W Japonii nikt nie używa pojęcia “zielona herbata” bo praktycznie czarna, taka jaką pijemy na co dzień jest tam prawie nie znana. Można ją dostać wyłącznie w kawiarniach w europejskim stylu. Zielona herbata ma tyle odmian i rodzajów w Japonii, że cudzoziemcowi nie będzie łatwo się w tym zorientować. Różne gatunki, regiony, pora zbioru, metody suszenia i zaparzania to kawał specjalistycznej wiedzy.
Codzienna japońska herbata to dość słaba zielona herbata. Pije się ją dosłownie od rana do wieczora. Tak jak u nas w biurach stoi dystrybutor z wodą, w Japonii wszędzie znajdziemy czajnik i zieloną herbatę. Herbata pojawia się na spotkaniach w pracy, podczas zakupów, a nawet w bankach czy na poczcie. Jednak oprócz codziennej Japończycy rozróżniają także szereg szlachetnych gatunków spożywanych od święta. Jednym z nich jest matcha – znana ze słynnej ceremonii herbacianej.
Czy można w Polsce kupić herbatę matcha?
Picie zielonej herbaty stało się modne, w związku z jej właściwościami prozdrowotnymi. Dlatego na rynku pojawiło się jej bardzo dużo. Niestety ilość nie zawsze idzie w parze z jakością. Nie zawsze słowo “japońska” w nazwie oznacza oryginalną herbatę z Japonii. Prawdziwa matcha musi pochodzić z Japonii. Sklep internetowy moyamatcha.com feruje pełną gamę japońskich herbat, w tym herbatę matcha. Pochodzi ona z wyselekcjonowanych organicznych upraw i z pewnością nie ustępuje tej, którą możemy być poczęstowani na herbacianej ceremonii w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Moymatcha.com to nie tylko sklep internetowy, ale prawdziwe kompendium wiedzy o japońskiej herbacie – jej historii, uprawach, sposobach serwowania, a także miejsca herbaty w kulturze Japonii.
Jak przyrządzać i podawać herbatę matcha?
Herbata matcha ma postać proszku. Do zaparzania używa się gorącej, ale nie wrzącej wody o temperaturze w okolicach 70 stopni. Wrzątek nie tylko zabija subtelny aromat i smak herbaty ale również pozbawia ją cennych dla zdrowia składników. Zalaną gorącą wodą herbatę roztrzepuje się. W Japonii używa się w tym celu specjalnego pędzelka z bambusa. W warunkach domowych można zastąpić go nawet zwykłym spieniaczem do mleka. Matcha najlepiej smakuje w oryginalnych ceramicznych czarkach. Zarówno same czarki jak i cały zestaw do zaparzania herbaty matcha można zamówić w moyamatcha.com.
Matcha ma delikatny, niepowtarzalny, pełny umami smak. Należy się nią delektować. Japończycy nie piją matcha do posiłku, natomiast podają do niej specjalne słodycze ze słodkich ziemniaków lub czerwonej fasoli.