popularny popUP
popularny popUP
chciałbym dowiedziec sie jak sa robione popupy które mamy okazje czesto obserwowac np na onecie itp (takie flashowe). moze mi ktos napisac??
Re: popularny popUP
To się doczepie do tematu
Jak ktoś wie jak to jest zrobione, to może wie, jak takie coś usunąć ze stron - w mozilli. Są do tego jakieś rozszerzenia? (chodzi mi tylko o wyskakujący flash)
ja mam jedynie zamysł jak to zrobic. jesli nikt nie pomoze to zrobie to na warstwach :/
Wszystkie znaki nie niebie i ziemi wskazyją, że to jest po prostu <div>. Po szczegóły odsyłam do źródeł Twojej ulubionej strony z takimi popupami (ja akurat przeglądałem prv.pl), a konkretnie wszystkiego, co jest JavaScriptem.
viraptor, nie słyszałem o czymś, co by je kasowało. Możesz zablokować wykonywanie wybranych skryptów (nie wiem, jak, ani czy sie w ogóle da).
viraptor, nie słyszałem o czymś, co by je kasowało. Możesz zablokować wykonywanie wybranych skryptów (nie wiem, jak, ani czy sie w ogóle da).
a mozesz mi pomoc w zrobienu takieg czegos albo podrzucic gotowy skrypt??
@Yay Gree: Ale wiesz, że to jest najbardziej wpieprzająca forma reklamy, która tylko i wyłącznie zniechęca do klikania w to i wogóle do wchodzenia na strony z nią? Jeszcze nie widziałem nikogo, kto nie reaguje na to próbą zamknięcia od razu, a jak przez przypadek przeniesie go na strone z reklamy, to i tak ją zamyka rzucając przy tym jakąś k**rową, albo czymś innym?
Apeluje do webmajstrów o NIE używanie wyskakujących flashy...
Apeluje do webmajstrów o NIE używanie wyskakujących flashy...
zrobiłem. co do twojej opini na temat szrpania nerwów internautów takimi reklamami: w 100% popieram cię ale to bedzie sezonowa zintonizowana reklama na jednej z podstron pewnej witryny. i jest ona na zycenie firmy, wiec co ja moge
Można tak, jak napisałeś i można skryptem (w przypadku np. różnych reklam):
Tylko, że takie popupy trzeba jakoś zamknąć (to już działka JavaScript'u). Jak mi się uda na to napisać funkcję, to zamieszczę kod.
Kod: Zaznacz cały
<script language="javascript" type="text/javascript">
function makePopup(url, w, h, py, px){
document.write('<div class="flashPopup" style="position: absolute; top: '+py+'; left: '+px+'" name="popupdiv";>');
document.write('<OBJECT classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0" WIDTH='+w+' HEIGHT='+h+' id="popup" ALIGN=""><PARAM NAME=movie VALUE='+url+'> <PARAM NAME=quality VALUE=high><EMBED src='+url+' quality=high WIDTH='+w+' HEIGHT='+h+' NAME="popup" ALIGN="" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>');
document.write('<div>');
}
/* makePopup(adres, szerokość, wysokość, pozycja pionowa, pozycja pozioma); na przykład: */
makePopup("http://www.webinside.pl/img/hosting.swf", "300px", "300px", "100px", "300px");
</script>
ja zrobiłem tak:
w sumie to nie zalezy mi na tym by mozna było je blokowac itd, chodzi o efekt wizualny.
Kod: Zaznacz cały
<div style="position: absolute; left: 200px; top: 150px"><object></object></div>
Ale jeżeli to siępojawia (jak to popup) przed treścią strony, to bez zamykania tego nie dostaniesz się do treści, czyż nie? Proponuję odwołać się do jakiegoś argumentu, który decydoje o "widzialności" warstwy (jak coś wymyślisz, to zacytuj odpowiednie linijki kodu).