[html] wysłanie formularza po kliknięciu na tekstowy button

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
NoAltair
Nowy
Nowy
Kontakt:

[html] wysłanie formularza po kliknięciu na tekstowy button

Post autor: NoAltair »

Witam,

Czy da się zrobić tekstowy przycisk submit w formularzu? Mam na myśli zwykły link, po kliknięciu którego zostanie wysłany formularz. Przekopałem się przez całe forum i nic podobnego nie znalazłem.

Wydaje mi się, że już kiedyś spotkałem się z takim rozwiązaniem. Chociaż może taki efekt jest uzyskany przez odpowiednie sformatowanie przyciku za pomocą styli (kolor tła i ramki taki sam jak kolor tła strony)? hmm...

Pozdrawiam
kuku

Re: [html] wysłanie formularza po kliknięciu na tekstowy but

Post autor: kuku »

NoAltair pisze:Witam,

Czy da się zrobić tekstowy przycisk submit w formularzu? Mam na myśli zwykły link, po kliknięciu którego zostanie wysłany formularz. Przekopałem się przez całe forum i nic podobnego nie znalazłem.

Wydaje mi się, że już kiedyś spotkałem się z takim rozwiązaniem. Chociaż może taki efekt jest uzyskany przez odpowiednie sformatowanie przyciku za pomocą styli (kolor tła i ramki taki sam jak kolor tła strony)? hmm...

Pozdrawiam
JS:

Kod: Zaznacz cały

<a href="#" onclick="document.formularz.submit()">link</a>
(nie polecam tej metody, bo wyłączenie obsługi javascriptu uniemożliwi wysłanie formularza)

CSS:

<input type="submit" style="background-color: transparent; border: none; color: blue; text-decoration: underline">
(tą metodę polecam)
NoAltair
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [html] wysłanie formularza po kliknięciu na tekstowy button

Dziękuję za odpowiedź, zaraz sprawdzam.

Bardziej interesuje mnie rozwiązanie w JS, tylko ciekawe ile procent osób wyłącza obsługę JS? Na mój rozum, nie powinno to być dużo osób. ludzie częściej wyłączają cookies, niż JS. Tak sądzę.

Pozdrawiam,
kuku

Post autor: kuku »

NoAltair pisze:Dziękuję za odpowiedź, zaraz sprawdzam.

Bardziej interesuje mnie rozwiązanie w JS, tylko ciekawe ile procent osób wyłącza obsługę JS? Na mój rozum, nie powinno to być dużo osób. ludzie częściej wyłączają cookies, niż JS. Tak sądzę.

Pozdrawiam,
podawałem tutaj już raz link do statystyk które znalazłem w sieci. Ogólnie wyłączony JS ma ok 13% lub 18% (nie pamietam dokładnie) internautów
Jeśli chcesz w JS, to zrób najlepiej tak

<a href="#" onclick="document.formularz.submit()">link</a>
<noscript><input type="submit"></noscript>
NoAltair
Nowy
Nowy
Kontakt:

Jeszcze raz dzięki. Postąpiłem zgodnie z Twoimi wskazówkami i jest ok.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