Witam
Mam następujący problem - chciałbym ustawić tło strony składające się z pliku graficznego jpg, a następnie na niego nanieść półprzezroczysty plik .png tak aby cieniował tło.
Teraz mam to zrobione w ten sposób że tło strony/body jest ustawione jako powtarzająca się grafika .jpg aby nanieść na nią plik .png stworzyłem diva który obejmuje zakresem całą treść strony, nawet to działa ale nie mogę pozbyć się górnego marginesu dla pliku .png i ma u góry margines nie objęty cieniowaniem.
Reasumując - w jaki sposób się tworzy tego typu tło tzn. z dwóch nakładających się plików?
CSS - cieniowane tło strony
-
kartofelek007
- Kontakt:
Re: CSS - cieniowane tło strony
I dobrze robisz:
<body>
<div>
</div>
</body>
body {background:url(tlo) repeat-x; margin:0}
div {background:url(png) repeat-x}
Css - temat rzeka. Zalezy jaki Doctype, zalezy jak chcesz to zrobic, jakiej techniki uzyjesz. W strict bedziesz mial problemy z 100% height, w innych raczej nie - ale wystarczy skorzystac z google (100% height css)
Ps. zawsze dolaczaj kawalek kodu + moze jakis zrzut, bo czasami ciezko sie polapac
<body>
<div>
</div>
</body>
body {background:url(tlo) repeat-x; margin:0}
div {background:url(png) repeat-x}
Css - temat rzeka. Zalezy jaki Doctype, zalezy jak chcesz to zrobic, jakiej techniki uzyjesz. W strict bedziesz mial problemy z 100% height, w innych raczej nie - ale wystarczy skorzystac z google (100% height css)
Ps. zawsze dolaczaj kawalek kodu + moze jakis zrzut, bo czasami ciezko sie polapac