Witam wszystkich
Przygotowuję się do projektu stworzenia nowej strony dla jednego z polskich regionalnych dzienników. Chciałbym Was zapytać o zdanie, co będzie tu dobrym rozwiązaniem.
Strona będzie dysponowała artykułami, publikowanymi w gazecie (być może - część za płatnym dostępem). Poza tym stawiamy na multimedia - filmiki dziennikarskie online, galerie zdjęć itp.
Jak sądzicie, jak się do tego powinniśmy zabrać:
- czy warto oprzeć się na znanych CMS-ach, jeśli tak, to co aktualnie daje największe szanse na rozwój (Joomla?)
- jakie mogą być koszty kupienia CMS-a robionego na własne zamówienie (ceny, jakie firmy się tym zajmują?).
Najważniejsze dla mnie to bezpieczeństwo: aby strony nie były łatwe do zaatakowania - czy Joomla jest bezpieczna?
Interesuje mnie też kwestia serwera - strona będzie mieć tysiące odwiedzających dziennie (kilkanaście, czasem kilkadziesiąt) - na co tu powinniśmy postawić - na własny serwer (duże koszty), czy sprawdzi się hosting najbardziej popularnych firm?
Będę wdzięczny za opinie:)
Pozdrawiam
Strona WWW dla znanego dziennika regionalnego - opinie
Re: Strona WWW dla znanego dziennika regionalnego - opinie
@prezes wszystko zależy od tego jaki masz budżet. Darmowy CMS jest fajny, ale może przestać się sprawdzać przy dużej liczbie odwiedzających. Darmowy oznacza że w swojej "gołej" wersji niektóre istotne elementy nie są zoptymalizowane. Jeżeli dysponujesz kilkunastoma tysiącami warto zainwestować w dedykowane rozwiązanie. Jednak, aby dedykowany CMS powstał to musisz mieć czas. Dużo czasu. W zależności od wybranej technologii i poziomu personalizacji od 3 do 12 miesięcy. Najkrócej powstają CMSy już gotowe, sprzedawane przez różne firmy. Najdłużej rozwiązania które są pisane w praktyce od zera.
Bezpieczeństwo to rzecz ważna lecz warto zastanowić się jakie aspekty są dla ciebie istotne. Wybór technologii może wiele ułatwić w późniejszym czasie np. php jest wrażliwe na ataki typu SQL Injection, Javowy Hibernate nie ma takich dziur. Jednak z drugiej strony Java to armata na muchę i nie zawsze warto w nią inwestować.
Bezpieczeństwo to rzecz ważna lecz warto zastanowić się jakie aspekty są dla ciebie istotne. Wybór technologii może wiele ułatwić w późniejszym czasie np. php jest wrażliwe na ataki typu SQL Injection, Javowy Hibernate nie ma takich dziur. Jednak z drugiej strony Java to armata na muchę i nie zawsze warto w nią inwestować.
Z bezpieczeństwem i wydajnością OpenSource'owych systemów bywa różnie. Ja bym skupił się na chyba trzech, wg mnie byłyby to Drupal, Joomla, Xoops.
Joomla jest bardzo intuicyjna i prosta w obsłudze, czego niestety nie mogę do końca powiedzieć o Drupalu, chociaż w zasadzie oba systemy stoją na równym poziomie.
Według mnie można by najpierw skorzystać z rozwiązania OpenSource, co pozwoli Ci na szybki start strony (oczywiście wliczając w to konfigurację, dostosowanie UI, typografii itd).
W między czasie można myśleć i zbierać gotówkę na rozwiązanie komercyjne. Czas projektu podał już Koziołek
Generalnie zależy do kogo zgłosisz się, jednakże w poważniejszych firmach trzeba się liczyć z większym nakładem na tą inwestycję, 5-6 tyś do kilkunastu/kilkudziesięciu tyś. zł. Wszystko zależy czego oczekujesz, jakie masz Ty i system wymagania. Średnio kilkanaście tyś. zł.
