[dyskusja, refleksja] nauka, kasa...

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

[dyskusja, refleksja] nauka, kasa...

Post autor: Dreen »

na wstepie do dyskusji nad tym tematem proponuje wam przeczytac ta oto dyskusje na onecie:

http://tygodnik.onet.pl/1,104,8,7670583 ... forum.html

chcialbym poprostu znac wasze zdanie na ten temat,
moje przemyslenia sa takie: zaden z postow w tym topicu (no, przynajmniej na 1 stronie, dalej nie chcialo mi sie czytac) nie wyrazil do konca tego co czuje,
glownie uwazam ze taki tomek_27 ma szczescie i tyle, to nie jest kwestia zatroszczenia sie o wlasna osobe.
jesli idzie o nauke, to mam zamiar zdac studia (a do matury mam jeszcze 1,5 roku) moze nawet dwa fakultety (mysle o informatyce i moze matematyce) i musze wam powiedziec: bede bardzo szczesliwy jesli nie znajde dobrze platnej posady/stanowiska
dlaczego?
bo bedzie mi to tylko przeszkadzalo w zyciu. nie wiem czemu duzo ludzi poprostu tego nie widzi - tak naprawde czlowiek nie potrzebuje do szczescia dobrze platnej posady, cieplego fotela i zarcia (no, chyba ze to jest czyjas definicja 'szczescia'...)
majac duzo pieniedzy i stala prace nie bede mial juz czasu na swoja osobe, fakt, bede sie dalej rozwijal ale nie w tym kierunku, ktory chce. kto wie, moze kiedys wyrusze na taka zarabista paruletnia podroz na nagoch dookola europy, nie biorac ze soba zadnych pieniedzy. to byloby dla mnie wlasnie zdefiniowanie szczescia.

czekam na wasze komentarze
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Re: [dyskusja, refleksja] nauka, kasa...

Post autor: Dawid Kulbaka »

tomek_27 nie ma szczęscia, a właśnie zatroszczył się o siebie (pomijając fakt, że nie ma wykształcenia). tak, właśnie tak - zatroszył się, bo wiedział, że jesli ma być szczęsliwy to musi wpaśc w teb bzdurny kapitalizm i walczyć o swoje.

apropos wyksztalcenia - trzeba miec i tyle., choc nie mowie ze bez tego nie da sie osiagnac kariery. Jedrzejczak na IO zdobyla trzy medale i jest jedna z lepszych w siecie, a i jaka młoda... kariere ma przed soba, kase tez, a teraz siedzi w przedszkolu i zajmuje sie dzieciakami - praktyki na studiach, madre i godne podziwu, dla tomka_27 tez imho. Bo studia to nie tylko papier, ale takze chec samosprawdzenia siebie, wewnetrzej potrzeby, osiagniecia czegos.. to powinno sie czuc.

dreen - a to o czym piszesz - jak dla mnie - piekna bajka, to wszytko... pewnie, a i na pewno jestes jeszcze na utrzymaniu rodzicow i nie wiesz jak funkcjonuje ten przedarty zagrywkami swiat pieniadza. Nie bedziesz szczesliwy nie majac kasy, no ludzie, nie ma takiej osoby - a jesli jest, dyskutujmy....

Kazdy sobie wmawia, ze kasa nie potrzebna, ze potrzebne to sa wartosci, jak miłosc, dla niktorych wiara etc. I spoko, ja się z tym zgodze, ale poniekad. Ale mamy takie czasy, ze bez kasy bedziesz mial problemy nawet w milosci, bo bedziesz na tyle zdeterminowany by szukac grosza na chleb, ze o milosci zapomnisz. Nie jest to przykład, ale chodzi o to by ukazac sens znaczenia posiadania kasy. We wierze pokadasz nadzieje, ze bedzie lepiej. nie jest lepiej - pojecie "wiara" przestaje dla Ciebie istniec. I tak jest ** prawda. A już co innego - jak blisku kolega ze szkolnej ławki podjedzie mercem i powie co słychac. Zazdrosc cie opadnie i wtedy dokladnie zrozumiesz, ze kasa to podstawa, reszta przyjdzie sama...

oczywiscie to tylko moje zdanie, przed uzyciem zapoznaj sie z ulotka, skonsultuj sie z lekarzem lub specjalista...itp

