Mam mianowicie problem tego typu, że chce zarejestrować domene, ale na niektórej stronie firmy hostingowej w formularzy sprawdzenia pokazuje się że domena - adres.pl - jest zajęta, a na stronie innej firmy ta sama domena jest wolna, jak sprawdzić autentyczność czy domena jest wolna czy też nie?
Jeżeli zależy mi na adresie www.blablabla.pl i jest to duża witryna która ma szanse na rozwój i jest przemyślanym projektem to co mam zrobić aby tę domene mieć kiedy ktoś mnie wyprzedzić a wszystkie inne, czyli .com .info .org też są zajęte? Czy jest jakieś racjonalne rozwiązanie aby nie popsuć sobie "reputacji" u użytkowników dodając np. www.blablabla1.pl - bo według mnie takie coś wygląda już nie poważnie.
Co o tym sądzicie?
[pytanie] Rejestracja domen
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Re: [pytanie] Rejestracja domen
Pierwsze pytanie: jak sprawdzić? po prostu wpisz w przeglądarce www.blablabla.pl 
Drugie pytanie: to przykład z zycia wzięty? Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś zajął wszystkie domeny z jakąś tam nazwą...
Drugie pytanie: to przykład z zycia wzięty? Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś zajął wszystkie domeny z jakąś tam nazwą...
-
Bartosz Olszewski
- Działa

No mój pech, że niestety wszystkie domeny są zajęte. Dlatego nie wiem jak mam uzyskać domene www.blablabla.(pl,com,info,org) skoro jest już zajęta a zależy mi na tym aby nic nie było dopisywane do Blablabla. Więc jak widzisz jest to przykład z życia wzięty.
-
BartłomiejJ
- Nowy

- Kontakt:
Witam
Mógł Pan trafić na moment, kiedyś ktoś akurat zarejestrował tą domenę i stąd problem. A najlepiej sprawdzić jest w bazie dns.pl - bedzie wiadomo czy i jesli tak to kto zarejestrował tą domenę.
Są jeszcze adresy regionalne, lokalne (u nas np. w cenie 30 zł/rok) są subdomeny firm hostingowych, również często krótkie. Mozna poszukać.
Polecam sie. Pozdrawiam
Mógł Pan trafić na moment, kiedyś ktoś akurat zarejestrował tą domenę i stąd problem. A najlepiej sprawdzić jest w bazie dns.pl - bedzie wiadomo czy i jesli tak to kto zarejestrował tą domenę.
Są jeszcze adresy regionalne, lokalne (u nas np. w cenie 30 zł/rok) są subdomeny firm hostingowych, również często krótkie. Mozna poszukać.
Polecam sie. Pozdrawiam