Dźwięk w prezentacji

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Hubert
Kontakt:

Dźwięk w prezentacji

Post autor: Hubert »

Witam.
Jak zrobić, żeby muzyka w prezentacji grała niezależnie od ładowanych .swf, ale była wyłączana lub włączana z dowolnej strony.
Słyszałem, że można załadować każdą scenę do oddzielnego MC i wrzucić do głównego filmu razem z dźwiękiem, jednak byłoby tego ok. 30 MC.
Największy problem jest w tym, że wszystko jest skończone więc chciałbym uniknąć przerabiania wszystkiego.
Zaznaczę, że jestem niezbyt zaawansowanym użytkownikiem Flasha 5.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
mega
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Dźwięk w prezentacji

Post autor: mega »

po pierwsze zmien wersje prog. na co najmniej 6.0 (MX), po drugie zapomnij o scenach, po trzecie nic nie stoi na przeszkodzie ladowac 30 MC do jednego filmu, po czwarte najprostszym sposobem wylaczania dzwiekow na stronie jest dopisanie do przycisku, ktory ma tym sie zajmowac : stopAllSounds();. Bardziej precyzyjne sterowanie dzwiekiem zapewniaja metody obiektu Sound na temat ktorych warto poczytac.
Hubert
Kontakt:

Re: Dźwięk w prezentacji

Post autor: Hubert »

Po pierwsze nie wszyscy mogą pracować na pirackich programach, a upgrade do MX troche kosztuje. Wiem, że sceny nie są najlepszym rozwiązaniem, ale jak dodałem w pierwszej klatce etykietę dla każdej sceny i odwoływałem się do niej, nie było problemów. Po trzecie załadowanie 30 MC to rzeczywiście nie problem, tylko dodatkowa robota, a ja chciałem to jakoś ominąć. Po czwarte stopAllSounds() jak sama nazwa wskazuje wyłącza WSZYSTKIE dźwięki, a ja chciałem, aby włączył/ wyłączył konkretny z dowolnego miejsca filmu.
Na temat sterowania dźwiękiem na pewno poczytam, jeszcze się uczę :)

W każdym razie temat jest już nieaktualny. Wrzucenie MC do głównego filmu rzeczywiście pomogło (muzyczka sobie leci i nie ma to wpływu na film). Sterowanie tą muzyką też udało mi się zrobić.

W każdym razie dzięki za rady mega
ODPOWIEDZ