Problem z PHP

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Alcadur
Kontakt:

Problem z PHP

Post autor: Alcadur »

Witam
Mam następujący problem, napisałem księgę gości w php i chcę aby na stronie wyświetlane było po 15 wpisów, księga opiera się na plikach *.txt może ktoś mi proszę o pomoc

<EDYCJA>
Dobra wiem, że to może się wydać trochę lamerskie czy coś ale prosił bym jednak o kod w php a nie suchą teorie, a książka jest prosta ma nic, treść, podaje datę kiedy został utworzony wpis i ID wpisującego a na koniec linię odszielającąwpisy
Ostatnio zmieniony wt kwie 15, 2008 10:11 pm przez Alcadur, łącznie zmieniany 1 raz.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Re: Problem z PHP

Post autor: ooo_michal »

A jak dokładniej wygląda ten plik? Jeśli np. w każdej linii masz oddzielny wpis to wczytujesz plik do tablicy (funkcja file(nazwa.pliku), każda linia to nowy elment w tablicy), jeśli jest więcej niż 15 wpisów to sprawdzasz ile, dzielisz to na odpowiednią ilość stron. Jeśli w adresie jest informacja o tym, którą stronę otworzyć to otwierasz tą stronę, jeśli nie to otwierasz pierwszą stronę.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

Jedyną funkcją której mógłbyś nieznać jest właśnie funkcja file(). Pozostałe, które są potrzebne do utworzenia odpowiedniego kodu to zwyczjne pętle i instrukcje warunkowe. liczenie ilości elementów w tablicy i skorzystanie z tablicy $_GET. Radzę samemu próbować. Dzięki temu najwięcej się nauczysz. Jeśli nadal nie wiesz o co mi chodziło to może zajżyj do jakiegoś kursu albo manuala php. Ode mnie gotowca nie dostaniesz. Ewentualnie pozostaje ci google.

PS. Mógłbyś dodawać nowy post a nie edytować poprzedni. Dięki temu dostałbym maila o odpowiedzi i szybciej odpisać.
uniqueee

Post autor: uniqueee »

google: stronnicowanie lub pager
ODPOWIEDZ