Jestem nowy, wiec witam wszystkich forumowiczow.
Swoja nauke tworzenia stron chcialbym zaczac od zrobiebia wlasnej galerii/portfolio (zajmuje sie fotografia). Na pocztek sam HTML i CSS, dlatego prosibym o podstawowe wskazowki.Glownie chodzi mi o to, zeby stronka byla przemyslana a nie zrobiona "ot tak"(dodawanie nowych fotek itp.). Moze ktos ma doswiadczenie w tym zakresie i moglby cos poradzic. Dodam jeszcze ze chodzi mi o sama kodu itp., bo z przygotowaniem grafiki i fotek nie bedize problemu.
pozdrawiam
[galeria] podstawowe informacje
Re: [galeria] podstawowe informacje
Hmmm... jeśli chciałbyś mieć możliwość dodawania zdjęć, sam HTML może nie wystarczyć - będziesz musiał skorzystać z jakiegoś języka skryptowego (np. PHP). Musisz pomyśleć w jaki sposób chcesz przechowywać swoje zdjęcia na serwerze: np. w katalogach albo w bazie danych (ten drugi model może być trudniejszy jeśli jako początkujący chcesz całość wykonać sam, do tego musisz wykupić hosting z bazą danych). Zastanów się jak to ma wyglądać, np: zdjęcia mogą być pogrupowane w albumy, albumy w jakieś grupy tematyczne, itp. Jak mają byc przeglądane zdjęcia w albumie (np. po kliknięciu każde otwiera się w nowym okienku, potem masz możliwość przejścia do następnego / poprzedniego zdjęcia, itp). Chyba nie ma sensu umieszczać zdjęć w jakichś super rozdzielczościach, bo ich sciąganie będzie trwało za długo (może nawet 800:600 wystarczy). Strony powinny być napisane w taki sposób aby w miarę łatwo można było zmienić ich szatę graficzną (np. jak kiedyś stwierdzisz że chciałbyć coś zmienić jeśli chodzi o układ elementów na Twoich stronach, coś dodać, itp). To tyle jeśli chodzi o wskazówki bardzo ogólne. Generalnie narpierw zastanów się co chciałbyś pokazać i w jaki sposób. Poszukaj w sieci podobnych portfolio, "pochodź" po tych stronach i zobaczysz co jest fajne a co nie.
Re: [galeria] podstawowe informacje
POwiedzmy ze to na co sugerujesz zwrocic uwage mam juz za soba.Stronka jest mniej wicej zaplanowana,a ze bylaby to moja pierwsza strona, chcialbym ja zrobic sam bez uzywania edytorow tybu "widzisz cos masz".W takiej sytuacji rozwazam opcje zrobienia strony "statycznej".NIe bede mial mozliwosci dodawania fotek itp.,ale poznam HTML i np.CSS, a jak oswoje sie juz ztym mopze uda mi sie rozszerzyc swoje umiejetnosci o PHP, a wtedy zrobie strone tak jak nalezy od nowa.NIe wime czy to dobre rozwiazanie, ale nic innego nie przychodzi mi do glowy.
dzieki, pozdr
dzieki, pozdr