Problem ze <span style="text-align:right;">

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Grzegorz Tamecki

Problem ze <span style="text-align:right;">

Post autor: Grzegorz Tamecki »

<p>
Przykładowy tekst Przykładowy tekst Przykładowy tekst<span style="text-align:right; color:red; font-weight:bold;">Przykładowy tekst </SPAN><div style="text-align:right; color:green;">Przykładowy tekst </DIV>
</P>

Nie chce mi działać <span style="text-align:right;"></span> i nie wiem dlaczego skoro w znaczniku <DIV> atrybut text-align: right; działą poprawnie ? Czy jest jakiś sposób aby można było przeniść część zdania na prawy margines używając jakiegos atrybutu w <SPAN> czy to jest praktycznie nie możliwe ?
Łukasz Świerżewski
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Problem ze <span style="text-align:right;">

Post autor: Łukasz Świerżewski »

Na dobry początek proponuje abyś wszystkie znaczniki HTML pisał stanowczo małymi albo duzymi literami, bo inaczej możesz napotkać na błędy. Jeśli otwierasz znacznik <span> małymi literami, to nie możesz go zamknąć tak </SPAN>, czyli duzymi literami. Sprawdz to i jeśli nadal będziesz miał jakieś błędy to spróbuję pokombinować inaczej.
Car
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Car »

Nie chce mi działać <span style="text-align:right;">
Za pomocą znacznika span nie da się ustalić położenia tekstu, a jedynie jego wygląd. Położenie można ustalić za pomocą: <div> , <p> lub umieścić tekst w tabeli.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Po pierwsze... Poczytaj o BBCode i zastosuj odpowiednie znaczniki.

Jeżeli chodzi o pytanie... W DIV działa bo służy on do elementów blokowych, a SPAN liniowych. Położenie da sie stalac tylko w obrębie "pudełka".
ODPOWIEDZ