[css] problem z wysrodkowaniem w firefox'ie i operze
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
[css] problem z wysrodkowaniem w firefox'ie i operze
Witam...
Nie wiem dlaczego ale nie chce mi wysrodkowac strony w firefox'ie i operze?
sami zobaczcie...
http://css.programuj.com/katalog/
pewnie cos przeoczylem ale nie moge znalezc bledu pomozcie...
katalog jeszcze nie jest oskryptowany wiec nie wysylajcie nic itp.
Nie wiem dlaczego ale nie chce mi wysrodkowac strony w firefox'ie i operze?
sami zobaczcie...
http://css.programuj.com/katalog/
pewnie cos przeoczylem ale nie moge znalezc bledu pomozcie...
katalog jeszcze nie jest oskryptowany wiec nie wysylajcie nic itp.
Re: [css] problem z wysrodkowaniem w firefox'ie i operze
Dla body zmień w stylach margin z 0 na auto. Powinno poskutkować.
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
to nie to ... 
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Zamiast:
Daj
Powinno pomoc.[/code]
Kod: Zaznacz cały
<table cellpadding="0" cellspacing="0" style="width: 600px;">Kod: Zaznacz cały
<table cellpadding="0" cellspacing="0" style="width: 600px; margin: 0 auto 0 auto;">Re: [css] problem z wysrodkowaniem w firefox'ie i operze
Albo:
Kod: Zaznacz cały
<table align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="width: 600px;">Re: [css] problem z wysrodkowaniem w firefox'ie i operze
Wiesz co, myślę, że najlepsza rada na kłopoty z FireFoxem (i inną chałą pod szyldem Netscape) i Operą brrr... to po prostu je olać i zacząć używać normalnej przeglądarki, w której wszystko działa - zawsze i bez problemów... IE.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie lubię IE, bo nie jest bezpieczny 
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
no ale sztuka polega na tym zeby strona dzialala na kazdej platformie...
ale juz ok... dzieki wojtek
ale juz ok... dzieki wojtek
I olać 10% rynku? ja nIE będę olewał. IE jest ostatnią przeglądarką, którą bym nazwał normalną. Tak właściwie, to IE jest ostatnim programem, który bym nazwał przeglądarką.Ozzmosis pisze:Wiesz co, myślę, że najlepsza rada na kłopoty z FireFoxem (i inną chałą pod szyldem Netscape) i Operą brrr... to po prostu je olać i zacząć używać normalnej przeglądarki, w której wszystko działa - zawsze i bez problemów... IE.
Pozdrawiam
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Można by zrobić konkurs tu na forum, na "wypowiedź roku" - wtedy na pewno bym zagłosował na powyższe stwierdzenieOzzmosis pisze: to po prostu je olać i zacząć używać normalnej przeglądarki, w której wszystko działa - zawsze i bez problemów... IE.
Jest dokładnie tak jak mówisz, tylko że na odwrót. Najlepiej jakby większość olała IE i zaczęła używac normalnych przeglądarek (Mozilla/Firefox, Opera i inne) - takich, w których strony "działają" bez problemu.
W IE owszem - działa wszystko, ale pod warunkiem, że zrobisz to we Front Page'u. Poczytaj trochę o standardach internetowych, o XHTML, o CSS, a następnie spróbuj zrobić lekki i szybki layout bez użycia tabel. Firefox wyświetli Ci to pięknie, Opera tak samo, a z IE zawsze jest pełno problemów. IE tylko ogranicza webmasterów. No ale żeby to zauważyć potrzebna jest odrobina wiedzy, która wykracza poza kursy html napisane 5 lat temu. IE właśnie wówczas zatrzymał swój rozwój - od tych kilku lat jedyne co się w IE zmienia, to liczba dziur w nim wykrytych.
Malin,
Dokładnie 4,3% rynku to użytkownicy Opery 7.x. Reszta nawet nie mieści się w rankingu (i to bynajmniej nie z powodu ich nadmiaru). Dotyczy to tylko Polski!!
Ponad 75% to użytkownicy normalnej przeglądarki w wersji 6.x. Czasem gra może okazać się nie warta świeczki...
