[HTML/CSS] Nanoszenie tekstu na obrazek

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
M530
Nowy
Nowy

Re: [HTML/CSS] Nanoszenie tekstu na obrazek

Post autor: M530 »

Z tego co widzę, to wszystkie te obrazki są identyczne. Można je więc zastąpić jednym. Trzaśnij go jako background-image, a następnie użyj kochanych pseudoklas.
M530
Nowy
Nowy

Post autor: M530 »

wspomniałem jeszcze coś o pseudoklasach

Kod: Zaznacz cały

a:link {
background-image: podstawowy_obrazek.jpg;
}
a:hover {
background-image: obrazek_po_najechaniu.jpg
}
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

M530 pisze:wspomniałem jeszcze coś o pseudoklasach

a:link {
background-image: podstawowy_obrazek.jpg;
}
a:hover {
background-image: obrazek_po_najechaniu.jpg
}
Takie rozwiązanie niesie ze sobą kilka wad - przede wszystkim poprawna składnia atrybutu background-image to:

background-image: url("marble.png") 
Ponad to format JPEG nie nadaje się do tworzenia nienaturlanych elementów graficznych na stronę internetową - takie przeznaczenie ma format PNG ("Błędy w stronach WWW: GIF/PNG vs JPG"). Oprócz tego takie działanie spowoduję "czkawkę" w wyświetlaniu tła dla pseudoklasy :hover w niektórych przeglądarkach (np. Opera) dlatego też lepiej stosować jedno wspólne tło dla wszystkich pseudoklas - opisałem to już jakiś czas temu w topicu "[HTML/CSS][Problem] Podświetlane menu".
Mateusz_xd pisze:Wszystkie obrazki są w formacie *.BMP, ponieważ jakakolwiek kompresja wygląda tragicznie.
A nie pomyślałeś o kompresji bezstratnej? :roll:
Mateusz_xd pisze:Czy jeśli bym dał 2 obrazki bez tekstu, to, czy można nanieść na nie jakiś obraz?
Jeśli elementowi nadasz tło obrazkowe to jedyną możliwością naniesienia na niego kolejnego obrazka jest użycie HTML'owego elementu img.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

mati_84 pisze:chryste.... te obrazki to 2 kolory. mozesz uzyć Gifa na na 2 kolory bo nawet nie ma tam nawet żadnych przejśc tonalnych, pozatym, tak jak przedmówcy powiedzieli: robisz 2 wersje obrazków, menu tworzysz na liscie, a dla standardowego wyglądu określasxz background-image(nazwa obrazu.gif); i to samo robisz dla hover. tylko ze wczytujesz inna grafikę.
Mam wrażenie, że to wszystko już zostało wspomniane, a negatywne skutki przytoczonych także przez Ciebie konkretnych wskazówek wytłumaczone :roll:
ODPOWIEDZ