MARQUEE i IFRAME

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
KaRoL
Działa
Działa

MARQUEE i IFRAME

Post autor: KaRoL »

...takie jak np. Microsoft często wprowadzają do języka HTML własne tagi (...), siłą rzeczy akceptowane jedynie przez produkty danej firmy. Przykładami takich rozwiązań są animacje MARQUEE bądź pływająca ramka IFRAME akceptowane przez MSIE, natomiast (...) niezgodne ze specyfikacją HTML, (...) .
Teraz moje pytanie: czym można zastąpić animację marquee i ramkę iframe?
Wiem, że istnieje możliwość uzyskania jeżdżącego tekstu za pomocą javascript, jednak dowiedziałem się, że jest to trochę bardziej skomplikowane. Czy ktoś mógłby to jaśniej opisać? Jak to uzyskać? (efekt czasami przydatny)
No i drugie pytanie: czy można w jakiś inny sposób zastąpić ramkę iframe? Jeśli tak, to proszę o poradę - wbrew pozorom czasami ramka iframe tez się przydaje. Chyba, że już teraz kod się na tyle przyjął, że wszystkie przeglądarki już go odczytują? Czy tak samo jest z marquee? Jeśli tak, to nie ma potrzeby zmian na stronie, jednak chciałbym, by była zgodna ze standardem HTML-a i optymalna dla wszystkich przeglądarek.
Hygin
Moderator
Kontakt:

Re: MARQUEE i IFRAME

Post autor: Hygin »

Bardzo prosto, a konkretniej to... znajdziesz na dhtml.helion.pl... Wszystko jest w sieci, ale nikomu się nie chcę szukać...
KaRoL
Działa
Działa

Wiem, wszystko da się znaleźć w sieci, ale po dłuższych lub krótszych poszukiwaniach. Liczyłem, że ktoś pomoze znaleźć mi to szybciej, niz wyszłoby z samodzielnego szukania. Dziękuję Hygin, ale odpuściłbyś sobie tą końcówkę posta.
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Dreen »

coraz wiecej klutni na tym forum slowo daje...

KaRoL, odpowiadajac na twoje drugie pytanie - oczywiscie jest to mozliwe - wbrew pozorom nie przez skrypt ale przez CSS!
oto kod:

Kod: Zaznacz cały

// styl
p.iframe {
overflow: scroll;
width=40;
height=100;
}
// html
<p class="iframe">jakis tekst</p>
dodatkowo mozesz uzyc overflow-x i overflow-y aby manipulowac poszczegolnymi scrollbarami.

hmmm mam pewien pomysl co do marqee ale jestem cienki w js wiec kodu ci nie podam...
pomysl jest taki: masz powiedzmy to marqee w komorce tabeli.
teraz bierzez gifa ktory jest caly przezroczysty i o wymiarach 1x1.
teraz moznaby umiescic ten obrazek obok tekstu i dynamicznie zmieniac jego rozmiar za pomoca js... o ile dobrze pamietam cos takiego jest mozliwe.

powodzenia
KaRoL
Działa
Działa

Czyli chodzi o to, że zmieniając pozycję małego obrazka, będziemy przesuwać tekst, bo tekst będzie wędrował po obrazku? Rozumiem, to logiczne, ale jeśli tekst ma wjeżdżać spoza strony, to mogą być pewne problemy... :?
Wydaje mi się, że kiedyś na jakiejś stronie widziałem taki kod w JavaScript'cie nt. takiego jeżdżącego tekstu.
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

nie nie chodzilo mi o rozmiar a nie pozycje - jak bedziesz zmienial pozycje to moga sie podziac dziwne rzeczy.

co do wyjezdzania spoza - jest na to sposob ale ja wymyslilem bardzo kiepski - otoz robisz to co mowilem wczesniej i ustawiasz tekst poza zasiegiem widoku okna a nastepnie blokujesz poziomy scrollbar. hmmm nie troche za drastyczne :wink:
KaRoL
Działa
Działa

Zrobić to w osobnej stronie i zastosować iframe... Ale nie, bo przecież iframe też jest zakazane... Co za położenie! :wink: Może poszukam tej strony z tym JavaScriptem... :)
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

jestem pewien ze znajdziesz cos na http://javascript.internet.com/scrolls/
KaRoL
Działa
Działa

Chyba coś znalazłem - jeżdżący tekst
Może uda mi się to przerobić na jeżdżący tekst poziomo :)
ODPOWIEDZ