[PHP] Edycja i Usuwanie

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Mah
Kontakt:

[PHP] Edycja i Usuwanie

Post autor: Mah »

Mam pytanie jak wykonać w php edycje i usuwanie danych w bazie tekstowej :?:

Z góry dzięki za pomoc.
Łukasz Świerżewski
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [PHP] Edycja i Usuwanie

Post autor: Łukasz Świerżewski »

Cze...

Tego typu pytanie jak zadałeś jest raczej niekompletne. Musisz mi podpowiedzieć mniejwięcej czego będzie dotyczył problem, np. jaka jest struktura twojej bazy i jakie dane w niej przechwoujesz. Mam nadzieje, że jak podasz troche więcej szczegułów to będę w stanie Ci pmóc.

Pozdrawiam...
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Bazie tekstowej??? Jeżeli chodzi ci o pliki, to najlepszym sposobem jest pobieranie zawartości pliku, dokonanie zmian i zapisanie spowrotem.

Jeżeli jednack chodzi ci o baze danych mysql to usuwanie odbywa się poprzez polecenie DELETE, a edycja poprzez UPDATE lub REPLACE.

Jeżeli jednak ta odpowiedź ciebie nie satysfakcjonuje, to sprubój (jak powiedział Łukasz) trochę sprecyzowac twój problem.
Łukasz Świerżewski
Nowy
Nowy
Kontakt:

Jeśli chodzi o baze tekstową to na myśl przychodzi mi rodzaj zbioru gotowych funkcji przygotwanych do operacji na pliku tekstowym, którymi dość często się posługuję. Proponuje zapoznać się z propozycją dosępną pod adresem www.nivirge.sarnet.pl Jeśłi jednak wolisz swój sposób pracy to opisz dokładnie swój problem tak jak to napisałem wcześniej.
Mah
Kontakt:

Witam. Opowiem ze szegółami. Jest to skrypt wyświetlania meczów klanowych (Counter-Strike). Wyniki wyswietlane sa w tabeli która pobiera dane z pliku data.inc .
Struktura data.inc wyglada mniej wiecej tak:

Kod: Zaznacz cały

Klan*|*Klan*|*0-13*|*dust/dust2*|*6.03.2003*|*ip_serwera*|*3v3*|*<font color=red>-97</font>
Klan*|*Klan*|*28-20*|*dust/dust2*|*9.03.2003*|*ip_serwera*|*3v3*|*<font color=green>+82</font>
Klan*|*Klan*|*14-34*|*dust2/aztec*|*16.03.2003*|*ip_serwera*|*3v3*|*<font color=red>-56</font>
Klan*|*Klan*|*44-4*|*dust2/inferno*|*16.03.2003*|*ip_serwera*|*3v3*|*<font color=green>+28</font>
Klan*|*Klan*|*9-39*|*aztec/dust2*|*29.03.2003*|*ip_serwera*|*3v3*|*<font color=red>-28</font>
Nie wiem co bym mógł jeszcze napisać.
Łukasz Świerżewski
Nowy
Nowy
Kontakt:

Widze, że struktura twojej bazy danych jest dość prywitywna, dlatego też polecam abyś przestawił się na baze danych opartą na plikach tekstowych dostępną pod adresem www.nivirge.sarnet.pl Posiada ona już zbiór funkcji potrzebych do edycji, usuwania i dodawania rekordów do takiej bazy. Dołączona do niej dokumentacja jest wstanie wyjaśnić Ci całkowity opis działania poszczególnych funkcji. Nie próbuję Cię tu zniechęcić do samodzielnej pracy, ale tego typu kod jaki stosujesz spowalnia działanie skryptu i nie zabezpiecza w odpowiedni sposób danych.
Mah
Kontakt:

Dzęki za pomoc. Skorzystam w NBD.
raf2001
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: raf2001 »

Łukasz ma racje najlepszym zastosowaniem jest wdług mnie baza NBD. Jest wiele takich "komponentów", dzięki którym można zrobić także baze tekstową, ale ich kody zajmują nawet 200 kb, więc strona z wykorzystanym takim kodem ładowała by się "wiecznie". NBD ma kilka zalet dzięki którym praca jest łatwiejsza. Budowa funkcji przypomina troche mySQL'a, lecz rozpoczyna się od słowa nbd_. Niedługo możliwe jest pojawienie się nowszej wersji nbd (choć niekoniecznie), powinno się zmienić kilka rzeczy związanych z NBD a także powstanie nowa strona. Pozdrawiam :P
ODPOWIEDZ