wywoływanie nowego okna

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
sola

wywoływanie nowego okna

Post autor: sola »

Problem jest bardzo lamerski jak sądze i sprobuje go opisac. Potrzebuje skrypt , który powodowałby to, ze po kliknieciu na jakiś link otwierane bedzie okno ale zmnieszone ( nie na cały ekran) . Przy czym musi jednak istniec maxymalizacji okna nowootwartego do standartowej wielkosci .tak aby mozna było wyswietlic całą zawartość.
Jasniej: mam w jednym oknie obrazek z hiperłączem do nastepnej strony z opisem obrazka. Po kliknieciu na obrazek otwiera sie strona z opisem i chcę aby ona otwierała sie jako mniejsza mniejsza z możliwoscia jej powiekszenia. uffffff
Inaczej nie potrafie tego przedstawić.
Pozdrawiam.
Stig
Administrator

Re: wywoływanie nowego okna

Post autor: Stig »

Jest sporo tego typu skryptów w sieci. Ten pochodzi ze strony http://webmaster.helion.pl. Przerobiłem go jedynie w ten sposób, aby możliwa była zmiana wielkości okna (resizable=1). Oto kod, który należy wkleić w ramach <head></head>:

Kod: Zaznacz cały

<SCRIPT>
<!--
function displayWindow(url, width, height) {
var Win = window.open(url,"displayWindow",'width=' + width + ',height=' + height + ',resizable=1,scrollbars=yes,menubar=no' );
}
//-->
</SCRIPT>
A to kod, do przykładowego linku:

<a href="javascript:displayWindow('strona.htm',300,200)">Link</a>
W powyższym kodzie możesz zmienić domyślny rozmiar okna. Pierwsza wartość do szerokość, a druga to wysokość (podane w pikselach).
Skrypt napisany jest JS i należy zanotować, że okno nie pojawi się przy wyłączonej obsłudze Java Script.
MARTiiii

Re: wywoływanie nowego okna

Post autor: MARTiiii »

To ja się podepne pod temat. Otóż mam podobny problem, tylko w moim przypadku chodzi mi o wpięciu czegoś takiego pod kod javy albo nie wiem gdzie. Tak żeby okno które mi on wywołuje otworzyło się też w określonym rozmiarze w nowym oknie. Bo jak anrazie otwiera się na full.
Uzytkownik wchodzi na stronke po 1sec pojawia sie male okno w nim "Napisz jak ci się... bla bla" i jak zrobić by ten link otworzył ankieta.html w nowym oknie o rozmiarach przykładowo 400x400?

Ten mój kod

<script language="JavaScript">

function popupWin() {
text =  "<html>\n<head>\n<title>Pop Window</title>\n<body bgcolor='#187F0'>\n";
text += "<center>\n<br>";
text += "<a href='ankieta.htm' target='_blank'><h2>Napisz jak ci się podoba nasza strona.</h2></a>";
text += "</center>\n</body>\n</html>\n";
setTimeout('windowProp(text)', 1000); 		// delay 3 seconds before opening
}
function windowProp(text) {
newWindow = window.open('','newWin','width=300,height=120');
newWindow.document.write(text);
setTimeout('closeWin(newWindow)', 5000);	// delay 5 seconds before closing
}
function closeWin(newWindow) {
newWindow.close();				
}

</script>

Jeszcze lepiej jak by ta ankieta.html odrazu sie ladowala po przykldwoej 1sec. od uruchomienia strony bez klikania na jakieś linki., cozwyisćie w popup np. 400x400
ODPOWIEDZ