[Dyskusja] Tworzenie serwisów int. jako dziedzina sztuki?

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.

Webmastering jako sztuka?

TAK
2
100%
NIE
0
Brak głosów

Liczba głosów: 2

kz2

[Dyskusja] Tworzenie serwisów int. jako dziedzina sztuki?

Post autor: kz2 »

Długo zastanawiałem się nad tym, czy założyć ten temat... Założyłem. A co mi tam, najwyżej się przeliczę i na mnie nabluzgacie. ;) Albo w ogóle zignorujecie ten topic. Chuy, zobaczymy... ;)

Temat dyskusji jest prosty... Czy wg Was tworzenie serwisów internetowych, a potem dalsze nimi zarządzanie, powinno być kwalifikowane do sztuki? ;)
Wiem, wiem, niektórych to pewnie bawi... :P
Wg mnie jednak, cała tematyka webmasteringu jest na tyle złożona, że spokojnie moglibyśmy ją kwalifikować jako sztukę... Wszak webmastering to nie tylko zwykłe napisanie strony głównej i pięciu podstron (jak to postrzegają "niewtajemniczeni"), ale webmastering to także wykonanie odpowiedniej grafiki do strony (i to takiej grafiki, której nie powstydziłby się sam VanGogh, gdyby 'skubany' oczywiście żył ;) ), to również udzielanie się na niej - na stronie (i to takie udzielanie, którego nie powstydziłby się sam Bolek Prus, kiedy pisywał reportaże do gazet). To oczywiście nie wszystko. Na webmastering składa się również szereg innych, nieco pomniejszych, "zadań", wymagających od twórcy wielkiego wkładu pracy i... ekhem... pomyślunku.

Ogólnie rzecz ujmując, tworzenie serwisów internetowych, wymaga od autora kreatywności, pracy, wiedzy (nauki), czasu i... artyzmu. Które to (z artyzmem na czele!) sprawiają, że zakwalifikowałbym ten "problem" (tworzenie i prowadzenie stron) do dziedziny zwanej sztuką!

Peryfrazując (fuj!, co za słowo ;)), jak najbardziej uważam, że webmastering powinien być dziedziną sztuki, ponieważ tworzenie stron jest arcydziełem! Prawdziwy webmaster nie tylko musi być twórczy, kreatywny, inteligentny, ale musi również posiadać pewną wiedzę nt. programowania stron (ot nawet wyższość webmasterki nad sztuką!, ale pozostańmy jednak lepiej na równi ze sztuką ;)).

Liczę, że Wy, jako webmasterzy (jak Was nazwać? ;)), chociaż w cząstce mnie poprzecie... :P Liczę też na zainteresowanie i na dyskusję. Jeśli temat się przyjmie, stworzę ankietę...

Pozdr.
Ostatnio zmieniony czw lut 09, 2006 9:14 pm przez kz2, łącznie zmieniany 1 raz.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [Dyskusja] Tworzenie serwisów int. jako dziedzina sztuki?

Post autor: viraptor »

Jeśli chodzi ci o tworzenie jako tworzenie designu, to jeśli jest to wykonane odpowiednio, to jest to jakaś sztuka jak najbardziej. Niestety zbyt dużo osób kopiuje czyjś styl (nawet nieświadomie - teraz już trudno coś nowego wymyślić). No ale taki www.csszengarden.com na pewno jakąś sztuką jest.
Jeśli idzie o moją dziedzinę, czyli kodowanie, to w pewnych warunkach (nie wchodzą pod to proste cms'y, fora, etc., etc. - tylko rzeczy nowe, przystosowane do tego właśnie jednego zamówienia i wykonane naprawde dobrze) też mogą za sztukę uchodzić... Chociaż ciężko nazwać sztuką coś, co jest napisane w php :D
mdx
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: mdx »

Jeśli tworzenie strony wymaga kreatywnego myślenia z zachowaniem pewnej estetyki i stylu, z czego powstaje "produkt". To jak najbardziej tak.
Szruka - dziedzina ludzkiej działalności artystycznej, wyróżniana ze względu na związane z nią wartości estetyczne (zwłaszcza piękno); jej wytwory stanowią trwały dorobek kultury
Jeśli weźmiemy pod uwagę definicję Słownika języka polskiego ostatnia jej część wyklucza niemalże wszystkie strony internetowe. Pozostała część definicji jak najbardziej pasuje do wedesignerstwa.

Można też webdesign porównać do reklamy (ba to jest reklama). Tak, więc reklamy dzielą się na te, które można nazwać sztuką i na te "proszków do prania". To samo jest ze stronami internetowymi, są takie, które niewątpliwie uznajemy za sztukę, inne nie koniecznie, a jeszcze inne to gnioty.
kz2

Post autor: kz2 »

viraptor pisze:Jeśli chodzi ci o tworzenie jako tworzenie designu (...)
Bierzcie pod uwagę wszystkie aspekty... design, treść, kodowanie, etc.
mdx pisze:
Szruka - dziedzina ludzkiej działalności artystycznej, wyróżniana ze względu na związane z nią wartości estetyczne (zwłaszcza piękno); jej wytwory stanowią trwały dorobek kultury
Jeśli weźmiemy pod uwagę definicję Słownika języka polskiego ostatnia jej część wyklucza niemalże wszystkie strony internetowe.
No tak, ale z drugiej strony, również dzieła znanych artystów nie są trwałym dorobkiem kultury.
mdx pisze:Można też webdesign porównać do reklamy (ba to jest reklama). Tak, więc reklamy dzielą się na te, które można nazwać sztuką i na te "proszków do prania".
Ale można także webdesign porównać do dzieł sztuki. A te dzielą się na wspaniałe dzieła (bestseller, narodowa epopeja? ;) ), i na beznadziejne (chała? szmira? kicz? ;) ).

Z powodzeniem możemy nazywać webmastering sztuką! :)

Pozdr.
PS. Zrobiłem ankietkę - zapraszam.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Co do kodowania/programowania to według mnie sztuką to nie jest, co najwyżej może być świetnie wykonaną pracą. Chyba póki co nic co jest w internecie nie stanowi trwałego dorobku kultury jak jest to napisane w przytoczonej definicji.

Wiadomo, że największy problem stanowi w tym wypadku trwałość. Internet i wszystko co jest z nim związane, w tym też webmastering, należy traktować jako jedno z mediów, coś co daje rozrywkę i informuje, służy do pracy itd.

Webmastering to jedna ze składowych do osiągnięcia pewnego celu, sam w sobie tym celem nie jest. On z pewnością sztuką nie jest a bardziej pracą czy pasją jak już wcześniej pisałem. Nie potrafię sobie teraz wyobrazić żadnej dziedziny w internecie, która sztuką jest albo będzie w przyszłości.

Np. za XXX lat powstanie z pewnością internetowe muzeum z pierwszymi stronami np. znanych korporacji czy instytucji (o ile czegos takiego już nie ma). Ale jest to raczej jakaś ciekawostka nawet jeśli serwis wykonany był przepięknie wykonany.

Następna sprawa to to, że z biegiem czasu zmienia się nasze poczucie estetyki i to co kiedyś zasługiwałoby na miano sztuki teraz jest już brzydkie. To nie jest tak jak w przypadku obrazów, rzeźb i innych form sztuki.
ODPOWIEDZ