Jeżeli chodzi o hosting. Ja bym zwrócił się do firm zajmujących się tym profesjonalnie. Przemawia za tym kilka istotnych argumentów:
- nie musisz utrzymywać u siebie serwera, konserwować go, kontrolować, itd.
- nie musisz zatrudniać odpowiedniej osoby do administrowania serwerem
- otrzymujesz pomoc 24/7
- większe bezpieczeństwo, szybka aktualizacja oprogramowania
- wiesz, że Ci ludzie to fachowcy, a nie "fachowcy" (pytaj obecnych i przeszłych klientów, proś o referencje)
- wykup serwera (dedykowanego, VPS), czy na początek wirtualnego konta (SISCO np. ma w ofercie nawet 1000GB rocznego transferu za 1000zł+VAT rocznie ) wyniesie Cię na początek o wiele mniej, niżeli gdybyś załatwiał wszystko na swój rachunek.
Firmy, które mogę polecić to np. SISCO właśnie, Proste.pl czy IQ.pl.
Możesz również dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na webhostingtalk.pl. Mając tam konto, masz 25% zniżkę w SISCO (przynajmniej mi taką zaproponowali
).
Joomla jest bardzo intuicyjna i prosta w obsłudze, czego niestety nie mogę do końca powiedzieć o Drupalu, chociaż w zasadzie oba systemy stoją na równym poziomie.
Według mnie można by najpierw skorzystać z rozwiązania OpenSource, co pozwoli Ci na szybki start strony (oczywiście wliczając w to konfigurację, dostosowanie UI, typografii itd).
W między czasie można myśleć i zbierać gotówkę na rozwiązanie komercyjne. Czas projektu podał już Koziołek
Jeżeli chodzi o hosting. Ja bym zwrócił się do firm zajmujących się tym profesjonalnie. Przemawia za tym kilka istotnych argumentów:
- nie musisz utrzymywać u siebie serwera, konserwować go, kontrolować, itd.
- nie musisz zatrudniać odpowiedniej osoby do administrowania serwerem
- otrzymujesz pomoc 24/7
- większe bezpieczeństwo, szybka aktualizacja oprogramowania
- wiesz, że Ci ludzie to fachowcy, a nie "fachowcy" (pytaj obecnych i przeszłych klientów, proś o referencje)
- wykup serwera (dedykowanego, VPS), czy na początek wirtualnego konta (SISCO np. ma w ofercie nawet 1000GB rocznego transferu za 1000zł+VAT rocznie ) wyniesie Cię na początek o wiele mniej, niżeli gdybyś załatwiał wszystko na swój rachunek.
Firmy, które mogę polecić to np. SISCO właśnie, Proste.pl czy IQ.pl.
Możesz również dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na webhostingtalk.pl. Mając tam konto, masz 25% zniżkę w SISCO (przynajmniej mi taką zaproponowali
W takim razie zapomnij o OP. Bezpieczny jest tylko taki soft, którego kod posiada niewiele (czyt. autor i właściciel) osób. Tak wąskie grono wyklucza możliwość zniszczenia/wykradnięcia danych (nie biorąc pod uwagę serwera, który i tak nie oprze się włamaniu jeśli ktoś będzie bardzo tego chciał).Najważniejsze dla mnie to bezpieczeństwo: aby strony nie były łatwe do zaatakowania - czy Joomla jest bezpieczna?
Przy takich założeniach odradzam PHP a także nie polecam VS.Interesuje mnie też kwestia serwera - strona będzie mieć tysiące odwiedzających dziennie (kilkanaście, czasem kilkadziesiąt) - na co tu powinniśmy postawić - na własny serwer (duże koszty), czy sprawdzi się hosting najbardziej popularnych firm?
Typuje od 7 do 10k zł jeśli bierzmy pod uwagę php. Przy założeniu mocniejszej technologii ponad 10k oczywiście.jakie mogą być koszty kupienia CMS-a robionego na własne zamówienie