Witam!
Mam pytanko. Jak w JavaScript można utworzyć plik i coś do niego zapisać.
Podobnie wygląda sprawa z tworzeniem katalogów.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam,
tygryszcz
[javascript] Tworzenie katalogów i plików
Chyba sie nie da...
Wg wiedzy jaką dysponuję to JS jest językiem skryptowym, wykonywanym po stronie klienta. Dlatego też raczej niemożliwe jest, aby mógł utworzyć on folder czy plik na serwerze. [HTMLem też tego nie zrobisz:)]
Można to zrobić w PHP ASP lub .. teraz nie pamietam, chyba nazywał się ten język JSP [Java Server Page - jeśli dobrze pamietam - podobny do JS], oraz inne języki skryptowe server-side
No chyba, że jednak sie da, ale wątpię.
JS możesz zapisac ciasteczko na komputerze interneuty:)
Można to zrobić w PHP ASP lub .. teraz nie pamietam, chyba nazywał się ten język JSP [Java Server Page - jeśli dobrze pamietam - podobny do JS], oraz inne języki skryptowe server-side
No chyba, że jednak sie da, ale wątpię.
JS możesz zapisac ciasteczko na komputerze interneuty:)
Re: [javascript] Tworzenie katalogów i plików
Na wstępie wielkie dzięki za zainteresowanie.
Może ostatnio nie wyraziłem się precyzyjnie. Chodziło mi o zakładanie plików oraz katalogów lokalnie - na kompie klienta.
Między czasie dowiedziałem się jak sprawa wygląda i zamieszczam to dla innych potrzebujących:
Pozdrawiam,
tygryszcz
Może ostatnio nie wyraziłem się precyzyjnie. Chodziło mi o zakładanie plików oraz katalogów lokalnie - na kompie klienta.
Między czasie dowiedziałem się jak sprawa wygląda i zamieszczam to dla innych potrzebujących:
Kod: Zaznacz cały
var axo = new ActiveXObject("Scripting.FileSystemObject");
var file = axo.CreateTextFile("c:\\test.txt", true);
axo.WriteLine("To jest test.");
axo.Close();
tygryszcz
Re: [javascript] Tworzenie katalogów i plików
O.. O takim czymś nie wiedziałem - dzięki:-)
Przyda się.
Przyda się.