Scroll-e w DIV-ach
Scroll-e w DIV-ach
MAm pytanko czy majac diva lub zwykla tabelke w HTML ( nie Iframe ) o okreslonych wymiarach szerokosci i wysokosc mozna dodac do nich scrolla tak ze przy wiekszej ilosci elementow pobiernanych z bazy nie nie wychodzily one poza DIV lub nie rozjezdzala sie tabelka w przypadku TABLE.Natomiast zeby szerokosci i wysokosc pozostaly.
z gory dziekuje za odpowiedz.
z gory dziekuje za odpowiedz.
Re: Scroll-e w DIV-ach
Z pewnoscia nie jest to standardowe
.
Wydaje mi sie ze jest taka mozliwosc, ale jak probuje se to wyobrazic, jest w tym za duzo pracy i chyba lepiej skozystac z iframe.
Z tego co wiem iframe jest w standardzie XHTML 1.0 i jak narazie sie nie szykuje na jego usuniecie, ale moge sie mylic.
Wydaje mi sie ze jest taka mozliwosc, ale jak probuje se to wyobrazic, jest w tym za duzo pracy i chyba lepiej skozystac z iframe.
Z tego co wiem iframe jest w standardzie XHTML 1.0 i jak narazie sie nie szykuje na jego usuniecie, ale moge sie mylic.
Tak, to prawda <iframe> można stosować w XHTML 1.0, z tym, że tylko w wersji Frameset, a jak wiadomo powinno się tworzyć w Strict. Podobno w przyszłości zaś ramki powrócą do XHTML w postaci nowego języka o nazwie XFrames.szeff pisze:Z tego co wiem iframe jest w standardzie XHTML 1.0 i jak narazie sie nie szykuje na jego usuniecie, ale moge sie mylic.
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
wystarczy wstawic css w odpowiednim miejscu
Kod: Zaznacz cały
style="overflow: scroll"Re: Scroll-e w DIV-ach
matii ---> wielkie dzieki 
No ladnie, chyba sie siegnelem nie do tych kursow, co trzeba.Stig pisze:Tak, to prawda <iframe> można stosować w XHTML 1.0, z tym, że tylko w wersji Frameset.
Dopiero puscilem swoja stronke przez validacje na w3c.org, blad na bledzie
Poniewaz pracuje nad projektem, gdzie ukryty <iframe>, sluzy mi tylko do przekazywania danych z bazy, bez przeladowywania mojej wlasciwej strony. A zalozylem sobie ze bede to robil w XHTML 1.0 Strict. A moze inny pomysl na to, bez <iframe>?
Z gory dzieki
Chyba najlepiej wykorzystać <div>...szeff pisze:Poniewaz pracuje nad projektem, gdzie ukryty <iframe>, sluzy mi tylko do przekazywania danych z bazy, bez przeladowywania mojej wlasciwej strony. A zalozylem sobie ze bede to robil w XHTML 1.0 Strict. A moze inny pomysl na to, bez <iframe>?
Jakos tego nie widze. Na bierzaco wywolywanie danych z bazy, przez <div> bez przeladowywania strony?Stig pisze:Chyba najlepiej wykorzystać <div>...
Chyba widze ze w projektrowaniu stron se nie radze, choc w programowaniu(ogolnie) mam doswiadczenie.
Wlasnie javascript i php mi nie wystarcza do tego co chce zrobic(na moja obecna wiedze).
Prosze o podanie pomyslu, jezeli nie z tych dowoch to inne, ale co by bylo sens sie tym zajac(Specyfikacja XHTML Wersje DTD Strict)
Jasne, można użyć XMLHTTPRequest i DOM :>Jakos tego nie widze. Na bierzaco wywolywanie danych z bazy, przez <div> bez przeladowywania strony?
Tak serio, to przeładowywanie strony jest najlepszym rozwiązaniem. Jak masz prawidłowy, semantyczny XHTML to nie ma odczuwalnej różnicy w prędkości, a nie ma też całej długiej listy irytujących problemów z ramkami.