Witam,
Ciekawi mnie jak napisac skrypt, ktory bedzie liczyl ile ktos jest na stronie, ale np. zaczynajac od pieciu sekund. Cos w stylu "jestes na stronie juz $ilejest+5 sekund"...
Bylby ktos w stanie pomoc?
Z gory dzieki.
ile jestes na stronie
Re: ile jestes na stronie
To raczej w js bo w php bys musial co chwile odswierzac strone, powinienes znalesc jakies gotowe skrypty.
sensownie
Mam nadzieję, że nie chcesz tak idiotycznej wiadomości tylko do pokazania użytkownikowi, który doskonale wie ile jest na stronie i w sumie guzik to go obchodzi...
Jeśli potrzeba ci coś takiego do statystyk to najmniej inwazyjną metodą jest analizowanie odstępu czasu między ściągnięciem kolejnych stron z serwera (jeśli ktoś surfuje w tabach, ma akcelerator, itp to dane będą nieprecyzyjne)
Bardzo irytujące, ale praktycznie jedyne skuteczne dokładne mierzenie jest poprzez ciągłe wykonywanie zapytań do serwera. Możesz napisać skrypt, który np. co 3 minuty zmienia adres obrazka. cos w stylu:
obrazek.src = "example.com/licznik.php?czas="+(ping++);
Choć ja osobiście zamykam stronę natychmiast jak ją na czymś takim przyłapię...
Jeśli potrzeba ci coś takiego do statystyk to najmniej inwazyjną metodą jest analizowanie odstępu czasu między ściągnięciem kolejnych stron z serwera (jeśli ktoś surfuje w tabach, ma akcelerator, itp to dane będą nieprecyzyjne)
Bardzo irytujące, ale praktycznie jedyne skuteczne dokładne mierzenie jest poprzez ciągłe wykonywanie zapytań do serwera. Możesz napisać skrypt, który np. co 3 minuty zmienia adres obrazka. cos w stylu:
obrazek.src = "example.com/licznik.php?czas="+(ping++);
Choć ja osobiście zamykam stronę natychmiast jak ją na czymś takim przyłapię...