Wojtku (imienniku drogi),
Tworzę witryny internetowe od dobrych 4 lat i dużo wiem o standardach internetowych. Ale jedno wiem na pewno - to właśnie te inne przeglądarki przysparzają webmasterom trudności... nawet takim, którzy (jak i ja) nigdy nie pracowali z Front Page'm tylko ze zdecydowanie bardziej zaawansowanymi narzędziami.
Jeśli chodzi o dziury... Mało kto próbuje szukać dziur w np. Operze, bo i po co. 4,3%... znów gra nie warta świeczki. A znam parę przypadków, gdzie poprzez tę Operę (fuj...) położono cały system i to dzięki dwóm linijkom kodu "sprzed 5 lat".
Ludzie, dajcie spokój... To jest jakaś zwariowana krucjata przeciw Microsoft. No cóż, giganci już tak mają.
Pozdrawiam.
Dokładnie 4,3% rynku to użytkownicy Opery 7.x. Reszta nawet nie mieści się w rankingu (i to bynajmniej nie z powodu ich nadmiaru). Dotyczy to tylko Polski!!
Ponad 75% to użytkownicy normalnej przeglądarki w wersji 6.x. Czasem gra może okazać się nie warta świeczki...
Wojtku (imienniku drogi),
Tworzę witryny internetowe od dobrych 4 lat i dużo wiem o standardach internetowych. Ale jedno wiem na pewno - to właśnie te inne przeglądarki przysparzają webmasterom trudności... nawet takim, którzy (jak i ja) nigdy nie pracowali z Front Page'm tylko ze zdecydowanie bardziej zaawansowanymi narzędziami.
Jeśli chodzi o dziury... Mało kto próbuje szukać dziur w np. Operze, bo i po co. 4,3%... znów gra nie warta świeczki. A znam parę przypadków, gdzie poprzez tę Operę (fuj...) położono cały system i to dzięki dwóm linijkom kodu "sprzed 5 lat".
Ludzie, dajcie spokój... To jest jakaś zwariowana krucjata przeciw Microsoft. No cóż, giganci już tak mają.
Pozdrawiam.
Acha, jeszcze jedno. Odpalcie stronę firefox.pl (o ile w ogóle to możliwe)
w starszej wersji Mozillllli lub Natscape'a... Rzeczywiście sztuką jest zrobić stronę działającą na każdej platformie...
Pa
Pa
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
Boże jak czytam twoje wypowiedzi to mnie szlag trafia, wszystkie strony się ładnie wyświetlają w IE tylko dlatego, że są pisane pod IE!! Człowieku przestaw MIME na aplication/xml+xhtml i ustaw końcówkę na .xhtml to pogadamy! Przez IE nawet sobie zgodnie formularza nie można walnąć...Ozzmosis pisze:Acha, jeszcze jedno. Odpalcie stronę firefox.pl (o ile w ogóle to możliwe)w starszej wersji Mozillllli lub Natscape'a... Rzeczywiście sztuką jest zrobić stronę działającą na każdej platformie...
Pa
Edit : Jak już ty tak z tymi procentami to zobacz sobie ile procent ma tą starszą Mozillę....
Edit2 : Myślisz, że ludzie od www.browsehappy.com to debile nie znający się na rzeczy i robiący taką stronę dla zabawy?
P.S - http://dean.edwards.name/IE7/
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Najbardziej rzetelne tego typu statystyki prowadzi ranking.pl, pozwolę więc sobie je przytoczyć.Ozzmosis pisze:Dokładnie 4,3% rynku to użytkownicy Opery 7.x. Reszta nawet nie mieści się w rankingu (i to bynajmniej nie z powodu ich nadmiaru). Dotyczy to tylko Polski!! Ponad 75% to użytkownicy normalnej przeglądarki w wersji 6.x. Czasem gra może okazać się nie warta świeczki...
Według nich, użytkowników Opery 7.x na polskich stronach jest 3,8%. Tyle samo ile użytkowników Firefoxa 1.0. Obydwu tych przeglądrek używa po 370 tysięcy internautów. Mozilli 1.x używa 170 tysięcy ludzi odwiedzających polskie witryny, a wcześniejszych wersji Firefoxa - 80 tysięcy. Daje to łącznie 990 tysięcy ludzi, co możemy zaokrąglić do miliona. A liczba takich użytkowników ciągle rośnie, tak jak rośnie popularność Firefoxa i Opery.
