Windows vs Linux ATI vs NVIDIA Intel vs AMD :>
Windows vs Linux ATI vs NVIDIA Intel vs AMD :>
Co lepsze. Z obiektywnego punktu widzenia (na cuda nie licze i tak nikt obiketywnie nie spojrzy na to)...
Windows XP/2003 - Ładny prosty i przyjemny... Gdyby tylko nie to zrtyty podzial na napędy (dysk a: c: d: to jest chore i nie logiczne)
Linux - Łatwy, logiczny, szybki stabilny, i brak potrzebnych programów ... (ale mam logicznie podzielony system plików / /usr /home itd)
ATI - Wszytko ładnie .. tylko gdzie są stery pod linuksa/unixa
NVIDIA - podbnie jak ATI .. tylko że ma Dobre sterowniki na wszytkie osy włącznie z FreeBSD
Intel - tu nie komentuje ... Wredna korporacja która aktulanie łapie sie wszytkich sposbó aby dogonic AMD
AMD - Tanio, wydajnie, chłodno. firma GURU ;]
Windows XP/2003 - Ładny prosty i przyjemny... Gdyby tylko nie to zrtyty podzial na napędy (dysk a: c: d: to jest chore i nie logiczne)
Linux - Łatwy, logiczny, szybki stabilny, i brak potrzebnych programów ... (ale mam logicznie podzielony system plików / /usr /home itd)
ATI - Wszytko ładnie .. tylko gdzie są stery pod linuksa/unixa
NVIDIA - podbnie jak ATI .. tylko że ma Dobre sterowniki na wszytkie osy włącznie z FreeBSD
Intel - tu nie komentuje ... Wredna korporacja która aktulanie łapie sie wszytkich sposbó aby dogonic AMD
AMD - Tanio, wydajnie, chłodno. firma GURU ;]
Re: Windows vs Linux ATI vs NVIDIA Intel vs AMD :>
Chcesz rozpetac kolejna swieta wojne czy nie wiesz co wybrac ? 
Kazdy sam wg. swoich kryteriow ocenia produkty dlatego IMO tego typu tematy sa niepotrzebne, no chyba, ze jest sie z przedstawicielstwa z jednej z nich ?
Kazdy sam wg. swoich kryteriow ocenia produkty dlatego IMO tego typu tematy sa niepotrzebne, no chyba, ze jest sie z przedstawicielstwa z jednej z nich ?
Nie no jasne że wojne. Co wybrac to ja wiem... Ale nie mogeSeth pisze:Chcesz rozpetac kolejna swieta wojne
Soft jest zdeterminowany przez mój sprzęt. (precz z marketingiem to wszytko przez niego).
IMHO miałobym FreeBSD na dysku ci debile z ATI nie potrafią zrobic dobrych sterowników pod Windowsa to o nixach nawet nie ma co marzyć (nie winie programistów oni są nie winni to wszytko przez dział marketingu i marketingowców ktorzy se rzyczą nowe sterki co miesiąc no bez jaj) ..
BTW. No dawać jak wojna to wojna. Wszytkie chwyty dozwolne 110% flame waru
FreeBSD nie jest taki znowu extra. Kiedys go uzywalem i niestety robil sie tam niezly burdel :/
Dlatego przeszedlem na Slacka i IMO nie ma lepszej dystrybucji (flame war ? :> )
Naprawde polecam.
System jest przejzysty, pliki nie sa porozzucane po katalogach, dzieki swaret'owi bardzo latwo mozna instalwoac paczki (cos na wzor pkg_install - chyba tak to sie nazywalo - w fbsd).
Dlatego przeszedlem na Slacka i IMO nie ma lepszej dystrybucji (flame war ? :> )
Naprawde polecam.
System jest przejzysty, pliki nie sa porozzucane po katalogach, dzieki swaret'owi bardzo latwo mozna instalwoac paczki (cos na wzor pkg_install - chyba tak to sie nazywalo - w fbsd).
Nie nie... Gentoo jest o wiele lepszy ...Głównie dlatego, że ma coś czego nie mają inne distro. Portage. Gentoo to najbardziej aktualna dystrybucja. Nowe wersje programów pojawiają sie paraktycznie następnego dnia. Zresztą często są udostępnione wersje beta i alpha w portage.Seth pisze:FreeBSD nie jest taki znowu extra. Kiedys go uzywalem i niestety robil sie tam niezly burdel :/
Naprawde polecam.
