[wyszukiwarki] Google, błędy przy indeksacji?!
[wyszukiwarki] Google, błędy przy indeksacji?!
Spotkałem się przez ostatnie kilka dni z bardzo dziwnym przypadkiem który dotyczy bezpośrednio wyszukiwarki Google. Do tej pory serwis który prowadzę był znakomicie widoczny w Google, głównie za sprawą sporej ilości podstron które posiada serwis. Ilość przekierowań z Google wynosiła blisko 35% ogólnych statystyk. Przez ostanie kilka dni odwiedzalność spadła i to znacząco - sprawdzając statystyki okazało się że przekierowania z google spadły wprost do minimum. Postanowiłem sam sprawdzić to w Google i jak się okazuje wyszukiwarka nie indeksuje obecnie dużej części stron serwisu a co ciekawe ma nawet problem ze stronę główną, ponieważ po wpisaniu nazwy serwisu, owszem wyświetla się na pierwszej pozycji adres, ale nawet bez opisu. Czy ktoś spotkał sie już z takim przypadkiem? Z góry uprzedzam że nie stosuje żadnych technik oszukiwania wyszukiwarek etc.
Re: [wyszukiwarki] Google, błędy przy indeksacji?!
Google zmienia coś algorytm, teraz uwzględnia występowanie frazy szukanej w linku do strony itp.
Hmmm - też takie przypuszczenie miałem ale czy to możliwe żeby w przyoadku stronmy glownej pominal linie description? Zglosilem strone do wyszukiwarki jeszcze raz - mam nadzieje ze wszystko wroci do normy
Google olewa meta tagi w 90% 
Mnie od poczatku zastanawia fakt: w jaki sposob google jest w stanie przeszukac tyle milionow (teraz juz chyba liczac w miliardach) stron WWW w ułamku sekundy?
PS. Niedawno czytałem w Newsweeku artykuł o wyszukiwarkach, głównie Google... Było troche o konkurencji (nowe technologie indeksowania stron), trochę o wspólnych układach Google z np. Microsoftem. Warto przeczytac. Ale to taka dygresja
PS. Niedawno czytałem w Newsweeku artykuł o wyszukiwarkach, głównie Google... Było troche o konkurencji (nowe technologie indeksowania stron), trochę o wspólnych układach Google z np. Microsoftem. Warto przeczytac. Ale to taka dygresja
hmmm z tego co wiem to nad algorytmem szukania caly czas pracuje druzyna naukowcow - taka dosc liczna druzyna
Z tego co wiem to Google używa tagów meta głównie do banowania stron.
Ale ja sie pytalem, w jaki sposob dziala wyszukiwarka, gdyz chodzi wybitnie szybko... Jesli ktos wie - google opiera sie na bazach danych? Jesli nie, to na czym?Dreen pisze:hmmm z tego co wiem to nad algorytmem szukania caly czas pracuje druzyna naukowcow - taka dosc liczna druzyna
Jedno jest pewnie że jakieś alorytmy Google zmieniła - widać to po samych wynikach wyszukiwania. Ja się jednak zastanawiam jak to się dzieje że jakaś tam część podstron mojego serwisu jest normalnie zindeksowana wraz z opisem, część wogóle poznikała, a strona główna tyle co sam adres