[HTML+CSS] Dwa problemy

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
emdabelju
Nowy
Nowy
Kontakt:

[HTML+CSS] Dwa problemy

Post autor: emdabelju »

Witam ponownie, bo dawno mnie tu nie było :)

Ostatnio męczę się nad tworzeniem kolejnej strony WWW i jak na razie udało mi się stworzyć graficzny "nagłówek" z menu. Krótko mówiąc: jest to tabela (jedna jedyna), w której cztery komórki tworzą "sklejony" fragment większego obrazka (w piątej - tam gdzie jest "dziura", ma być banner albo rotator bannerów), a menu to buttony (też pokrojony fragment) z rozszerzeniem .png. Generalnie problem polega na tym, że całkiem przyjemnie to wszystko wygląda z perspektywy IE w rozdzielczości 1024x768 (działa także CSS), w Netscape i Operze jest w komleptnej rozsypce (reakcji Firefoxa nie znam, bo nie mam zainstalowanego :( Nie wiem, gdzie tkwi błąd.
Link do strony

Druga sprawa ma się tak: chcę, aby fragmenty obrazka pasowały do siebie jak ulał. Niby one zostały skrojone "na miarę", ale przerwy między buttonami, kiedy np. pozbędę się klasy "menu", nadal są widoczne, mimo moich usilnych starań. Jak to zrobić, żeby wyszło? :lol:

ps. znów się nadmiernie rozpisałam :P
ODPOWIEDZ