potrzebuje wsparcia. Chodzi o to by stworzyc polecenie mysql ( kawalek kody po where ) ktore wyszukiwaloby kolumny np kolumna1, ktorych 3 pierwsze litery zawartosci lezaly gdzies w zawartosci innej kolumny np.kolumny 2
NP:
kolumna 1 zawartosc OKO zla, kolumna2 zawartosc morskie OKO
i aby podalo liczbe wierszy ktore tak maja.
HELP!
Z gorry dziex.
POMOCY! Zpytanie mysql
Re: POMOCY! Zpytanie mysql
moze troche zamotałem, wiec wyjasnie jeszcze raz .
W tym zapytaniu, chodzi o to, by 3 pierwsze litery jakiegos wyrazu w kolumnie kol1, znajdowaly sie gdzies(w dowolnym miejscu wyrazu) w kol2 (kolumnie 2 jakiejs tabeli) czyli 3 pierwsze litery z kol1 z tab1 = kol2 z tab 2 .
Chodzi mi o to, ze nie wiem jak to zapisac, czy za pomoca wyrazen regularnego czy moze poleceniem like, ale jak ??? HELP !!!
W tym zapytaniu, chodzi o to, by 3 pierwsze litery jakiegos wyrazu w kolumnie kol1, znajdowaly sie gdzies(w dowolnym miejscu wyrazu) w kol2 (kolumnie 2 jakiejs tabeli) czyli 3 pierwsze litery z kol1 z tab1 = kol2 z tab 2 .
Chodzi mi o to, ze nie wiem jak to zapisac, czy za pomoca wyrazen regularnego czy moze poleceniem like, ale jak ??? HELP !!!
Przydałoby się zastosować do tego kursor, ale mysql tego nie obsługuje. Chyba, że udałoby się to zrobić jakoś na podzapytaniach, ale w chwili obecnej nie mam czasu żeby nad tym pomyśleć.
spoko, podzapytaniem...ale ja nie wiem jaki warunek dac, zeby bral bylko 3 litery a nie caly wyraz. Slyszalem, ze mozna to zrobic rozna kombinacja poleceń like... ale ten KtOŚ nie chve mi powiedziec jak 
dobra, jak nie mozna to nie....To moze ktos poda mi jakis kursikz wyrazeniami regularnymi i jakis z funkcjami mysqla bo z tego co ja czytalem to juz wszystko wim
i nie moge rozwiazac mego problemu, wiec moze kots bedzie mial lepszy kursik. Tylko prosze nie manual, bo toche czytalem i po polsku i po angielsku( cos nie za bardzo mi idzie
) ...:::: PEACE! ::::.....
Zrobilem to!!!
Sa takie fukcje : INSTR i LEFT, odpowiednia kombinacja i spoko, dziala
.
Nie potzrebuje juz helpa, dzieki wszystkim za dobre checi
Sa takie fukcje : INSTR i LEFT, odpowiednia kombinacja i spoko, dziala
Nie potzrebuje juz helpa, dzieki wszystkim za dobre checi