Dodawanie nowego usera do mySQL przez php

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
zabora

Dodawanie nowego usera do mySQL przez php

Post autor: zabora »

Witam,
kolejny problem, ktory wyniknal podczas pracy:

otoz pracuje nad stronka, ktora dodaje userow do bazy, przykladowo to bazy test_klient do tabeli myuser. I tu pytanie:

1. Powinienem zrobic INSERT do myuser i drugi INSERT do tabeli bazy administraycjnej mysql.user.

2. OK, dodalem usera do tych dwoch tabel-w tabeli mysql.user z odopowiednimi uprawnieniami.

3. Problem mam taki, ze nowo dodany user loguje sie do serwera przez mysqlAdministrator ale w przypadku wywolania polaczenia przez php

[php]<?php
mysql_connect("localhost","nowy_usert","jakies_haslo") or die ("Nieudana proba polaczenia z baza");
?>[/php]

nie nawiazuje polaczenia z baza.
Nie znalalazlem na forum podbnego tematu dlatego pisze. Czy ma ktos jakies cenne uwagi na ten temat - jak robic dobrze zeby bylo prawidlowo i dzialalo oczywiscie:)
Dzieki i pozdrawiam,
?>[/php]
szepiet

Re: Dodawanie nowego usera do mySQL przez php

Post autor: szepiet »

nie wiem czy przez php'a to mozna ronic bo nie próbowałem ale w mysl nowego usera dodaje sie tak

Kod: Zaznacz cały

grant select, insert, update, delete on nazwa_bazy.nazwa tabeli to user@host identified by 'haslo'
jesli chcesz nadac prawa dla wszystkich tabelek to zamiast nazwa tabeli piszesz *,
zamiast hosta mozesz wpisac '%' to wtedy bedziesz mogl laczyc sie z dowolnego hosta, daj znac czy przez php'a to dzial, pozdrawiam
ODPOWIEDZ