawiatura na tym cierpi..moze to sie da ustawic ale ja nie wiem gdzie..
osobiscie uzywam win2000 z najnowszym sp. imho ZADEN inny windows nie zachowuje sie tak stabilnie (a skazany jestem na windows z powodow nad ktorymi nie bede sie tu specjalnie rozwodzil
)
dla mnie xp to porazka. majac go do wyboru i 98se wybralbym to drugie.
dla mnie xp to porazka. majac go do wyboru i 98se wybralbym to drugie.
Lucynda czy mógł by wiedzieć jakiego masz kompa??
Sam lubię XP pro, ale używam ME ponieważ mój celeron 700 i 128 Ram gdzieś nie mogą udźwignąć XP. Bardzo wolno chodzi. A nie próbowałem ustawiać w TweakUl więc nie wiem jak to zmienić.
Sam lubię XP pro, ale używam ME ponieważ mój celeron 700 i 128 Ram gdzieś nie mogą udźwignąć XP. Bardzo wolno chodzi. A nie próbowałem ustawiać w TweakUl więc nie wiem jak to zmienić.
Pamięci mam tyle samo. Procek Duron 800. A na moim kompie windows 2003 chodzi jak burza. Włączone wszytskie optyczne bajery, rodzielczość 1280x1024, plus program Y'z Shadow + SmartBar XP. Więc nie wiem jak może sie ślimaczyć 
Zastanawiam sie po co on Tobie jak i innym osobom, ktore pisaly, ze maja 2003 ?iniside pisze:A na moim kompie windows 2003 chodzi jak burza...
Przeciez ten system nie jest do desktopow ! To jest produkt serverowy i na serwerach powinien tylko sie znajdowac. Po zainstalowaniu go wiekszosc z dostepnych serwisow zaden z uzytkownikow nie uzywa, wiec tylko zasmiecaja pamiec.
Mój sprzęt to PIII 600mhz 128mb Ram......reszta juz mniej ważna
ale to, że troszeczke czasami mi xp ślimaczy wole od ciągłych błedów w 98 i to, że co 6 miechów musiałeś go przeinstalować bo coś sie spierd****
ale to, że troszeczke czasami mi xp ślimaczy wole od ciągłych błedów w 98 i to, że co 6 miechów musiałeś go przeinstalować bo coś sie spierd****
Windows XP Professional PL.
Jak dotąd ani razu się nie zawiesił. Jedyna wada to to, że nie mogłem przy grzebaniu w rejestrze ustawić, żeby nazwę kosza można było zmienić... W 98 spokojnie się dawało. Później klikałem na kosz i dawałem Zmień nazwę.
Jak dotąd ani razu się nie zawiesił. Jedyna wada to to, że nie mogłem przy grzebaniu w rejestrze ustawić, żeby nazwę kosza można było zmienić... W 98 spokojnie się dawało. Później klikałem na kosz i dawałem Zmień nazwę.
Zawiesić się WinXp niezawiesza, ale jego rozruch jest tragiczny, a najgorzej z wyłączaniem (mozę nawet wyłączać się z 2 min.) Przy moim stawieniu Celeron 1700 MHz, 512 mb ramu, powinno to śmigać, a niejest tak. A co do Gier, to nawet Gta2 mi niechce chodzić, może znacie jakieś rozwiązanie?