Tworzenie WWW
Tworzenie WWW
Witam.
Jaki jest dobry edytor do tworzenia stron www w flash'u?
Re: Tworzenie WWW
Obecnie Macromedia Flash MX 2004, nie ma programu, który by mógł go w pełni zastąpić, jest do niego dostępnych mnóstwo tutoriali, ciągle się rozwija.
-
Piotr Sobczak
ależ owszem jest, Swish MaxMarek_F pisze:Obecnie Macromedia Flash MX 2004, nie ma programu, który by mógł go w pełni zastąpić, jest do niego dostępnych mnóstwo tutoriali, ciągle się rozwija.
tym programem zrobisz prawie wszystko to samo co Flashu Mx.
flash mx ma nieco wiecej opcji integracji prezentacj z php
Może miałeś na myśli XML bo, ja nie widziałem żadnego polecenia w ActionScript dla PHP, owszem takie połączenie jest możliwe dzięki Load Variables i LoadVars, ale tyczy się to obsługi nie tyle skryptu PHP tylko tego, co taki skrypt wypluwa, czyli wartości tekstowych, a co za tym idzie każdego pliku z zapisanym tekstem, nawet, jeśli nadamy mu rozszerzenie *.blabla. Jakby nie patrzeć FMX 2004 jest obecnie najsilniejszym narzędziem na rynku. W dużej mierze dzięki zorientowanemu obiektowo językowi SctionScript 2 i komponentom. Nie chciałbym jednak w jakiś sposób ujmować czegoś SWiSH, po prostu jest słabszy na pewnym etapie tworzenia, dla początkujących z pewnością jest wystarczający.
Jednak, jeżeli masz zamiar swoja przygodę z Flashem pociągnąć w przyszłości do jakiegoś szczęśliwego końca, czyli, zarabiania to ucz się na Macromedia Flash bo na pewno to jest wykładnikiem i pożądaną umiejętnością na rynku.
Jednak, jeżeli masz zamiar swoja przygodę z Flashem pociągnąć w przyszłości do jakiegoś szczęśliwego końca, czyli, zarabiania to ucz się na Macromedia Flash bo na pewno to jest wykładnikiem i pożądaną umiejętnością na rynku.
-
Piotr Sobczak
Marek_F pisze:Może miałeś na myśli XML bo, ja nie widziałem żadnego polecenia w ActionScript dla PHP, owszem takie połączenie jest możliwe dzięki Load Variables i LoadVars, ale tyczy się to obsługi nie tyle skryptu PHP tylko tego, co taki skrypt wypluwa, czyli wartości tekstowych, a co za tym idzie każdego pliku z zapisanym tekstem, nawet, jeśli nadamy mu rozszerzenie *.blabla. Jakby nie patrzeć FMX 2004 jest obecnie najsilniejszym narzędziem na rynku. W dużej mierze dzięki zorientowanemu obiektowo językowi SctionScript 2 i komponentom. Nie chciałbym jednak w jakiś sposób ujmować czegoś SWiSH, po prostu jest słabszy na pewnym etapie tworzenia, dla początkujących z pewnością jest wystarczający.
akurat jesli chodzi o flash to istotą jest grafika obraz to co widzisz, najczesciej od stron flashowych nie oczukuje sie współpracy z baza danych itp (zresztą ja sie na tym za bardzo nie znam gdyż tworze jedynie grafike) ale żaden baner czy animacja nawet gra nie stanowi kłopotu w Swishu i nie jest na tym polu ten program gorszy w niczym od Flasha.
aprpos skrytów Swish Max ma te same polecnia i dziala na podobnych zasadach skryptowania co Flash są jedynie inne nazwy myśle trzeba tak samo
oczywiscie zgadzam sie że Flash jest potęzniejszy, ale jego przewaga pojawia sie w rzeczach nieco bardizje skomplikowanych, które moim zdaniem zadko są wykorzystywane w www.
No żartujesz chyba. Nie widziałem profesjonalnej strony WWW zrobionej we flashu bez oparcia o bazę danych, to dzisiaj jest standard. Flash nie służy tylko do osiągania efektów wizualnych, ale do tworzenia rozwiązań multimedialnych a co za ty idzie programowanie w nim stoi na równorzędnym a może i wyższym miejscu niż grafika, zresztą duża liczba ciekawych efektów nie istniałaby gdyby nie użycie ActionScript.Piotr Sobczak pisze:akurat jesli chodzi o flash to istotą jest grafika obraz to co widzisz, najczesciej od stron flashowych nie oczukuje sie współpracy z baza danych itp
Rzeczy skomplikowane, o których piszesz są używane rzadko z tej prostej przyczyny ze niewiele osób zna perfekcyjnie Flasha.
I jeżeli chodzi o zarabianie to pokaz mi ogłoszenie poważnej firmy gdzie wymagają znajomości SWiSH, ja takiego nie widziałem zawsze to było Macromedia Flash. Co jest niezłym wykładnikiem wartości oprogramowania, to porównywanie jest podobne do porównania takich narzędzi jak Adobe Photoshop i Paint Shop Pro, niby podobne, laik bądź osoba niewymagająca różnicy nie zobaczy jednak profesjonalista wiadomo, jakie narzędzie wybierze, tak samo jest z kopaniem dołu, kto się nie zna użyje łopaty, kto się zna szpadla.