Zarządzanie zainstalowanym softem to róznierz banał.
emerge -U world i mamy ualtulaniny cały system
emerge -c nazwa_"pakietu"_do_usunięcia
Pozatym system jest bardzo szybki stabilny. I działa w 110% tak jak my chcemy (wkońcu budujemy go praktycznie od 0)...
FreeBSD.. Śmietnik.. Być może ale ma jądro wywodzące sie w lini prostej z Unixa.. Zresztą po kontakcie z gentoo wątpie żeby był w stanie robić tam śmietnik. W końcu Gentoo Zaczerpneło Pomysł Portage z BSD ;]
innymi słowy Gentoo ROX
A slack .. pfy.. gdyby nie swaret to by gentoo go zdeptało z ziemią .. ;]
BTW. Programy w FreeBSD instalujemy /usr/portage/katalog programu i wpisujemy make ;]
W końcu ciekawa dyskusja 
Windows - łatwy w obsłudze i wszystko jest pisane właśnie pod winde. Korzystam kiedy muszę, albo do gier
Linux - ulubione dirstro - Debian. Miałem Red Hata ale nie polecam. Co do Gentoo to już ściągnąłem LiveCD
. Oj będzie się działo
.
Nvidia - nic do niej nie mam, ale i tak wolę radka. Choć jak iniside słusznie zauważył, ciężko ze sterami pod linuxa. Niby są, ale jeszcze nie chciało mi się ich instalować
. Ale muszę, bo nawet w Tuxracera sobie nie pogram ...
. Gentoo to zlepek najlepszych rozwiązań z różnych dystrybucji. Podobno bardzo udany
.
Windows - łatwy w obsłudze i wszystko jest pisane właśnie pod winde. Korzystam kiedy muszę, albo do gier
Linux - ulubione dirstro - Debian. Miałem Red Hata ale nie polecam. Co do Gentoo to już ściągnąłem LiveCD
Nvidia - nic do niej nie mam, ale i tak wolę radka. Choć jak iniside słusznie zauważył, ciężko ze sterami pod linuxa. Niby są, ale jeszcze nie chciało mi się ich instalować
Chyba już to zrobiło. Slakware ma swojeg swareta, debian apt-geta a Gentoo emerge. Z tą różnicą, że kompilujesz wszystkoiniside pisze:A slack .. pfy.. gdyby nie swaret to by gentoo go zdeptało z ziemią .. ;]
iro
Gentoo .. Zanim zaczniesz instalowac sciagnij dokumentacje z ich strony (znaczy podręcznik instalcji bo nawet dla guru bez niej może być ciężko)...
Debiana miałem.. Nawet długo bo az miesiąc.. I wkurzal mie najbardziej apt-get. Próba instalcji gnome z nieoficjalnych repozytoriów... BUMMM wywaliło X. Bez możliwości zianstalowania spowrotem bo apt-get zgłupiał poprostu z zależnościami i nie mógł sobie z nimi poradzić.. Ok. Moge se instalowac recznie pakiety.. ale skoro jest apt-get to tego nie robiłem
Zresztą debian mie wkurzał tym że aktualizajce softu pojawiały sie zby żadko (dlamnie wiencej niż 3 dni czekania to poprostu jakiś żart). Ogólnie debianowi powiedziałem żegnaj.. Po miesiącu użerania sie z apt-getem..
Powodzenia w próbach instalcjii radka pod xorg 6.8.1 :] (pod 6.8.0 są niby sterowniki do ATI.. ale w sumie to są one mało warte)..
http://forums.gentoo.org odrazu zalecam poszukania tematu dot. xorg :]
Może inaczj
Slack ... pfy gdyby nie wierne grono fanatyków tego distro to by już pewnie nieistaniało
Gentoo .. Zanim zaczniesz instalowac sciagnij dokumentacje z ich strony (znaczy podręcznik instalcji bo nawet dla guru bez niej może być ciężko)...
Debiana miałem.. Nawet długo bo az miesiąc.. I wkurzal mie najbardziej apt-get. Próba instalcji gnome z nieoficjalnych repozytoriów... BUMMM wywaliło X. Bez możliwości zianstalowania spowrotem bo apt-get zgłupiał poprostu z zależnościami i nie mógł sobie z nimi poradzić.. Ok. Moge se instalowac recznie pakiety.. ale skoro jest apt-get to tego nie robiłem
Zresztą debian mie wkurzał tym że aktualizajce softu pojawiały sie zby żadko (dlamnie wiencej niż 3 dni czekania to poprostu jakiś żart). Ogólnie debianowi powiedziałem żegnaj.. Po miesiącu użerania sie z apt-getem..
