[HTML/CSS] Nanoszenie tekstu na obrazek
Re: [HTML/CSS] Nanoszenie tekstu na obrazek
Z tego co widzę, to wszystkie te obrazki są identyczne. Można je więc zastąpić jednym. Trzaśnij go jako background-image, a następnie użyj kochanych pseudoklas.
wspomniałem jeszcze coś o pseudoklasach
Kod: Zaznacz cały
a:link {
background-image: podstawowy_obrazek.jpg;
}
a:hover {
background-image: obrazek_po_najechaniu.jpg
}Re: [HTML/CSS] Nanoszenie tekstu na obrazek
Takie rozwiązanie niesie ze sobą kilka wad - przede wszystkim poprawna składnia atrybutu background-image to:M530 pisze:wspomniałem jeszcze coś o pseudoklasachKod: Zaznacz cały
a:link { background-image: podstawowy_obrazek.jpg; } a:hover { background-image: obrazek_po_najechaniu.jpg }
Kod: Zaznacz cały
background-image: url("marble.png") A nie pomyślałeś o kompresji bezstratnej?Mateusz_xd pisze:Wszystkie obrazki są w formacie *.BMP, ponieważ jakakolwiek kompresja wygląda tragicznie.
Jeśli elementowi nadasz tło obrazkowe to jedyną możliwością naniesienia na niego kolejnego obrazka jest użycie HTML'owego elementu img.Mateusz_xd pisze:Czy jeśli bym dał 2 obrazki bez tekstu, to, czy można nanieść na nie jakiś obraz?
Mam wrażenie, że to wszystko już zostało wspomniane, a negatywne skutki przytoczonych także przez Ciebie konkretnych wskazówek wytłumaczonemati_84 pisze:chryste.... te obrazki to 2 kolory. mozesz uzyć Gifa na na 2 kolory bo nawet nie ma tam nawet żadnych przejśc tonalnych, pozatym, tak jak przedmówcy powiedzieli: robisz 2 wersje obrazków, menu tworzysz na liscie, a dla standardowego wyglądu określasxz background-image(nazwa obrazu.gif); i to samo robisz dla hover. tylko ze wczytujesz inna grafikę.