[Pytanie] Jednakowy wygląd strony w każdej przeglądarce
[Pytanie] Jednakowy wygląd strony w każdej przeglądarce
Jak zrobić żeby stronka wyglądała tak samo w różnych przeglądarkach. Używam Opery i IE i mam np. wykaz, to w jednym jest on bardziej oddalony od lewej strony,a w drugim bliżej. Podobnie jest z rozmieszczeniem ramek. Sorki, bo może się powtarzam ale nie moge znależć odpowiedniego posta.
Re: [Pytanie] Jednakowy wygląd strony w każdej przeglądarce
Sprawa jest natyle skomplikowana, że IE jest upośledzoną przeglądarka
dlatego wyswietla jak chce i trzeba ja czasem oszukiwac (zawsze).
Problemem jest np. różne iterpretowanie styli CSS przez IE.
Należy się zagłębić w CSS i troszkę poszukać, a znajdzie się lekarstwo na zło.
Można by wyliczać wiele różnic w interpretacji CSS w IE i reszcie przeglądarek .
Chodźby margines górny strony inaczej w Operze się go ustawia inaczej w IE,
lub rożnice w rozróżnianiu pola w komórkach tabel itp.
Najważniejsze trzymać się standardów i dobrze szukać.
dlatego wyswietla jak chce i trzeba ja czasem oszukiwac (zawsze).
Problemem jest np. różne iterpretowanie styli CSS przez IE.
Należy się zagłębić w CSS i troszkę poszukać, a znajdzie się lekarstwo na zło.
Można by wyliczać wiele różnic w interpretacji CSS w IE i reszcie przeglądarek .
Chodźby margines górny strony inaczej w Operze się go ustawia inaczej w IE,
lub rożnice w rozróżnianiu pola w komórkach tabel itp.
Najważniejsze trzymać się standardów i dobrze szukać.
-
Krzysztof Sziwa
Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript" language="javascript">
<!--
if(-1 != navigator.userAgent.indexOf("MSIE")) {
document.write('<link rel="stylesheet" type="text/css" href="inne/style_ie.css" />');
}
else if (-1 != navigator.userAgent.indexOf("Mozilla"))
{
document.write('<link rel="stylesheet" type="text/css" href="inne/style_moz.css" />');
}
//-->
</script>
Ta sama strona nigdy nie będzie wygladać tak samo w IE i wszędzie indziej. Pisz pod standardy, nie pod przegladarki.
No szczerze mówiąc, to czegoś takiego nie spodziewałem się na forum dotyczącym standardów sieciowych, a tym bardziej nie od moderatora. Takie metody pochodzą z czasów Ery Internetu Łupanego.Krzysztof Sziwa pisze:Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript" language="javascript"> <!-- if(-1 != navigator.userAgent.indexOf("MSIE")) { document.write('<link rel="stylesheet" type="text/css" href="inne/style_ie.css" />'); } else if (-1 != navigator.userAgent.indexOf("Mozilla")) { document.write('<link rel="stylesheet" type="text/css" href="inne/style_moz.css" />'); } //--> </script>
A co z Operą? Co z Konquerorem, Safari i z setką innych przeglądarek?
Nie wykrywa się przeglądarek. Można co najwyżej wykrywać konkretne ich możliwości.
Popieram Malina. Wykrywanie przeglądarek to pisanie kodu z myślą o tym co jest teraz, a nie o przyszłości. Poza tym drastycznie zwiększa wagę strony, bo trzeba pisać różne wersje kodu dla każdej z wykrytych przeglądarek.
Z różnym wyglądem trzeba się pogodzić lub... pisać możliwie proste strony. IE7 może będzie wreszcie obsługiwał standardy. Może...
Z różnym wyglądem trzeba się pogodzić lub... pisać możliwie proste strony. IE7 może będzie wreszcie obsługiwał standardy. Może...
Powtarzam więc: pisząc pod przeglądarki daleko nie zajdziemy. Piszmy pod STANDARDY.
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
sadze ze to tez nie jest rozwiazanie, poniewaz moze to doprowadzic do posypania sie strony w IE lub niepozadanego wygladu, a nie zapominajmy ze nadal jest to wieksza czesc rynku...
wiec moze tak:
piszmy pod przegladarki,
stosujac standardy :]
wiec moze tak:
piszmy pod przegladarki,
stosujac standardy :]
yhtm ma rację ...........amen
Osobiście nie pisze kodu pod przeglądarki ani pod standardy. Używam IE i nie mam zamiaru zmieniać tego. Wszystko ładnie działa pod Opera, FireFoxem czy Konquerorem. Na stronie zawsze umieszczam informację, że preferowaną przeglądarką jest IE. A jeśli komuś rozjeżdża się sajt, to niech zmieni sobie przeglądarke.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Co to za podejście ?? Pisząc kod powinno dążyć się do jego optymalizacji, abykider pisze: ...to niech zmieni sobie przeglądarke.
strona wyświetlana była prawidłowo, podkreślam prawidłowo, w różnych przegladarkach.
Internet Explorer nie jest jedyną i właściwą przeglądarką, a zmuszanie do używania tylko jej
pachnie mi dyktaturą wobec użytkowników.
IE używa 90 % z 9 000 000 ludzi.,ale ta reszta się powiększa,zmniejszając dominację IE,takie mniej lub bardziej fajne historie jak Opera czy Firefox(ten załamuje mnie np. że nie reguje na hiperłącza z chćby maili) będą przejmować część rynku, a z drugiej strony upowszechnianie oprogramowania Open Source
zacznie zniechęcać(Boże ,kiedy się to stanie) Microsoft do traktowania z taką paskudną premedytacją klientów konkurencji,różnice zaczną się zmniejszać ,konkurencyjność zacznie się przemieszczać równolegle,na inne subtelniejsze dziedziny,.Webmasterzy zaczną mieć więcej włosów na głowach ,kury zaczna się nieść -------------no i się rozmarzyłem............
zacznie zniechęcać(Boże ,kiedy się to stanie) Microsoft do traktowania z taką paskudną premedytacją klientów konkurencji,różnice zaczną się zmniejszać ,konkurencyjność zacznie się przemieszczać równolegle,na inne subtelniejsze dziedziny,.Webmasterzy zaczną mieć więcej włosów na głowach ,kury zaczna się nieść -------------no i się rozmarzyłem............
Zgadza się, że dominacja IE jest na rynku ogromna. Druga sprawa to taka, że 90% z tych 90% to zwykli zjadacze chleba dla których nie ma znaczenia że uzywa IE. Poza tym dziwie sie że Microsoft "leje" na standardy bo inaczej tego nie można nazwać w przypadku IE. Każdy kto tworzy strony doskonale się o tym przekonał. Mimo że te 90% rynku to IE to nie można zapominać o pozostałych użytkownikach, bo dyskryminacja nie jest dobra i mam nadzieję że każdy o tym wie.
Ale się nam dyskusja zrobiła
Ale się nam dyskusja zrobiła
Miejmy nadzieję że rozjemcą będzie XML.
Upowszechnienie elektronicznego podpisu,przymiarki MF do aprobaty jedynie
elektronicznych faktur(a nie jak jest teraz elektronicznych + papierowych duplikatów) pogodzi wszystkich.No niewiem teraz ale to w Polsce to za jakieś 5-7 lat
Upowszechnienie elektronicznego podpisu,przymiarki MF do aprobaty jedynie
elektronicznych faktur(a nie jak jest teraz elektronicznych + papierowych duplikatów) pogodzi wszystkich.No niewiem teraz ale to w Polsce to za jakieś 5-7 lat