[XHTML/CSS][Książka] Jaką wybrać?

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
jok

[XHTML/CSS][Książka] Jaką wybrać?

Post autor: jok »

Wydawało mi się że to najlepsze miejsce do utworzenia tego temtau dlategoteż tutaj się wypowiem :) . Poszukuję książki w której znajdę informacje dotyczące xhtml-a stricta i CSS. W helionie znalazłem książki takie jak:

- Projektowanie serwisów WWW. Standardy sieciowe
- CSS według Erica Meyera. Sztuka projektowania stron WWW
- CSS według Erica Meyera. Kolejna odsłona

Chciałbym kupić jedną książkę z której mógłbym się nauczyć tworzyć zgodne z obecnymi standardami. Którą z książek wybrać ? Szczególną uwagę chciałem zwrócić na to że ma oa traktować o xhtml strict nie o żadnych transistionalach. Proszę o pomoc.
phpIker
Nowy
Nowy

Re: [XHTML/CSS][Książka] Jaką wybrać?

Post autor: phpIker »

Poczytaj komentarze i oceny na helionie a znajdziesz odpowiedź, która jest najlepsza według czytelników. Pamiętaj też o przeczytaniu przykładowego rozdziału by zobaczyć czy dana książka jest napisana przystępnym jezykiem dla Ciebie.
eof
Kontakt:

Re: [książka] jaką wybrać ?

Post autor: eof »

jok pisze:Chciałbym kupić jedną książkę z której mógłbym się nauczyć tworzyć zgodne z obecnymi standardami. Którą z książek wybrać ?
zastanow sie najpierw, czy aby chcesz nabyc polskie tlumaczenie, bo te w helionie sa fatalnej jakosci. rozumiem, ze nie ma sensu perswadowac Ci nabycia ksiazki jako takiej? pytam, bo serwisow www o samych standardach, ich zastosowaniu oraz przeroznych "hakach" jest sporo, rzecz jasna raczej po angielsku. w razie czego daj znac na maila badz gg, to Ci podrzuce pare adresow.
Hawk
Przelotem
Przelotem

Post autor: Hawk »

eof pisze:czy aby chcesz nabyc polskie tlumaczenie, bo te w helionie sa fatalnej jakosci
Czy Ci na pewno o Helion chodzi :?: Mam kilkanascie ksiazek tego wydawnictwa i bledy w tlumaczeniach to ostatnie co im moge zarzucic.

A co do ksiazki traktujacej o standardach. Jezeli szukasz pozycji do nauki html'a od podstaw to te pozycje odpadaja. Jesli chodzi o kodowanie zgodne ze standardami to Projektowanie serwisów WWW. Standardy sieciowe zawiera sporo uzytecznych informacji nt. budowania strony w oparciu o elementy blokowe, "hakow" itp. Mam ta ksiazke i uwazam, ze dla osoby znajacej html i chcacej sie dowiedziec jak pisac zeby bylo zgodnie ze standardami jest ok.
Cobretti
Kontakt:

Post autor: Cobretti »

Standardy sieciowe mam ale nie najnowsze wydanie, wiec pewnie nowsze jest lepsze. Bardzo dobra ksiazka, tyle ze mam w niej opisane metody projektowania na tabelkach nie na divach itp, wiec dosc przestarzale informacje.

Co do Erica Mayera, to nie wiem czy ja widzialem jakas dziwna wersje tego, czy cos, bo kazdy sie ta ksiazka zachwyca, a mnie nie dosc ze nie zachwycila to wrecz odrzucila z powodu malej ilosci informacji w niej zawartych i dziwnie opisanej.

Ja wybralem "101 wskazowek i trikow CSS. Antologia" i jak dla mnie najlepsza ksiazka tego typu. Bardzo dobrze duzo rzeczy wytlumaczonych, bardzo szybko sie z niej nauczylem rzeczy ktorych nie moglem jakos zrozumiec wczesniej.
7mm
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: 7mm »

Książki :

CSS według Erica Meyera. Sztuka projektowania stron WWW,
CSS według Erica Meyera. Kolejna odsłona ,

Poleciłbym raczej dla osób, które mają już jakieś pojęcie o tworzenieniu stron WWW. Potraktowałbym je jako uzupełnienie posiadanej już wiedzy na temat CSS.
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Post autor: Marcin Kalisz »

Ja polecam "Zen stosowania CSS - źródło oświecenia dla projektantów www". Nie jest to oczywiście książka na tzw. "dzień dobry", ale pokazuje jak omijać ograniczenia wynikające ze specyfikacji środowiska www i tworzyć strony wykraczające poza standardowe i męcząco oklepane projekty oparte na CSS. Książka bardziej dla projektantów niż koderów, w kapitalny jednak sposób otwiera umysł na wiele nowych możliwości.

