www.rzesza.historicus.pl/
www.rzesza.historicus.pl/
Jest to moja pierwsza stronka jaka zrobilem. Jest to strona czysto historyczna. Zapraszam i czekam na opinie. http://webmastera.republika.pl/
Ostatnio zmieniony śr gru 23, 2015 2:11 pm przez luklog, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: www.rzesza.historicus.pl/
1) Czcionka jest za mała, ale myślę że trzeba zwiększyć maksymalnie o 1, bo za duża zdecydowanie będzie mniej pasowała niż za mała;
2) obrazek w lewym górnym rogu powinien być wyśrodkowany (teraz jest bliżej lewej strony niż prawej :])
3) nagłówki zropbione we flash'u są fajne, ale czasem długo się ładują i przez jakis czas są widoczne tylkoo puste prostokąty, co zdecydowanie brzydko wygląda
propnuję przerobić te animacje na gify (jest taka opcja we flashu
) i będzie ok 
2) obrazek w lewym górnym rogu powinien być wyśrodkowany (teraz jest bliżej lewej strony niż prawej :])
3) nagłówki zropbione we flash'u są fajne, ale czasem długo się ładują i przez jakis czas są widoczne tylkoo puste prostokąty, co zdecydowanie brzydko wygląda
propnuję przerobić te animacje na gify (jest taka opcja we flashu
Pierwsza strona zrobiła na mnie dobre wrażenie (choć IMHO całość mogłaby być wyśrodkowana), ale niestety reszta serwisu nie prezentuje się już tak fajnie. Kolory są dobre, choć po tym co zobaczyłem we wstępie myślałem, że cały serwis jest utrzymany w czarnej kolorystyce i chyba takie rozwiązanie w mojej ocenie byłoby lepsze... Pierwsze co mi się nie podoba to zastosowanie ramek - w zupełności nieuzasadnione, takie same efety możnabyłoby uzyskać przy zastosowaniu div'ów. Nie wiem po co strona jest przystosowana pod rozdzielczość 1024x768 - spokojnie mógłbyś zmniejszyć szerokość do 800 pikseli. Nie podoba mi się typografia - czcionka pogrubiona jest niewygodna do czytania. Niestety nie widzę zasadności wykorzystania w tym projekcie elementów flash'owych.
Podsumowując strona zrobiona jest estetycznie, nic się nie rozjeżdża (choć pod IE góra jest obcięta). Dobrze byłoby gdybyś poczytał trochę o standardach sieciowych, bo wykorzystanie ramek i tabelek oraz brak css w jednym projekcie to mieszanka iście wybuchowa
. Czeka Cię jeszcze sporo ciężkiej pracy, ale jeśli będziesz stosować się do zasad tworzenia stron internetowych to efektem powinna być bardzo dobra witryna
.
Podsumowując strona zrobiona jest estetycznie, nic się nie rozjeżdża (choć pod IE góra jest obcięta). Dobrze byłoby gdybyś poczytał trochę o standardach sieciowych, bo wykorzystanie ramek i tabelek oraz brak css w jednym projekcie to mieszanka iście wybuchowa
odp
Dziekuje za opinie i komentarze. Czekam na nastepne. Jak wiecie dopiero sie ucze i wszelki proady bede sie staral wykorzystywac. moze ktos moze podac mi jakis adres stronki lub forum gdzie jest w łopatologiczny sposób podane co i jakie ma byc na stronce. dziekuje
Re: odp
Tego to jest masę w sieci. Wszystko zależy, czy interesuje Cię element techniczny pisania stron (czyli języki jak HTML, XHTML, CSS itd.), graficzny (czyli tutoriale do programów graficznych, najczęściej Photoshop, ale zdarza się też GIMP itp.) czy element nawigacyjno-użytkowy (rozmieszczenie treści, typografia, kolorystyka). Po pierwsze dwa odsyłam na dobre strony o webmasteringu (takich jak taluklog pisze:Dziekuje za opinie i komentarze. Czekam na nastepne. Jak wiecie dopiero sie ucze i wszelki proady bede sie staral wykorzystywac. moze ktos moze podac mi jakis adres stronki lub forum gdzie jest w łopatologiczny sposób podane co i jakie ma byc na stronce. dziekuje
PS. Warto też poczytać o standardach sieciowych na w3c.org.
Troche za jednostajna (mało grafiki) - 3 odcienie szarości, troche gradientów , paternów i ładnych wypełnien i będzie lepiej, a odnośnie *.swf ' ów to nie zamieniaj na gify, przyzwyczajaj się do flasha.
Klimatyczna, ja bym trochę więcej czerwieni w kolorach dał, ale to kwestia gustu... Jedyne co mnie razi to pogrubiony tekst... straszny jest.
witam!
Wszystkich zainteresowanych informuje ze w zwiazku ze zmiana serwera stronka zmienia adres na http://wachlarz.strefa.pl
pozdrawiam
Wszystkich zainteresowanych informuje ze w zwiazku ze zmiana serwera stronka zmienia adres na http://wachlarz.strefa.pl
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr gru 23, 2015 2:12 pm przez luklog, łącznie zmieniany 1 raz.
Źle nie jest. Da sie spokjnie czytać. Ale pod względem graficznym słabo. 4/10 za grafike.
według mnie ukłąd jest czytelny,
kolorystyka pasuje do barw III Rzeszy,
jest sporo wiadomości (choć widać, że strona jeszcze jest w fazie opracowania i pewnych rzeczy merytorycznych brakuje) - a to jest ogromny plus - osoby odwiedzające ten serwis będą poszukiwać inforamcji a nie błyskotliwej grafiki, rewelacyjnych bajerów, itp
Według mnie - dobra droga
kolorystyka pasuje do barw III Rzeszy,
jest sporo wiadomości (choć widać, że strona jeszcze jest w fazie opracowania i pewnych rzeczy merytorycznych brakuje) - a to jest ogromny plus - osoby odwiedzające ten serwis będą poszukiwać inforamcji a nie błyskotliwej grafiki, rewelacyjnych bajerów, itp
Według mnie - dobra droga