HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
Zrobilem tabele glowna podzielilem ja na 3 kolumny. Potem do kazdej kolumny wstawilem kolejna tabelke ktorej wysokosc i szerokosc jest ustawiona na 100%. Ale okazuje sie ze po taki mzabiegu wyswietlane jest cos innego od tego czego mozna by oczekiwac.
Oto obrazek jak by ktos nei wiedzial o czy mowie:
Wrzucam jeszcze kodzik zeby nie bylo ze cos pokrecilem.
Chcialem aby wszystkie 3 zagniezdzone tabele byly dopasowane do swoich cell-ow. Czyli pozostale 2 maja wtgladac tak jak ta po lewej
<edit>
A moze moj blad to ustawianie procentowe. Czy jesli ustawie to na sztywno napisze np 300px bedzie ok ale wtedy bede musial kontrolowac wszystkie tabelki. Tzn jak jedna sie powiekszy bede musial zmieniac wartosci innych a tak sam "HTML" sie o to martwi.
</edit>
Dreen pisze:hmmm mimo wszystko prosilbym cie o rysunek pozadanego efektu ale nawet nasuwaja mi sie dwa rozwiazania:
Rysunku nie mam bo nie moge tego uzyskac, moge spreparowac, tylko czy jest to konieczne. Mysle ze opisalem to dosc prosto.
Dreen pisze:1) probowales uzywac rowspan i colspan tworzac to wszystko w jednej tabeli? widze ze tu tego nie uzyles a tak mi sie wydaje ze moze by dzialalo
Jasne tylko ze jesli zrobie to wszystko w 1 tabeli, to jesli przesune cos w np w lewej kolumnie, to w prawej tez sie przesowa (poziome linie sie pokrywaja). Jak by co zazuce kodem zeby wytlumaczyc.
Dreen pisze:2) a moze sprobuj zrobic sobie pozadana tabelke pod jakims WYSIWYG'iem i pozniej przestudiowac dokladnie wygenerowany kod?
Kodzik ktory podalem robilem tak jak mowisz. A dokladnie w Dreamweave-rze :]
<edit>
Jak by ktos mogl zarzucic kodem ktory rozwiazuje moj probelem z gory dzieki
</edit>
ale nie sadze by wysokosc poszczegolnych komorek mogla byc jakos zachowana - szczegolnie jesli sa dynamiczne - nie maja bowiem one wiekszego zwiazku bo sa w osobnych tabelach, a co za tym idzie zachowuja sie zupelnie odrebnie. tak mi sie wydaje. nie widze rozwiazania dla problemu ale mimo wszystko jakbys byl tak mily i spreparowal obrazek docenilbym to
KaRoL pisze:Może chodzi Ci o ''top''? Nie do końca zrozumiałem
Jesli masz na mysli atrybut valugn=top to nie chodzi mi o to.
CHcem zeby zagniezdzone tabelki calkowicie poasowaly do komorki do ktorej zostaly wstawione ...uff juz nie mam sily tyle razy o tym pisze brak mi slow
ustawiasz wysokosc zagniezdzonych tabeli w pikselach a poszczegolne komorki wazysz w procentach tak zeby wysokosc sie nie zmieniala. klopot nie pojawi sie doputy, dopuki nie bedziesz chcial zmienic wysokosci samych tabeli. ponizej pokazuje ci kod, wstaw atrybuty height=xx% odpowiednio dla tych malych, zagniezdzonych komorek:
prawdopodobnie chodzi mu o okreslanie parametrow width i height w css ale wedlug mnie lepiej jest to zostawic w html - mniej pisania i jak cos to mozna szybko sprawdzic nie busszujac po nazwach klas