[js] setTimeout i problem ze zmiennymi

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
qbakos

[js] setTimeout i problem ze zmiennymi

Post autor: qbakos »

witam
Mam taki problem z JavaScriptem. Piszę funkcję, która otwiera mi nowe okienko, następnie kombinuje z jego rozmiarami i położeniem. Wszystko byloby ok, gdyby nie to, że w jakiś niezrozumiały mi sposob metoda setTimeout (setInterval zresztą tak samo) nie widzi zmiennych wcześniej zadeklarowanych w ciele głównej funkcji.

Wygląda to tak:
Otwieram okienko w taki sposób:

Kod: Zaznacz cały

var win = window.open("","","left=" + (screen.availWidth-szer)/2 + ",top=" + (screen.availHeight-wys)/2 +","+ windowprops);
Dalej wywołuje:

Kod: Zaznacz cały

for (downheight = sizeheight; downheight < sizeheight+dolRoz; downheight++)
setTimeout("win.resizeTo(sizewidth, downheight);", 50);
Niestety dostaje komunikat "brak definicji win", czego nie bardzo rozumiem skoro win jest wcześniej zdefiniowane!
Dodam jeszcze, że całość umieszczona jest w zewnętrznym pliku js, ale to chyba nie ma większego znaczenia.
qbakos

Re: [js] setTimeout i problem ze zmiennymi

Post autor: qbakos »

Chyba sam sobie odpowiem... Wystarczy usunąć var w instrukcji otwierającej okno i wszystko działa. Tylko niech mi jeszcze ktoś powie czemu jak deklaruje zmienną przez var to praktycznie nigdzie nie mam do niej dostępu... hmm
ODPOWIEDZ