Właśnie zainstalowałem phpMyAdmin'a. Tylko nie wiem jak teraz ustawić hasło do logowania...
Gdy wejde w przeglądarce na www.mojadomena.pl/phpmyadmin/ to odrazu mi się wszystko włącza... A chciałbym by było to jakoś zabezpieczone hasłem...
Może jest to napisane gdzieś w instrukcji, ale dla mnie jest ona zbyt namotana...
Prosiłbym kogoś by mi to jakoś dokładniej i bardziej łopatologicznie wyjaśnił...
Z góry dziękuję...
[phpmyadmin] Logowanie
-
FanFataL
- Nowy

- Kontakt:
Re: [phpmyadmin] Logowanie
Zamień tylko powyższą linijke w pliku config.inc.php na taką jaką napisałemconfig.inc.php pisze:Kod: Zaznacz cały
... $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie'; // Authentication method (config, http or cookie based)? ....
Pozdrawiam
...
Dziękuję bardzo...
Oczywiście wszystko działa... ale mam następne pytanie... czy można w tym logowaniu do phpmyadmin'a ustawić innego usera i inne haslo niż jest do bazy danych, którą chcemy otworzyć...??
A jeśli jest taka, możliwość, to również prosiłbym o podanie informacji jak...
Oczywiście wszystko działa... ale mam następne pytanie... czy można w tym logowaniu do phpmyadmin'a ustawić innego usera i inne haslo niż jest do bazy danych, którą chcemy otworzyć...??
A jeśli jest taka, możliwość, to również prosiłbym o podanie informacji jak...
-
puszczyk
- Kontakt:
niewiem czy dobrze zrozumialem ale napisze jak ja to widze
w panelu administracyjnym serwera istnieje zakladka hasla
jest rowniez mozliwosc twozenia userow i indywidualnych hasel dla kazdego
tak wiec na katalog www.mojadomena.pl/phpmyadmin/ zabezpieczasz haslem twozac userow oraz hasla dla nich
chyba o to chodzilo....
w panelu administracyjnym serwera istnieje zakladka hasla
jest rowniez mozliwosc twozenia userow i indywidualnych hasel dla kazdego
tak wiec na katalog www.mojadomena.pl/phpmyadmin/ zabezpieczasz haslem twozac userow oraz hasla dla nich
chyba o to chodzilo....
Niestety nie... Bo to nie mój serwer i nie moja baza danych...
Ja już dostałem login i hasło od Admina... na tym "przydzielonym" koncie zainstalowałem phpmyadmin, żeby mieć prosty wgląd do bazy danych do moich tabel... Teraz od FanFataL'a dostałem instrukcje jak moge go zabezpieczyc hasłem... Ale wtedy muszę używać tego usera i hasła który mi został przydzielony przez Admina serwera.... A ja chciałbym używać do logowania do phpmyadmina swojego hasla (user juz moze zostać taki sam) łatwiejszego dla mnie do zapamiętania a innego od tego który jest do bazy danych...
Mam nadzieje, ze nie skomplikowałem tego zbyt bardzo...
No i mam nadzieje, że istnieje taka możliwosć...
Ja już dostałem login i hasło od Admina... na tym "przydzielonym" koncie zainstalowałem phpmyadmin, żeby mieć prosty wgląd do bazy danych do moich tabel... Teraz od FanFataL'a dostałem instrukcje jak moge go zabezpieczyc hasłem... Ale wtedy muszę używać tego usera i hasła który mi został przydzielony przez Admina serwera.... A ja chciałbym używać do logowania do phpmyadmina swojego hasla (user juz moze zostać taki sam) łatwiejszego dla mnie do zapamiętania a innego od tego który jest do bazy danych...
-
FanFataL
- Nowy

- Kontakt:
W samum phpMyAdminie nie ma takiej mozliwości ;]Makros pisze:Niestety nie... Bo to nie mój serwer i nie moja baza danych...
Ale można to w łatwy sposób uzyskać poprzez htaccessa ;]
Pozdrawiam
...