[phpMyAdmin] Kodowanie polskich znaków

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Majzer

[phpMyAdmin] Kodowanie polskich znaków

Post autor: Majzer »

Mam pewien problem. Otóż zainstalowałem sobie nowszą wersję Krasnala na swoim komputerze, zawierającą nową wersję MySQL.

Pojawił się następujący problem z bazą danych. Otóż w phpMyAdminie polskie znaki ze względu na wprowadzenie nowości tj. metody porównywania napisów są błędnie interperetowane. Nawet jeśli zmienie ta całą metodę porównywania znaków to nic to nie daje, ponieważ każdy błąd (np. Ś to teraz | ) muszę poprawiać ręcznie! Bazę mam sporą, więc roboty jest co nie miara...

Wie ktoś jak to przestawić, żeby wszystko grało jak trzeba?

Pomijam fakt, że przy połączeniach z bazą w plikach daje po połączeniu mysql_query("SET NAMES 'latin2'") - znaczki nadal się pojawiają.

Proszę o pomoc.
iro
Moderator

Re: [phpMyAdmin] Kodowanie polskich znaków

Post autor: iro »

Swego czasu miałem styczność z Krasnalem i takim samym problemem, ale to już dość dawno było, dlatego nie pamiętam dokładnie jak to rozwiązałem. Na początek sprawdź może jakie jest ustawione kodowanie znaków w httpd.conf - DefaultCharset powinno być na iso-8859-2.
Druga rzecz to php.ini - z reguły powinno byc wykomentowane default_charset.
phpIker
Nowy
Nowy

Post autor: phpIker »

.. lub poprostu ustawiać odpowiednie kodowanie przy tworzeniu nowych baz danych w MySQL. PHPMyAdmin oferuję taką funkcję.

pozdr.
joka2
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: joka2 »

:idea: :idea: :idea: DZIĘKI :idea: :idea: :idea:

Szukałem tego wszędzie!!!

Jak to dobrze, że jest forum :)
ODPOWIEDZ