Dlatego warto się uczyć na produkcie wyznaczającym wzorce, no chyba ze finansowo to uzasadnimy, niema, co owijać w bawełnę, Macromedia Flash nie jest tanim programem. Ale prawda też że wart jest swojej ceny.
-
Piotr Sobczak
Marek_F pisze: No żartujesz chyba. Nie widziałem profesjonalnej strony WWW zrobionej we flashu bez oparcia o bazę danych, to dzisiaj jest standard.
.
I jeżeli chodzi o zarabianie to pokaz mi ogłoszenie poważnej firmy gdzie wymagają znajomości SWiSH, ja takiego nie widziałem zawsze to było Macromedia Flash.
Do pierwszego akapitu , to jak narazie niewielki procent, pozatym problemy zwiazme z baza danych nie do konca mozna uwazam jako karta przetargowa miedzy swish a flashmx bo jednak flash jest do tworzenia animacji a nie www z danymi
Do drugiego akapitu, pytanie, a kto wie o czyms takim jak SwishMax?
Piszę tu tak dużo, dlatego że często bagatelizuje sie znaczenie pewnych programów ówczesnie sie nim nie przyglądając
Akurat ze mna było tak że od zawsze interesowałem sie grafiką chciałem tworzyc animacje. Z początku próbowalem działac we Flashu ale przerósł mnie jako żołtodzioba Action Script. Swish pozwolil mi w pewnym stopniu do tego dojrzeć, po początkowym robieniu banerów zaczeły interesowac mnie poważniejsze animacje aż w koncu całe serwisy www i odtwarzacze. Teraz sam tworze pewne skrypty i modele (korzystam również ze skryptów pisanych bezposrednio na FlashMx i adaptuje je do Swisha).
I wiem że można zrobic program dużo tańszy zadowalający nawet zaawansowanych użytkowników.
Istotą tworzenia dobrych animacji w standardzie flash jest idea, pomysł, nawet najlepsze opanowanie FlashaMx czy swishmaxa nic nie da bez konceptu i wizji.
Powiem tak, wolalbym umiec robi takie rzeczy które robie w swishu we flashu mx, bo wiem ze to wiodący standard, ale uczenie sie nowego programu o podobnych możliwoscich nie jest moją ambicją, mnei interesuje tworzenie a swish jak narazie pozwala mi na wszystko i wiem ze jeszcze nie do konca wyczerpałem jego mozliwosci
apropos pracowadcy,
pracodawcy wysyłam plik swf a nie fla czy swi,
Tak było na początku, dzisiaj jest zupełnie inaczej, Macromedia Flash to narzędzie bardziej developerskie niż graficzne umożliwiające w oparciu o bazy danych, php, XML, i wiele innych mniej z znanych języków tworzenie interaktywnych aplikacji.Piotr Sobczak pisze:Do pierwszego akapitu , to jak narazie niewielki procent, pozatym problemy zwiazme z baza danych nie do konca mozna uwazam jako karta przetargowa miedzy swish a flashmx bo jednak flash jest do tworzenia animacji a nie www z danymi
Odsyłam do reszty tekstu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Macromedia_Flashhttp://pl.wikipedia.org pisze:Aktualnie Flash jest wiodącą technologią do tworzenia animacji na potrzeby internetu. Zmiany wprowadzone w ostatniej wersji Flash MX 2004 (w szczególnosci Action Script 2) czynią z niego również rozbudowane środowisko programistyczne. Flash z założenia miał służyć do tworzenia animacji z elementami programowania, jednak każda następna wersja programu utwierdza w przekonaniu, że służy do programowania z elementami animacji. Macromedia na tej technologi opiera również inne swoje produkty takie jak Macromedia Center, Breeze czy Flash Paper.
Gdyby ktoś chciał taki serwis z dynamicznie pobierana treścią z bazy danych, to co byś odpowiedział, że tak się nie da, nie robi, że technologia Flash służy tylko do animacji?Piotr Sobczak pisze:po początkowym robieniu banerów zaczeły interesowac mnie poważniejsze animacje aż w koncu całe serwisy WWW
Tak było kilka lat temu nie dzisiaj.
Masz rację zdarza się jednak tak, że wizji nie da się zrealizować bez odpowiednich narzędzi.Piotr Sobczak pisze:Istotą tworzenia dobrych animacji w standardzie flash jest idea, pomysł, nawet najlepsze opanowanie FlashaMx czy swishmaxa nic nie da bez konceptu i wizji.
