styl - "word-break: break-all;"

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
SirMike

styl - "word-break: break-all;"

Post autor: SirMike »

Powiedzmy ze mam tabelke:
<table border=1 width=140>
<tr>
<td>
tu mam wpisany jakis tekst
</td>
</tr>
</table>

Jesli wpisze tekst bez spacji i bedzie on wystarczajaco dlugi to tabela mi sie rozjedzie. Gdy w komorce dam styl "word-break: break-all;" to tabela sie juz nie rozjezdza ale czasem przenosi mi literki, ze wyglada to np.:

Tutaj mam tek
st i brzydko to
wyglada ale ja
nie umiem so
bie z tym pora
dzic.

Pytanie jest takie:
Czy mozna jakos zrobic by w miejscu lamania wyrazow dawal np. myslnik ??
Jesli to jakas banalna rzecz to nie smiejcie sie tylko pomozcie :)
Hygin
Moderator
Kontakt:

Re: styl - "word-break: break-all;"

Post autor: Hygin »

A dlaczego nie użyjesz text-align:justify; ?
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

SirMike pisze:Czy mozna jakos zrobic by w miejscu lamania wyrazow dawal np. myslnik?
Nie można. HTML nie jest aż tak zaawansowany, by sam sobie dzielił wyrazy (lub przeglądarka). Takie coś widziałem tylko w Publisherze. Nie prościej tak jak mówi Hygin dać justify albo i przy większych wyrazach samemu dzielić ich myślnikiem i spacją? To się sprawdza. :P
SirMike

Justify i tak nie rozwiazuje sprawy bo jak ktos wewali mi sto znakow zapytania obok siebie to i tak tabela sie rozjezdza.

Mam taki skrypcik na stronce w bloku ktory ma 140 px szerokosci i co jakis czas jakis baran wpisuje mi tam dlugie wyrazy lub milion wykrzyknikow itp.
Wtedy wszystko mi sie rozjezdza i brzydko to wyglada.
Bede w takim razie musial wymyslec jakis skrypt w php co bedzie obcinal durne wpisy
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

SirMike pisze:Bede w takim razie musial wymyslec jakis skrypt w php co bedzie obcinal durne wpisy
[manual]wordwrap[/manual] i po problemie :)
Ostatnio zmieniony wt kwie 06, 2004 4:38 pm przez Wojciech Kocjan, łącznie zmieniany 1 raz.
SirMike

Wojtek Kocjan pisze:[manual]wordwrap[/manual] i po problemie :)
No tego mi wlasnie brakowalo. Dzieki wielkie. Teraz juz sie nie ma prawa rozjechac.
ODPOWIEDZ