To na razie najlepsza książka jaką posiadam.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: koziolek »

Liszu pisze:Ja polecam "Zen stosowania CSS - źródło oświecenia dla projektantów www". ... Książka bardziej dla projektantów niż koderów, w kapitalny jednak sposób otwiera umysł na wiele nowych możliwości.
Właśnie dlatego jej nie polecam... Uczy złych nawyków na poziomie tworzenia kodu. Oczywiście jeżeli interesują cię np. znaczenia kolorów w kulturach a nie różnice w interpretacji css pomiędzy IE5.2Mac i Netscapem4.x :)
Jeżeli chcesz nauczyć się css i html to po pierwsze:
Meyer - za rzetelność książka jest genialnym uzupełnieniem podstaw, które możesz zdobyć przerabiając kursy internetowe... Całość jest troszkę przestarzała(patrz data wydania, polska 2005 światowa bodajże 2002 i 2004 ), ale na początek wystarczy.

Do htmla... yyy... kurs netowy jakikolwiek i pisać, pisać pisać... testować, sprawdzać na jak największej liczbie różnych przeglądarek, dawać do oceny na forum.... w tym, przypadku najważniejsza jest bardzo duża praktyka...
Powiem tak, htmla i css nauczyłem się jak zacząłem po kilkanaście godzin dziennie pracować na etacie właśnie z tymi technologiami.
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

koziolek pisze:
Właśnie dlatego jej nie polecam... Uczy złych nawyków na poziomie tworzenia kodu. Oczywiście jeżeli interesują cię np. znaczenia kolorów w kulturach a nie różnice w interpretacji css pomiędzy IE5.2Mac i Netscapem4.x :)
Netscape 4.x i IE5.2 Mac?? Żartujesz sobie ze mnie?? W ciągu roku nie miałem ani jednego wejścia z tych przeglądarek na żaden ze stworzonych przeze mnie projektów. :lol: Najstarszą wersją Netscape'a była 7.02

Kwestią podejścia jest fakt czy tworzymy strony kompatybilne ze wszystkimi przeglądarkami jakie kiedykolwiek wyszły spod ręki programistów. Moim zdaniem to podejście okrutnie chybione. Nie można stworzyć nic skutecznego/dobrego jeśli punktem wyjściowym jest kompromis pomiędzy tak skrajnymi modelami.

Eric Meyer to współtwórca specyfikacji CSS - jego autorytet jest niezachwiany. Książka, którą napisał uczy wykorzystania CSS i jedynie wykorzystania. Ja polecam książkę, która promuje świeże podejście do tematyki Arkuszy Stylów, bez zapatrywania się na przeglądarkę z 2000 roku, która implementację CSS miała tak niedopracowaną, że trudno było w tamtych czasach sensownie oglądać strony www.

Twoja wizja to pomysł na samochód rodzinny, oszczędny mały miejski, sześciolitrowy V12 luksusowy bolid kombi z napędem na cztery koła i prześwitem 45cm. Jak wyżej... polecam "Zen stosowania CSS" - piękne, nieograniczone www kompatybilne z każdą używaną DZISIAJ przeglądarką i oczywiście z poprawnym semantycznym kodem.

PS. Rozumiem, że Twój ostatni projekt to przykład kodu bez złych nawyków... Nie wiedziałem, że Eric Meyer promuje spaghetti w kodzie i tabele. :idea:
Cobretti
Kontakt:

Post autor: Cobretti »

Liszu pisze:Netscape 4.x i IE5.2 Mac?? Żartujesz sobie ze mnie?? W ciągu roku nie miałem ani jednego wejścia z tych przeglądarek na żaden ze stworzonych przeze mnie projektów. :lol: Najstarszą wersją Netscape'a była 7.02
Wszystko zalezy od tego jaka strone i dla jakiej grupy docelowej robisz, sa osoby, ktore w pracy maja stary sprzet i stare oprogramowanie, a dana strona moze byc wlasnie przeznaczona roznierz dla nich.