Pisałem o poważnym zatrudnieniu w firmie branży IT, nie miałem na myśli realizowania pojedynczych prywatnych zleceń, w takim przypadku wiadomo, że odbiorca liczy na efekt a nie interesują go zagadnienia techniczne, czy wersja programu, ewentualnie może zainteresować go legalność licencji.Piotr Sobczak pisze:apropos pracowadcy,
pracodawcy wysyłam plik swf a nie fla czy swi,
-
Piotr Sobczak
no co racja to racja. 
np polski produkt o nazwie FlaMasterMunio pisze:Witam.
jego najwieksza zaleta jest cena i uproszczony skrypt w porownaniu z FlashMX
Z tego co wiem to Macromedia storzyła flash'a i raczej ta firma będzie miała najlepsze i najnowocześniejsze narzędzie do tworzenia interaktywnych swf. Inne będą chciały dorównać np. Adobe...
Ale trzeba jeszcze o jednym pamiętac - strona internetowa to nie tylko AS i animacje, tam jeszcze grafika, video, dziwiek... Nie ma senu uczyc sie moim zdaniem innych programów niż FMX / FMX2k4p
Macromedia w swoim produkcie daje mozliwośc integracji swojego oprogramowania z najnowszymu technoligiami (XML,PHP,PL/MySQL,JS) dzięki czemi jest o wiele berdziej uniwersany.
Czytałem dyskusje 2 panów wyżej i musze powiedzieć ze to co daje SWiSH jest tylko cześci możliwości FMX tam jak by kożystasz z szablonu... SWiSH ogranicza, a FMX nie - tam samemu decydujesz co chcesz zrobic tylko ze znajomość AS jest wymagana.
Co co do baz danych... Klient chce miec galerie i chce dodawac i usuwac zdjecia, lub sytem newsów lub pole tekstowe i paski przewijania lub licznik odwiedzin, online, klikniec lub ksiega gosci. Da sie to zrobic w SWiSH??
Ale trzeba jeszcze o jednym pamiętac - strona internetowa to nie tylko AS i animacje, tam jeszcze grafika, video, dziwiek... Nie ma senu uczyc sie moim zdaniem innych programów niż FMX / FMX2k4p
Macromedia w swoim produkcie daje mozliwośc integracji swojego oprogramowania z najnowszymu technoligiami (XML,PHP,PL/MySQL,JS) dzięki czemi jest o wiele berdziej uniwersany.
Czytałem dyskusje 2 panów wyżej i musze powiedzieć ze to co daje SWiSH jest tylko cześci możliwości FMX tam jak by kożystasz z szablonu... SWiSH ogranicza, a FMX nie - tam samemu decydujesz co chcesz zrobic tylko ze znajomość AS jest wymagana.
Co co do baz danych... Klient chce miec galerie i chce dodawac i usuwac zdjecia, lub sytem newsów lub pole tekstowe i paski przewijania lub licznik odwiedzin, online, klikniec lub ksiega gosci. Da sie to zrobic w SWiSH??
jeszcze jest jedna rzecz jezeli chodzi o FMX
Macromedia pracuje nad wersja FlashJunior
tyle plotki zobaczymy co to bedzie
Macromedia pracuje nad wersja FlashJunior
tyle plotki zobaczymy co to bedzie
hehe
ile ludzi tyle pogladów....
To chyba oczywiste że jezeli chcemy zrobić sobie baner czy button etc... to flash jest zbędną inwestycją. generalnie uważam że flash jest znakomitym i w pełni wydajnym srodowiskiem programistycznym o ogromnym potencjale i mozliwosciach noi jest w pełni kompatybilne z fireworksem, dreamweaverem i innymi programami macromedii, poza tym dzieki macromedia cotribute aktualizacja stron jest poprstu banalna.
....a ja czekam na to kiedy w polsce coldfusion i breez, benda bardziej popularne to zobaczycie co sie bedze działo. generalnie webartowych stron w polsce jest baaardzo malutko, no ale miejmy nadzieje moze ludki naucza sie ze wszystkie flasho-pochodne moga tylko wspomóc a nie zastapić flasha
a z reszta polecam lekturke http://www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-7279-218-6 ja osobiscie kiedys przeczytalem i teraz nawet z własnego doswiadczenia wiem ze flash jest niezastapiony jezeli umie sie go łączyc z innymi programami i technologiami
To chyba oczywiste że jezeli chcemy zrobić sobie baner czy button etc... to flash jest zbędną inwestycją. generalnie uważam że flash jest znakomitym i w pełni wydajnym srodowiskiem programistycznym o ogromnym potencjale i mozliwosciach noi jest w pełni kompatybilne z fireworksem, dreamweaverem i innymi programami macromedii, poza tym dzieki macromedia cotribute aktualizacja stron jest poprstu banalna.
....a ja czekam na to kiedy w polsce coldfusion i breez, benda bardziej popularne to zobaczycie co sie bedze działo. generalnie webartowych stron w polsce jest baaardzo malutko, no ale miejmy nadzieje moze ludki naucza sie ze wszystkie flasho-pochodne moga tylko wspomóc a nie zastapić flasha
a z reszta polecam lekturke http://www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-7279-218-6 ja osobiscie kiedys przeczytalem i teraz nawet z własnego doswiadczenia wiem ze flash jest niezastapiony jezeli umie sie go łączyc z innymi programami i technologiami