Witam
Jestem bardzo bardzo początkujący i mam 2 pytania:
1. Jak zrobić żeby dana warstwa animowała się tylko raz (podczes pracy często to widziałem ale jak teraz potrzebuje to nie widze)
2. Mam 3 warstwy i chce wstawić rysunek z pliku? Jak to zrobić? Probowałem już kopiowania ale to działa tylko przy nowym projekcie, baz innych warstw a tak jak mam już warstwy to nie chce sie skopiować)
Z góry bardzo dziękuje za wyrozumiałość i odpowiedź
Pozdrawiam
Michał
2 proste (tak myślę) pytania...
Re: 2 proste (tak myślę) pytania...
Żeby animowała się tylko raz?? Jedna warstwa? To musi byc w innym mc niż dwie pozostałe, ponieważ jak dasz na jej końcu stop() to zatrzymasz całą animacje. Rysunek z pliku - znaczy się bitmapę? Import - Ctrl + r.
Re: 2 proste (tak myślę) pytania...
ok powiem od podstaw i wiem jak to jest .. jak sie nic nie wie bo sam tak zaczynałem...
1. wcisnij CTRL + F8 nastepnie nazwij swoj nowy MC [ Mvie Clip ] i kliknij ok
2. zrób w nim jakąś animacje na końcu animacji [w klatce kluczowej oznaczonej kułkiem] wstaw w AS [ Action Script ] kod: stop();
wyjdz do głównego widoku swojej animacji
nastepnie z Library [ CTRL + L ] przeciągnij najnąwszy MC na główe okno animacji, i już masz gotową jedną z animacji która sie zatrzyma a teraz resztę robisz podobnie tylko bez kodu na końcu.
1. wcisnij CTRL + F8 nastepnie nazwij swoj nowy MC [ Mvie Clip ] i kliknij ok
2. zrób w nim jakąś animacje na końcu animacji [w klatce kluczowej oznaczonej kułkiem] wstaw w AS [ Action Script ] kod: stop();
wyjdz do głównego widoku swojej animacji
nastepnie z Library [ CTRL + L ] przeciągnij najnąwszy MC na główe okno animacji, i już masz gotową jedną z animacji która sie zatrzyma a teraz resztę robisz podobnie tylko bez kodu na końcu.