Ciekawy watek, zmusza do przemyslen, dyskutujmy...
Ostatnio zmieniony wt wrz 21, 2004 3:07 pm przez Dawid Kulbaka, łącznie zmieniany 1 raz.
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

hm hm nie mam teraz zbytnio czasu skupie sie na samym tomku moze pozniej napisze wiecej
otoz tomek ma szczescie dlatego ze trafil w nisze, zapewne nie startowal od zera - mozliwe ze doszedl do tego po znajomosciach, lub czyms innym (nie mnie to osadzac) jakos nie wierze ze wzial kasy ile mial, poszedl sobie do jakiegos-tam urzedu i stwierdzil, a zaloze se firme. zwroccie uwage - on wcale nie pojmuje tego ze jest wiezniem tego swojego szczescia: poprostu doszedl do wniosku ze skoro on sie nie uczyl a ma kase a inni zapruwaja w szkole i kasy nie maja, to zaczal uwazac tych wykrztalconych za gorszych od siebie - co jednoznacznie wynika z jego wypowiedzi.
czyli mamy szczescie+kasa+szybkie wnioski = degradacja inteligencji + egoizm

i teraz wazna uwaga: dlaczego z tomkiem stalo sie tak jak sie stalo? bo mial mozliwosci ku temu, mieszkajac w polsce. wszyscy wiemy jaka jest sytuacja w naszym kraju. dlaczego tak jest? ano dlatego, ze w polsce u wladzy siedza wlasnie takie tomki... co do jednego. I teraz powod dla nauki, ne bedacy zwiazany z kasa -> polska musi wykrztalcic warstwe inteligencji, ktorej od konca wojny w polsce nie ma, lub chowa sie po katach, musi wykrztalcic ta warstwe po to, by nie radzil nami taki tomek i zeby ludzie tacy jak on musieli naprawde ciezko pracowac zeby cos osiagnac.

sadze ze w cywilizowanych krajach (czyt. nie w polsce) tomek moglby byc faktycznie najwyzej dekarzem.
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

hmmmm coz czyli w sumie jest tak jak myslalem...

forum webinside to zadne forum jesli chodzi o spolecznosc... nie obrazcie sie, jestescie zarabiscie profesjonalni, tylko od czasu jak tu jestem poprostu nie dalo sie stworzyc jakiegos takiego 'community'...

wiec zegnam sie z wami, raz po raz tu jeszcze wpadne jak mi cos nie bedzie trybilo

ale fajnie bylo byc czescia tego forum. zapamietajcie mnie dobrze :-D

- Gonimy czas
Czas goni nas
Chłoszcze po piętach raz po raz
I nie nadzieja każe pozbyć się wytchnienia.
Wśród drzew i chat
Od lat, od lat
Gna ludzi niewidzialny bat
I lęk przed snem, bo w czasie snu bat rytm swój zmienia.
Więc choćbym chciał -
Nie będę spał;
Tańcem i śpiewem będę rwał
Do góry dusze poduszone własnym ściskiem.
Stąd widzę, gdzie
Szukają mnie
I w całym świecie czuję się
Jak brzdąc w kołysce, gdy go ręce pieszczą bliskie.
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

Społeczności WebInside! Wchodzim na kanał IRC. Zobaczym, któż należy do wic (WIcommunity :-D ).
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

Dreen ma racje. tutaj nei ma zadnej spolecznosci. Spolecznosc bylaprzy starszej wersji serwisu.
Teraz autorzy zbyt pochlonieci sa tworzeniem biznesowej otoczki wokol Webinside. Chcecie prawdziwej spolecznosci? to zobaczcie forum.php.pl...
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Ze społecznoscią się zgodzę, niestety - utraciliśmy społecznosc typowo forumowską. Postaramy się to przywrocic, nawet na dniach zmianiając to forum (plan juz wisi od kilku dni), społecznosc mam nadzieje, ze stworzy się sama, a my w tym pomozemy... Co do 'otoczki biznesowej' to się imho troszke myslisz.

Człowiek codziennie dodaje cos nowego, pisze newsy, odpowiada na maile, organizuje powstawanie nowych działow, sprawdza teksty, przyjmuje, redaguje, ty chyba nie zdajesz sobie sprawy ile wymaga poswiecen prowadzenie takiego seriwsu (i ile zeczy, ktore robimy w ogole nie widac jest dla zwyklego usera) i to nie tylko moje, bo nad wi czuwa takze wojtek i inni (tzn, od sterony typowo organizacyjnej, bo redakcja od nazwijmy to naukowej), a to ze leci kilka reklam nie nazwałbym, otoczką biznesowa. Swoją droga bardzo profesjonalnie to brzmi...

nie widzisz, drogi Dawidzie roznicy metytorycznej wartosci seriwsu z poprzednią wersją? zobacz, jakie mamy treści, jak dobre są to artykuły. Ludzie to doceniają, przysyłają setki listów, przykład z dzisiaj[/b:
]
Witam !
Pragnę pogratulować pomysłu stworzenia tak wspaniałej witryny jaką jest
webinside.
W szczególności godna pochwały jest treść merytoryczna działu Artykuły.
Oby tak dalej !

---------------------------------------------
Pozdrawiam,
X
---------------------------------------------
SPG - Technologie Informatyczne

danych nie podawałem, jak ktos chce uwiarygodnic info - podam nr tel i e-mail, bo tak owe dane mam. takich listów jest masa, uwierzcie mi...

Jedyne co mnie martwi to forum i bark społecznosci, ale myślę, ze zaplanowane konkursy i zmiana ukladu i podziału, a takze regulaminu forum to zmienią.
ODPOWIEDZ