Wiadomo, ze jak zrobisz strone o grach komputerowych to osoby wchodzace na nia beda mialy pewnie najlepsze komputery i najlepszy sprzet ale nie zawsze tak jest, a dla klienta wazne jest zeby ten 1% tez mogl obejrzec Twoja strona, bo moze skorzysta z produktow tam przedstawionych.
Liszu pisze:jest genialnym uzupełnieniem podstaw, które możesz zdobyć przerabiając kursy internetowe.
Powiem szczerze ze nie moglem sobie poradzic z kursami, zawsze w kazdym brakowalo mi czegos co bylo akurat potrzebne do zrozumienia calosci :)
Liszu pisze: Powiem tak, htmla i css nauczyłem się jak zacząłem po kilkanaście godzin dziennie pracować na etacie właśnie z tymi technologiami.
Tzn wiesz, zeby umiec zaprojektowac w tym strone, to poprostu trzeba wiedziec zasade jak sie te strony tworzy, natomiast tak czy inaczej nie majac duzej praktyki co chwile bedzie sie wpadalo na jakis problem, ktorego rozwiazania sie nie zna, ale to tak jak mowie, wtedy to juz tylko praktyka moze uratowac :)

Swoja droga jak mam jakis problem z css to mi na zadnym forum nie moga pomoc bo nie wiedza jak, sa jakies fora gdzie sie wypowiadaja osoby ktore sie naprawde na tym znaja ?:)
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Cobretti pisze:Wszystko zalezy od tego jaka strone i dla jakiej grupy docelowej robisz, sa osoby, ktore w pracy maja stary sprzet i stare oprogramowanie, a dana strona moze byc wlasnie przeznaczona roznierz dla nich.
"Stary komputer" nie równa się "stara przeglądarka". Analiza grupy docelowej to jedno, ale statystycznie użytkowników wymienionych przeglądarek są ilości śladowe i nie przekładają się one w prostej linii na konkretną grupę docelową. Jeśli jednak kiedykolwiek trafi mi się przypadek tworzenia strony na jedną z kopalnych przeglądarek zrobię wyjątek i stworzę kod zabity kompromisami. Nie jest jednak trafnym rozwiązaniem uczenie się od podstaw tworzenia stron pod kątem kompatybilności z takimi przypadkami kosztem wielu rozwiązań, które w dzisiejszym internecie są już więcej niż standardowe.
Cobretti pisze:Wiadomo, ze jak zrobisz strone o grach komputerowych to osoby wchodzace na nia beda mialy pewnie najlepsze komputery i najlepszy sprzet ale nie zawsze tak jest, a dla klienta wazne jest zeby ten 1% tez mogl obejrzec Twoja strona, bo moze skorzysta z produktow tam przedstawionych.

Strona internetowa to narzędzie marketingu. Od tego jestem ja, czy Ty by wyjaśnić klientowi, czy mu się takie rozwiązanie opłaca. Ja swoim klientom powtarzam do znudzenia, że lepiej zadowolić całkowicie 99% odbiorców niż pozostawić niedosyt wszystkim bez wyjątku. Kompromisy o jakich tu mowa negatywnie odbiją się na marketingowym wydźwięku projektu. Moim zdaniem nie da się osiągnąć w pełni satysfakcjonujących efektów tworząc stronę pod przeglądarkę, która nie obsługuje wielu zupełnie standardowych parametrów. A to oznacza, że w ręce klienta nie idzie wystarczająco dobry produkt. To znów oznacza, że te 99% zostaje utracone w wyniku niedostatecznie przekonywującego efektu końcowego.

Reszta cytatów, na które odpowiedziałeś to chyba nie były moje wypowiedzi

:-D
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Netscape 4.x i IE5.2 Mac?? Żartujesz sobie ze mnie?? W ciągu roku nie miałem ani jednego wejścia z tych przeglądarek na żaden ze stworzonych przeze mnie projektów. Laughing Najstarszą wersją Netscape'a była 7.02
Jednym z klientów jest duże wydawnictwo... Pracują na starych Macach 68k gdzie jest albo IE5.2 Mac albo Netszkapa bodajże 5...
Wszystko zalezy od tego jaka strone i dla jakiej grupy docelowej robisz, sa osoby, ktore w pracy maja stary sprzet i stare oprogramowanie, a dana strona moze byc wlasnie przeznaczona roznierz dla nich.
Dokładnie. Inny przykład:
system podobny do CMR'a dedykowany dla dużej instytucji finansowej... Wymagania były proste:
FF 1.5 i IE6 na innych nie musi działać:) Przykład projektu w którym można olać 90% standardów bo i tak nikt ich nie będzie widział :)
Kwestią podejścia jest fakt czy tworzymy strony kompatybilne ze wszystkimi przeglądarkami jakie kiedykolwiek wyszły spod ręki programistów.
Tworzymy zgodne ze standardem uwzględniając preferencje największych grup użytkowników (IE, FF, Opera, Safari).
Powiem szczerze ze nie moglem sobie poradzic z kursami, zawsze w kazdym brakowalo mi czegos co bylo akurat potrzebne do zrozumienia calosci :)
Tak jest zawsze... po jakieś szczegóły trzeba sięgać do googla i różnych wiki, forów lub samemu kombinować.