Powodzenia w próbach instalcjii radka pod xorg 6.8.1 :] (pod 6.8.0 są niby sterowniki do ATI.. ale w sumie to są one mało warte)..
Może inaczj
Slack ... pfy gdyby nie wierne grono fanatyków tego distro to by już pewnie nieistaniało
Owszem Gentoo jest niezle ale... slack ROX ! ^_^
Polityka Patryka bardzo mi odpowiada i to, ze nie umieszcza w dystrybucji chlamu.
Wiekszosc rzeczy jset aktualizowana na bierzaco, a jezeli cos jest niedorobione (alpha, beta) to nie wchodzi do dystrybucji... bo niby po co ? Dla szpanu ?
Przez to wszystko slack jest zajebiscie stabilny i pozbawiony wad innych dystrybucji, takich jak np Fedora, ktora zasmieca caly dysk niepotrzebnym softem.
Swoja droga Gentoo na slabych komputerachinstaluje sie wieki, wiec jest to raczej wybor dla osob majacych stalowe nerwy i kupe czasu
Slack 3xTak !
Polityka Patryka bardzo mi odpowiada i to, ze nie umieszcza w dystrybucji chlamu.
Wiekszosc rzeczy jset aktualizowana na bierzaco, a jezeli cos jest niedorobione (alpha, beta) to nie wchodzi do dystrybucji... bo niby po co ? Dla szpanu ?
Przez to wszystko slack jest zajebiscie stabilny i pozbawiony wad innych dystrybucji, takich jak np Fedora, ktora zasmieca caly dysk niepotrzebnym softem.
Swoja droga Gentoo na slabych komputerachinstaluje sie wieki, wiec jest to raczej wybor dla osob majacych stalowe nerwy i kupe czasu
Slack 3xTak !
Zdążyłem się zorientowaćiniside pisze: Gentoo .. Zanim zaczniesz instalowac sciagnij dokumentacje z ich strony (znaczy podręcznik instalcji bo nawet dla guru bez niej może być ciężko)...
No to miałeś pecha. Ja debka też mam stosunkowo niedługo, ale jak na razie apt-get spisuje się wyśmienicie. Jeszcze mi się nic nie zrypało co instalowałem aptem.iniside pisze: Debiana miałem.. Nawet długo bo az miesiąc.. I wkurzal mie najbardziej apt-get. Próba instalcji gnome z nieoficjalnych repozytoriów... BUMMM wywaliło X. Bez możliwości zianstalowania spowrotem bo apt-get zgłupiał poprostu z zależnościami i nie mógł sobie z nimi poradzić..
Oj niecierpliwy ...iniside pisze: Zresztą debian mie wkurzał tym że aktualizajce softu pojawiały sie zby żadko (dlamnie wiencej niż 3 dni czekania to poprostu jakiś żart). Ogólnie debianowi powiedziałem żegnaj.. Po miesiącu użerania sie z apt-getem..
Ale poniekąd to prawda. Dość długo trzeba czekać na nowe wersje. Chociaż jeśli w sourcelistach wpiszesz ścieżki do sida, to nie jest to wcale aż tak długo.
Na szczęście nie używam xorga. Jakoś wolę XFree. A pod to są stery.iniside pisze: Powodzenia w próbach instalcjii radka pod xorg 6.8.1 :] (pod 6.8.0 są niby sterowniki do ATI.. ale w sumie to są one mało warte)..
Oj prawda, prawda. Koleś kompilował na Gentoo php w godzinęSeth pisze: Swoja droga Gentoo na slabych komputerachinstaluje sie wieki, wiec jest to raczej wybor dla osob majacych stalowe nerwy i kupe czasu
BTW: kompilował ktoś z was qt'ki?? Podobno na średniej klasy sprzęcie 2 godzinki to luzik
Poproszę o ciąg dalszy, może w końcu załapię o co w tym cholerstwie chodzi.
Ee tam ja na Duron 800 i 128mb ram kompilowałem całe Gentoo 2dni ;]
QT kompilowalo sie pare godzin. (niecierpie KDE wienc kompilacja była tylko dla testu)..
