Pasek... cieniowanie, światło (?) - jak zrobić.

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
Devilish666

Pasek... cieniowanie, światło (?) - jak zrobić.

Post autor: Devilish666 »

Witam.

Właśnie zmieniam design mojej strony i niedawno natknąłem się w internecie na bardzo ciekawe projetky "pasków". NIe chodzi mi tu o kształt czy rozlokowanie i forma przycisków na nich, lecz o sam kolor i to co z nim zrobiono (światło, cień itp.). Dzięki temu ten niebieski kolor wygląda bardzo ładnie i chciałem zrobić coś pokrewnego na własnej stronie. Mam jednak problem, gdyż niebieski kolor sam w sobie wcale nie wygląda tak apetycznie, a wręcz odrzucająco. Próbowalem nałożyć nań jakieś style z photoshopa, ale nie uzyskuje upragnionego efektu.

Dlatego też proszę o pomoc i wytlumaczenie czego użyć i jak :) , aby uzyskać efekt zbliżony (a nawet bardzo :P) do tego z pasków zamieszczonych przeze mnie poniżej.

Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. ;)
Blake

Odcienie

Post autor: Blake »

No to te paski tam to są wypełnione jakimś grandietem + filtry i inne opcje mieszania .. Ale powiedzmy że chcesz uzyskac podobny efekt to na jakimś tle na nowej warstwie rysujesz jakiś kształt .
następnie wchodzisz w opcje mieszania i na zakładke grandiet overlay
i tam sobie coś kombinujesz . Ja np ustawiłem sobie tak :
Obrazek
Ty możesz sobie sam coś popróbować .
dodałem czarne stroke i outer glow i otrzymałem taki efekt :
Obrazek
Sam musisz sobie popróbowac bo ja pokazałem tylko przykład . Na to potem możesz np nałożyć jakiś filtr np gusian blur żeby lekko to rozmazać .
Aha i dodam że robiłem to w photoshopie :)
ODPOWIEDZ