ie4up&nav4up

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
irek1022
Nowy
Nowy
Kontakt:

ie4up&nav4up

Post autor: irek1022 »

Ludzie !!
Poradźcie.Problem jest stary jak świat a ja jestem cofającym się w rozwoju Baranem
Chodzi o to jak w prosty sposób ukompatybylnić kod dla IE i Netscapa
.W netscape jest wszystko OK a w tym namolnym IE, ciągle trzeba dodawać coś do kodu.
<!--Ten nie działa w IE np-->
<script language="javascript">
var objRef, styleRef;
var (is_nav4up==true){ objRef==" "
styleref=" "
}
if (is_ie4up == true){ //W przypadku IE -określamy wartość
obfRef= ".all"
styleRef= ".style"
}
</script>
Pomocy
Malin
Nowy
Nowy

Re: ie4up&nav4up

Post autor: Malin »

Olej Netscape 4.x i IE 4.x całkowicie. To są już od dawna trupy, z których nie warto robić zombie. Daj im w spokoju umrzeć.
Nefro
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Nefro »

Malin pisze:Olej Netscape 4.x i IE 4.x całkowicie. To są już od dawna trupy, z których nie warto robić zombie. Daj im w spokoju umrzeć.

Tak trupy ale te trupy poprawnie wyświetlaja Flash'e jeżeli wiesz o co mi chodzi
Malin
Nowy
Nowy

Mogą wyświetlać, nieważne. Netscape 4.x używa w Polsce 0,1%, a IE 4 - 0,3% użytkowników. Nie ma co sobie komplikować życia i strony . Ja rozumiem kompatybilność wstecz, ale są pewne granice. Te przeglądarki są poza tymi granicami. Obecnie dyskutuje się, czy warto wspierać IE 5.0. Część ludzi rezygnuje z dostosowywania swoich witryn do tej przeglądarki.
Nefro
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Nefro »

OFFTOPIC

Wiesz co Malin zinstalowałem sobie opere na przetestowanie i mnie wkurzają tylko 2 rzeczy (jak na razie)

1 to jakieś cuda które sie dzieją z plikami swf (np biały kolor tła);
2 to ze w poleceniach JavaScript: Date().getYear(); wyświetla sie rok 105 a nie 2005 (opera działa w troche innym systemie bo liczy rok od 1900 roku)
Malin
Nowy
Nowy

Nefro pisze:Wiesz co Malin zinstalowałem sobie opere na przetestowanie i mnie wkurzają tylko 2 rzeczy (jak na razie)

1 to jakieś cuda które sie dzieją z plikami swf (np biały kolor tła);
Nie wiem o co chodzi. Jeśli już oglądam coś flashowego, to jest wszystko w porządku. Generalnie nie lubię flasha, mam go na stałe wyłączonego.
2 to ze w poleceniach JavaScript: Date().getYear(); wyświetla sie rok 105 a nie 2005 (opera działa w troche innym systemie bo liczy rok od 1900 roku)
Opera dobrze robi, postępuje wg zaleceń ECMA. Z getYear albo setYear są problemy które wszyscy znają jako y2k bug - problem roku 2000. Dlatego własnie widzisz rok 105. Powinno się stosować zapis getFullYear albo setFullYear.

Poczytaj specyfikację ECMA-262.
ODPOWIEDZ