Xorg jest bardzo fajne. BTW. Sterowniki pod XFree sa jeszcze gorsze.. Bo pod xorg 6.8.0 pisali programiści z ATI wrzucali swoje. XFree jest przestarzałe zacofane, i ma o zgrozo nieideologiczna licencje. Lepiej jak najszybciej przesiadaj sie na xorg. Są szybsze, stabilniejsze.. i wogole naj
Seth.. Wiesz.. Slack cos jednak instaluje. A w Gentoo robisz wszytko sam w jądrem włącznie. Jak sie uprzesz to nawet Stage1 mozesz sobie poskładać
(chociaz nie ma to większego sensu bo tam jest tylko to co ma kazdy unix plus emerge...). Tak więc Slack jest bardziej zaśmiecony niż Gentoo w którym praktycznie wszytko robi sie samemu .. (baa nawet instaltora ta dystrybucja nie ma). Możemy ją instalować chociażby z Knopiksa...
Seth wersje Alpha. Niektórzy to lubią niektórzy nie... A że jest możliwość prostszej instalacji to chyba dobrze
Gentoo stabilniejszy. Pod warunkiem że odpowiednio dobierze sie falgi kompilatora (inaczej można dostac ciężkiej kur.. jak ja na początku kiedy 4x z rzendy wywaliła sie kompilacja podstawowego systemu)
Ok możemy jeszcze pogadać który środowisko graficzne jest najlepsze KDE, GNOME, Fluxbox, OpenBOX, FVWM ;] itd.
QT kompilowalo sie pare godzin. (niecierpie KDE wienc kompilacja była tylko dla testu)..
Xorg jest bardzo fajne. BTW. Sterowniki pod XFree sa jeszcze gorsze.. Bo pod xorg 6.8.0 pisali programiści z ATI wrzucali swoje. XFree jest przestarzałe zacofane, i ma o zgrozo nieideologiczna licencje. Lepiej jak najszybciej przesiadaj sie na xorg. Są szybsze, stabilniejsze.. i wogole naj
Seth.. Wiesz.. Slack cos jednak instaluje. A w Gentoo robisz wszytko sam w jądrem włącznie. Jak sie uprzesz to nawet Stage1 mozesz sobie poskładać
Seth wersje Alpha. Niektórzy to lubią niektórzy nie... A że jest możliwość prostszej instalacji to chyba dobrze
Gentoo stabilniejszy. Pod warunkiem że odpowiednio dobierze sie falgi kompilatora (inaczej można dostac ciężkiej kur.. jak ja na początku kiedy 4x z rzendy wywaliła sie kompilacja podstawowego systemu)
Ok możemy jeszcze pogadać który środowisko graficzne jest najlepsze KDE, GNOME, Fluxbox, OpenBOX, FVWM ;] itd.
-
Szczav
- Nowy

- Kontakt:
xfce - lekkie, szybkie i przyjemneiniside pisze:Ok możemy jeszcze pogadać który środowisko graficzne jest najlepsze KDE, GNOME, Fluxbox, OpenBOX, FVWM ;] itd.
Ale FileMenager mi sie nie podoba. Taki jakiś dziwny. Przypomina mi Konquerora (sam nie wiem dlaczego) ;]Szczav pisze:xfce - lekkie, szybkie i przyjemneiniside pisze:Ok możemy jeszcze pogadać który środowisko graficzne jest najlepsze KDE, GNOME, Fluxbox, OpenBOX, FVWM ;] itd.
Ideał. Nautilius z GNOME + Możliwości konfiguracyjne z fvwm, programy z KDE, (karamba chociazby) i Panel z GNOME ;]
iniside: a zalozmy, ze masz do postawienia 20 stacji n Gentoo, a ich konfiguracja sprzetowa jest rozna... co robisz ? a moze naistotniejsze... jak dlugo ? 
P.S.
Ja zawsze instaluje wersje core Slacka i nie mam problemu ze smieciami.
Poza tym kazdego linuxa mozna slkompilowac od podstaw, wiec tutaj nie widze przewagi.
P.S.
Ja zawsze instaluje wersje core Slacka i nie mam problemu ze smieciami.
Poza tym kazdego linuxa mozna slkompilowac od podstaw, wiec tutaj nie widze przewagi.
-
Szczav
- Nowy

- Kontakt:
Tego file managera odpalilem 2 razy, też mi się nie podoba. Używam Midnight Commandera.iniside pisze:Ale FileMenager mi sie nie podoba. Taki jakiś dziwny. Przypomina mi Konquerora (sam nie wiem dlaczego) ;]Szczav pisze:xfce - lekkie, szybkie i przyjemne