Skrypty PHP
Skrypty PHP
Witajcie. Chcialem na swojej stronce zamieścić sonde, datownik z imieninami i wyszukiwarke danych zawartych na stronie. Co do sondy i datownika to proszę o polecenia jakiegoś wg. was najlepszego skryptu. A jesli chodzi o wyszukiwareczke to moze bym ją sam (lub prawie sam) napisał, lecz problem w tym ze nie mam zielonego pojecia jak. (zapoznałem się z kilkoma dstępnymi kursami php/mysql) Na stronkach znalazlem jedynie skrypty wyszukujące dane za pomocą innych "wiekszych" wyszukiwarek. Mi chodzi jedynie o taką która wyszuka interesująse kogoś słowo (słowa) z pośród zawartych w moim serwisie (niezbyt dużym). :roll2:
Re: Skrypty PHP
szukaj.html
szukaj.php
powinno dzialac.. pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
<form method="POST" action="szukaj.php">
<input type="text" name="zapytanie" size="20">
<input type="submit" value="Szukaj" name="s1">
</form>Kod: Zaznacz cały
<?
if (isset($_POST["zapytanie"])) $zapytanie=strtolower($_POST["zapytanie"]);
else $zapytanie="";
$zakazane_pliki=array("funkcje.php","hasla.php","szukaj.php");
$dozwolone_rozszerzenia=array("htm","html","php");
if ($zapytanie!="") {
echo "Wyniki wyszukiwania frazy <b>$zapytanie</b>:<br>";
przeszukuj(".",$zapytanie, $zakazane_pliki,$dozwolone_rozszerzenia);
}
else echo "Nie wpisales zadnej frazy!";
function przeszukuj($nazwa_folderu,$zapytanie,$zakazane_pliki,$dozwolone_rozszerzenia)
{
if (!isset($nazwa_folderu)) $nazwa_folderu=".";
$folder=opendir($nazwa_folderu);
while ($plik=readdir($folder))
{
if ((!in_array($plik, $zakazane_pliki)) && in_array(substr($plik,strrpos($plik,".")+1),$dozwolone_rozszerzenia))
{
$zawartosc=implode("",file($nazwa_folderu."/".$plik));
$zawartosc2=strip_tags(strtolower($zawartosc));
$pozycja=strpos($zawartosc2, $zapytanie);
$start=strpos($zawartosc, "<title>")+7;
$stop=strpos($zawartosc, "</title>");
if ($start===false || $stop===false)
$tytul="brak tytułu strony";
else
$tytul=substr($zawartosc,$start,($stop-$start));
if ($pozycja!==false)
{
echo "<a href=".$nazwa_folderu."/".$plik.">".$tytul."</a><br>";
}
}
if ($plik!="." && $plik!=".." && is_dir($nazwa_folderu."/".$plik))
przeszukuj($nazwa_folderu."/".$plik, $zapytanie, $zakazane_pliki, $dozwolone_rozszerzenia);
}
closedir($folder);
}
?>Re: Skrypty PHP
Wielkie dzieki
wszystko dziala. Tylko mam jedno pytanie, jak podłożyć jakiś obrazek zamiast ubttona (do lajałtu mi nie pasuje
. Hmmmm, jeszcze jedno - jak zrobić aby wyniki oraz znalezione podstrony (w moim wypadku pliki *.inc) nie otwierały się w pustym okne tylko aby je zaincludować do specjalnej ramki na stronce?
Dzieki, pozdrawiam.
mozesz zrobic oddzielna strone taka jak wszystkie pozostale w ktorej umiescisz kod w odpowiednim miejscu i nawiesz ja jako szukaj.php
wlasnie tak zrobiłem
, ale pojawił mi sie kolejny problem. Mianowicie: wynik wyszukiwania jest w formie odnosnika do pliku *inc czyli tego co normalnie ( nie przez wyszukiwarke ) go includuje do głownego pliku. Dało by sie to tak jakoś zrobić aby odnośniki nie otwierały znalezionych plików (*inc) tylko zeby includowały je do index.php zamiast zaincludowanego szukaj.php (Jeśli cós nie jasno mnie zrozumieliscie to dajcie znać.
) dzieki i pozdrawiam