Pozdrawiam
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Jednym z klientów jest duże wydawnictwo... Pracują na starych Macach 68k gdzie jest albo IE5.2 Mac albo Netszkapa bodajże 5...
Tak jak podejrzewałem. Pytanie brzmi: kto jest klientem tego wydawnictwa? Inne duże wydawnictwo pracujące na Macach 68k? Dla kogo zrobiłeś stronę? Dla pracowników tegoż wydawnictwa, którzy po kryjomu przed szefem surfują po internecie w czasie pracy i poznają ofertę firmy, w której właśnie siedzą czy dla ich klientów? A klienci widzą na swoich IE6, FF 1.x itd. stronę "niezdecydowaną" - kulejące narzędzie marketingu, bo miało działać na komputerach firmy zlecającej.

PS. Jestem pod wielkim wrażeniem, że Twoi klienci z taką dokładnością i wiedzą godną webmastera wymieniają wersje przeglądarek, na których mają działać ich strony.
Przykład projektu w którym można olać 90% standardów bo i tak nikt ich nie będzie widział
Mdleję! A nie można po prostu tworzyć stron zgodnych ze standardami? Ja rozumiem, że nie trzeba się trzymać wszystkich wytycznych niczym tonący brzytwy, ale "olać 90% standardów"? I co mają do tego wersje przeglądarek? Standardy nie dotyczą samego pisania kodu, ale całej filozofii tworzenia stron - użyteczności, odpowiedniego stosowania kolorów czy właściwej budowy treści. Mylenie pojęć.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Kod: Zaznacz cały

Pytanie brzmi: kto jest klientem tego wydawnictwa? Inne duże wydawnictwo pracujące na Macach 68k? Dla kogo zrobiłeś stronę? Dla pracowników tegoż wydawnictwa, którzy po kryjomu przed szefem surfują po internecie w czasie pracy i poznają ofertę firmy, w której właśnie siedzą czy dla ich klientów? A klienci widzą na swoich IE6, FF 1.x itd. stronę "niezdecydowaną" - kulejące narzędzie marketingu, bo miało działać na komputerach firmy zlecającej. 
część była robiona dla ich CMS'a. Reszta na normalny serwis... który jednak był oglądany przez pracowników. Poza tym, nie zapominaj iż nie mogę założyć że używają tylko IE, FF i Opery... takie podejście dyskwalifikuje dość dużo stron. Dla mnie minimalne minimum to IE, FF, Opera, oraz Macowe IE i Safari.
I co mają do tego wersje przeglądarek? Standardy nie dotyczą samego pisania kodu
Niestety w htmlu jest tak iż standard przekłada się na pisanie kodu. Co do olewania 90% standardów to cała sztuka polega na tym iż nikt nie wymaga ich przestrzegania. System ma działać i przez najbliższe kilka lat nie będzie tam nic zmieniane... nawet przeglądarki stosowane do obsługi :) Akurat dużo większy nacisk jest tam położony na zasady biznesowe niż na prezentację. Sam "biznes" jest bardzo skomplikowany więc walka z layoutem to rzecz mocno wtórna... i mogę ją w każdej chwili zmienić.. i będzie to dość łatwe....

Swoją drogą takie przemyślenie jak piszemy system w języku ServerSide warto poświęcić czas na pisanie makr/skryptów generujących layout np. pola formularza. Potem składamy to z klocków i zmiany layoutu ograniczają się do podmiany makra...

edit: literówki
Ostatnio zmieniony ndz lis 12, 2006 7:53 pm przez koziolek, łącznie zmieniany 1 raz.
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

...

Post autor: 123456 »

nauczyć tworzyć zgodne z obecnymi standardami
W takim razie polecam przeczytanie specyfikacji. Style sa tak banalne do nauki ze nie trzeba kupowac ksiazek. Co innego dostosowanie styli do kazdej z przegladarek, tutaj juz trzeba miec cos innego niz specyfikacja bo kazda interpretuje style jak chce. W moim przypadku wystarcza mi wyszukiwarka i zawsze znajde to czego potrzebuje. Jednak jesli chodzi o ksiazke to polecam:

- Professional CSS: Cascading Style Sheets for Web Design (wydawnictwo WROX)

W naszym polskim, "cudownym" Helionie chyba nie ma tej pozycji. W sumie dobrze bo jeszcze zadnej w calosci dobrze nie przetlumaczyli :?. WROX udostepnia swoje ksiazki w formie elektronicznej wiec nie ma problemu ze znalezieniem rowniej tej, ktora polecilem.
ODPOWIEDZ