Dla Ciebie może i "olanie" miliona internautów (którzy odwiedzają polskie witryny) jest grą nie wartą świeczki, je jednak pozwolę sobie uważać inaczej i dbać o tych ludzi, serwując im dobrze napisaną stronę internetową. Zwłaszcza, że jest to dość ciekawa grupa docelowa.
Wiesz, nie odbierz tego źle, ale uważam że po prostu w tworzeniu stron internetowych zatrzymałeś się w epoce, która 4 lata temu panowała w tym kraju. Z pewnością wychowałeś się na kursie html Pawła Wimmera, bądź podobnej lekturze (może i książkowej). Otóz od tego czasu, od powstania określenia "standardy sieciowe" zmieniło się całkowicie podejście do tworzenia stron www. Te wszystkie witryny, które powstały w ubiegłym stuleciu, a także - niestety - ciągle powstają, tworzą gigantyczny śmietnik. Z którym nic ciekawego nie idzie zrobić, poza przepisaniem na xhtml. Sam od kilku dobrych lat tworzę strony www, jednak około rok temu spotkałem się ze standardami internetowymi - od tego czasu staram się je stosować, chociaż nie wszystko jeszcze potrafię i dobrze mi wychodzi. Jednak widzę już jak bezsensowny był dawny system tworzenia stron oraz jakże potężne możliwości daje rozdzielenie struktury od prezentacji.Ozzmosis pisze:Tworzę witryny internetowe od dobrych 4 lat i dużo wiem o standardach internetowych. Ale jedno wiem na pewno - to właśnie te inne przeglądarki przysparzają webmasterom trudności... nawet takim, którzy (jak i ja) nigdy nie pracowali z Front Page'm tylko ze zdecydowanie bardziej zaawansowanymi narzędziami.
Jeśli ty tego nie widzisz - niestety nie wiesz dużo o standardach sieciowych. Gdybyś wiedział - nie pisałbyś takich bzdur. Każdy orientujący się w temacie, mianem bzdur określi bowiem to co piszesz o IE i o grze niewartej świeczki.
Kilka tygodni temu ktoś polecił tutaj czy na innym forum książkę Jeffreya Zeldmana - "Projektowanie serwisów WWW - Standardy sieciowe". Jej opis masz na http://www.webinside.pl/ksiegarnia/?id=pswsta (to jest program partnerski, żeby nie było że pokryjomu próbuje komuś wcisnąć knigę i na tym zarobić), przeczytaj go i najlepiej kup, jeśli masz taką możliwość. Zmienisz diametralnie podejście do sieci www, gwarantuję. Jeśli nie chcesz wydawać na to pieniędzy - przejrzyj choćby dział "webstandards" w Webinside, poszukaj po sieci. Gdy poczytasz co nieco - zmienisz zdanie i zobaczysz jak się mylisz obecnie.
Jasne, że żadne oprogramowanie nie jest wolne od dziur. Są one wykrywane też w Operze - ostatnio bodajże Norwedzy wydali łatkę następnego dnia. Mozilla równie szybko reaguje. A Microsoft? Po 6 miesiącach wydadzą łatkę, która usunie jedną dziurę i przy okazji wprowadzi 7 innych.Ozzmosis pisze:Jeśli chodzi o dziury... Mało kto próbuje szukać dziur w np. Operze, bo i po co. 4,3%... znów gra nie warta świeczki.
IE można zawiesić 1 linijką <input crash> ;-) Ale nie o to chodzi, tak jak już mówiłem - błędy znajdą się wszędzie. W chwili obecnej nikt nie ma ich jednak tyle co IE i nikt ich tak nie olewa jak Microsoft.A znam parę przypadków, gdzie poprzez tę Operę (fuj...) położono cały system i to dzięki dwóm linijkom kodu "sprzed 5 lat".
To nie jest krucjata przeciw Microsoftowi. To krucjata na rzecz standardów sieciowych, to krucjata na rzecz tego, by Microsoft wreszcie zrobił coś ze swoim produktem, który stanął w miejscu kilka ładnych lat temu. Świat idzie do przodu, sieć, przeglądarki - wszystko sie rozwija. A Microsoft w tej chwili to blokuje, nie wiadomo czemu.Ludzie, dajcie spokój... To jest jakaś zwariowana krucjata przeciw Microsoft. No cóż, giganci już tak mają.
ozzmosis wlasnie twoja fortunka trafila do bash.org.pl
pzdr
pzdr